Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

Professor Ramon Lapiedra nomenat fill adoptiu de Sagunt

  • 1 d’octubre de 2020
Imatge novetat Ramon Lapiedra fill adoptiu Sagunt

La Corporació Municipal ha aprovat hui en un ple extraordinari atorgar este títol honorífic al catedràtic de Física Teòrica a proposta de la comissió de Cultura, Educació i Oci

La Corporació Municipal s'ha reunit en sessió extraordinària telemàticament hui per a aprovar el nomenament de Ramón Lapiedra i Civera com a fill adoptiu de la ciutat. La proposta de la comissió de Cultura, Educació i Oci ha eixit endavant gràcies als vots a favor de PSOE, Iniciativa Porteña, Compromís, PP i EU, i els vots en contra de Ciudadanos i Vox.

El catedràtic de Física Teòrica, Ramón Lapiedra i Civera, nascut a Almenara (La Plana Baixa) en 1940, ha desenvolupat 25 publicacions en eixa àrea i ha participat en cinc obres de divulgació. També ha intervingut, com a investigador principal, en dos projectes científics subvencionats. A més, ha sigut rector de la Universitat de València Estudi General des de 1984 a 1994, doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, membre del Consell Valencià de Cultura i de l’Institut d’Estudis Catalans, així com expresident de la plataforma Valencians pel Canvi.

Lapiedra és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid i es va doctorar en Física Teòrica en les universitats de París i Barcelona. Ha sigut becari dels governs espanyol i francés en el Collège de France i investigador en el Centre National de la Recherche Scientifique. Els seus estudis principals s'han centrat en les equacions de la mecànica relativista predictiva.

La majoria de les publicacions de Lapiedra han sigut publicades en revistes especialitzades d'abast internacional. La seua investigació es desenvolupa en electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els seus llibres es troba Els dèficits de la realitat i la creació del món, editat per la Universitat de València (2004), que va obtindre el premi Crítica Serra d'Or d'Investigació, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): Les manques de la realitat. La consciència, l'univers i la mecànica quàntica (Tusquets, 2008).

Els seus últims articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han sigut publicats en revistes com per exemple ArborSistemaActes de la Universitat d'Estiu de Gandia, i en diverses obres de l’Institut d’Estudis Catalans.