El Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València és la institució de referència a la Comunitat Valenciana en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica, tant per producció científica com per personal investigador i projectes finançats. En els últims cinc anys, el Departament ha liderat 35 projectes, ha publicat més de 430 articles científics, ha dirigit 14 tesis doctorals, i ha passat de tindre 24 a 69 membres (incloent 17 professors permanents, 8 en vies d’estabilització, 12 investigadors postdoctorals i 32 estudiants de doctorat). La seua recerca abasta àrees com la cosmologia, l’astrofísica relativista, les ones gravitacionals, la radioastronomia, les lents gravitacionals, l’astrosismologia i la relativitat general, integrant teoria, modelització, anàlisi de dades i observacions. Els membres del Departament formen part de col·laboracions internacionals com LIGO-Virgo-KAGRA i el Telescopi de l’Horitzó d’Esdeveniments (EHT), i utilitzen habitualment instal·lacions d’avantguarda com GTC, HST, JWST, ALMA i VLBI. El Departament s’ha consolidat com un node central per a la recerca astrofísica a la regió, contribuint a la formació de les noves generacions de científics i al progrés global del camp.
El Departament va ser fundat el gener de 1995 i és la institució investigadora capdavantera en Astronomia i Astrofísica (A&A) a la Comunitat Valenciana, tant en producció científica com en nombre d’investigadors i projectes finançats. En els darrers cinc anys ha aconseguit fites destacables, incloent 35 projectes competitius finançats per agències nacionals, autonòmiques (Generalitat Valenciana) i europees (una ajuda ERC Consolidator); més de 430 publicacions científiques amb revisió per parells en revistes indexades; 6 contractes de personal investigador d’excel·lència (en programes com Ramón y Cajal i CIDEGENT); 14 tesis doctorals llegides i 17 projectes doctorals en marxa; i més de 39 col·laboracions internacionals amb institucions de prestigi (cadascuna amb almenys cinc publicacions conjuntes d’autoria reduïda des de 2020). En aquest període, el nombre d’investigadors ha passat de 24 a 69. Actualment, el Departament compta amb 17 professors permanents, 6 investigadors en fase d’estabilització (amb 2 noves incorporacions previstes per a setembre de 2025), 12 investigadors postdoctorals, 32 doctorands i 2 tècnics.
Dins de la UV, el Departament lidera l’àrea d’A&A, concentrant tot el professorat i tots els projectes estatals d’I+D+i en el camp, i generant el 89% de les publicacions Q1 en A&A, que suposen el 91% de totes les cites. La seua producció representa l’1,8% de les publicacions i el 6,5% de les cites totals de la UV en totes les àrees. A nivell autonòmic, el Departament concentra més del 67% de la producció científica en A&A de totes les institucions (universitats i centres del CSIC) de la Comunitat Valenciana. A nivell estatal, en 2024 la seua recerca va representar prop del 6% del total de publicacions i cites en el camp, tot i disposar només del 3% del personal permanent en A&A. Tot això reflecteix el paper central i l’excel·lència científica del Departament en la recerca en A&A, consolidant el seu lideratge i impacte als nivells institucional, autonòmic i nacional.
El Departament s’articula al voltant de 9 grups principals de recerca. Aquests grups estan actualment finançats per 9 projectes actius de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), que defineixen les següents línies de recerca:
- Astrofísica Relativista i d’Altes Energies (HERA)
- Modelatge Assistit per Ordinador de Plasmes Astrofísics (CAMAP)
- Ones Gravitacionals i Relativitat Numèrica (GWNR)
- Cosmologia Computacional (CC)
- Radioastronomia (RA)
- Imatge de Forats Negres i Jets Relativistes (BHIRJ)
- Lents Gravitacionals (GL)
- Cartografiats Cósmics (CS)
- Astrosismologia i Exoplanetes (GRACE)