Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Informàtica Logo del portal

.
.

Fem fora la bretxa digital de gènere!: la Comunitat Valenciana es planta contra la desigualtat en l’accés a les noves tecnologies

  • 3 de març de 2021
Fem fora la bretxa digital de gènere!: la Comunitat Valenciana es planta contra la desigualtat en l’accés a les noves tecnologies

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la Universitat de València, amb la Generalitat Valenciana, visibilitza referents que han superat els estereotips de gènere en les TIC.

La crisi sanitària ha accelerat encara més la revolució digital i ha evidenciat l’impacte de la bretxa digital existent, que afecta desigual a homes i dones. ‘Fem fora la bretxa digital de gènere’ és la nova campanya de la Càtedra de la Bretxa Digital de Gènere de la Universitat de València. Amb ella, s’aposta per trencar amb la desigualtat en l’accés i l’ús de les noves tecnologies i visibilitzant referents femenins que han trencat els estereotips de gènere.

La crisi de la covid-19 ha suposat un ús intensiu de les noves tecnologies per a mantenir l’activitat en l’àmbit laboral, educatiu i relacional. Així mateix, s’han deixat al descobert les conseqüències negatives de les diferències en l’accés a les noves tecnologies. Aquestes desigualtats es concreten en el que es coneix com la bretxa digital, un concepte vinculat també a les discriminacions i els estereotips de gènere.

La bretxa digital de gènere, però, no incideix de la mateixa forma en totes les dones. Existeixen variables, com ara, l’edat, la formació o el nivell d’ingressos, que determinen les desigualtats en l’accés a les TIC.  Per tant, una de les claus per a superar-la és garantir la universalitat en els coneixements i en les ferramentes que determinen les habilitats digitals necessàries en l’actualitat.

Per això, aquesta campanya tracta de visibilitzar referents femenins per a demostrar que el trencament de la bretxa digital de gènere és possible. A través de píndoles audiovisuals, es relata la història de diverses dones de diferents edats que han aconseguit, de manera efectiva, fer ús de la tecnologia a les seues vides. 

La primera història destaca la importància de l’educació i la  família en les primeres etapes de la vida per a trencar les concepcions discriminatòries i fomentar la integració en el llenguatge de les noves tecnologies. Així mateix, la campanya recalca que aquesta alfabetització digital és imprescindible en els anys posteriors, especialment per a l’àmbit laboral. Per últim, les píndoles audiovisuals incideixen en la capacitat de les noves tecnologies per a obrir les portes a noves aficions i formes de comunicar-se durant la maduresa. 

Totes aquestes històries estan disponibles en https://go.uv.es/gencatic/femfora

 

Sobre la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere

La Càtedra va nàixer l’octubre de 2020 vinculada a l’Observatori de Bretxa Digital, dependent de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana. L’Observatori coordina un projecte, junt amb cinc universitats, per a acabar amb la bretxa digital i garantir una societat igualitària en l’accés a les noves tecnologies. En aquest sentit, la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere té com a objectiu abordar aquesta desigualtat entre homes i dones.

Amb aquesta finalitat, des de la Càtedra es porten a terme estudis sobre la bretxa digital de gènere al territori valencià i s’organitzen les Jornades per la Igualtat de Gènere Digital. Així, pròximament i amb motiu del 8 de març, tindrà lloc la segona edició d’aquestes jornades.