University of Valencia logo Logo Department of Geography Logo del portal

Una revisió bibliomètrica exhaustiva dels incendis forestals a l'Iran, article publicat per Artemi Cerdà amb Saeedreza Moazeni

  • February 17th, 2025
Una revisió bibliomètrica exhaustiva dels incendis forestals a l'Iran - Article

El professor del Departament de Geografia Artemi Cerdà recentment ha publicat un article científic amb el col·laborador del Soil Erosion and Degradation Research Group de la Universitat de València, el investigador Saeedreza Moazeni y profesor de la Universidad de Teheran (Department of Reclamation of Arid and Mountanious Regions) en el que revisen la producció científica dels estudis que tenen com a tema els incendis forestals en Iran.

Enllaç a l'article: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211464525000260

El treball de Moazeni, S., & Cerda, A. (2025). A comprehensive bibliometric review of forest fires in Iran. Environmental Development, 101160 mostra que els incendis forestals a l'Iran presenten una preocupació mediambiental important, que afecten diversos ecosistemes, societats humanes i l'economia. Amb aproximadament el 7% de la massa terrestre del país, els boscos de l'Iran són vitals per mantenir l'equilibri ecològic, donar suport a la biodiversitat, regular els cicles hidrològics i proporcionar recursos essencials a les comunitats locals. Aquest estudi pretén dur a terme una revisió exhaustiva per dilucidar les tendències i els patrons clau dins del discurs acadèmic sobre els incendis forestals a l'Iran, centrant-se en la distribució temporal d'articles, autors destacats, revistes principals, articles molt citats i la distribució geogràfica dels esforços de recerca. A més, l'estudi pretén cartografiar paraules clau i temes destacats, entendre l'evolució temporal de les direccions de recerca i examinar els impactes dels incendis forestals, inclosos els efectes hidroecològics, les propietats del sòl i les conseqüències socioeconòmiques. L'anàlisi revela un augment significatiu de l'interès acadèmic pels incendis forestals a l'Iran durant les dues últimes dècades, amb un augment notable de publicacions a partir de la dècada de 2010.

L'anàlisi temàtica mostra que la predicció i la modelització del risc d'incendi són els focus d'investigació principals, amb metodologies que inclouen SIG, teledetecció, modelització estadística i algorismes d'aprenentatge automàtic que avancen en estratègies d'avaluació i gestió del risc d'incendi. Els incendis forestals afecten significativament els sistemes hidroecològics, alterant la dinàmica de la vegetació, les propietats del sòl i els processos hidrològics. Els efectes immediats inclouen la reducció de la coberta vegetal, la compactació del sòl, l'augment de l'escorrentia i l'erosió, amb implicacions a llarg termini per a la salut i la resiliència dels ecosistemes. Les variables climàtiques com la temperatura, la humitat i els patrons del vent són factors crítics del comportament i el risc dels incendis, agreujats encara més pel canvi climàtic. Les dimensions socioeconòmiques dels incendis forestals, tot i que estan poc representades a la literatura, posen de manifest les pèrdues econòmiques significatives, la interrupció dels mitjans de vida i el desplaçament de la comunitat. La gestió eficaç dels incendis requereix integrar la participació de la comunitat, marcs polítics sòlids i estratègies de gestió avançades. Aquesta anàlisi exhaustiva proporciona informació valuosa sobre la dinàmica, els impulsors i les implicacions dels incendis forestals a l'Iran, informant futures investigacions, intervencions polítiques i estratègies de gestió.

 

Images: