Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Doctorats

Variació en les posicions dels clítics en complexos verbals: una perspectiva panromànica

  • 3 de maig de 2019
Imatge d'un llibe obert amb unes ulleres damunt

El dia 8 de maig a les 18 hores a la Sala de Juntes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació tindrà lloc el Seminari impartit per Anna Paradís de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un dels fenòmens lingüístics més interessants amb relació a la naturalesa dels clítics és el denominat ascens del clític, per mitjà del qual un pronom associat amb una forma no finita (1a) cliticitza en el verb que encapçala l’estructura (1b). (1) a. Ha {volgut/ tornat a/ après a/aconseguit} veure’l demà. b. L’ha {volgut/ tornat a/ après a/aconseguit} veure demà. En aquesta presentació oferim una caracterització de les diferents posicions que poden ocupar els clítics en estructures verbals complexes tenint en compte la variació intralingüística observada. L’objectiu principal és delimitar l’abast del fenomen; és a dir, analitzar en quins contextos pot tenir lloc i examinar quines propietats sintàctiques i semàntiques defineixen els verbs que poden formar-ne part. En darrer terme, explorem la imatge calidoscòpica que conforma la variació observada en el conjunt de varietats romàniques pel que fa a l’aplicació d’aquest fenomen per tal de determinar quina posició hi ocupen els dialectes del català.

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies