
Els estudiants del grau en Ciències Gastronòmiques estudien les tendències d’avantguarda en l’àmbit de la gastronomia en les primeres Jornades en Ciències Gastronòmiques celebrades entre el 6 i el 8 d’abril.
Al llarg de tres dies s’ha estudiat les aplicacions científiques a la gastronomia, s’ha debatut la contribució de les empreses vinculades a les ciències gastronòmiques en el marc de l’economia valenciana, amb taules rodones que comptaren amb la participació del director de la Fundació Turisme València, del president de la Federación Empresarial de Hostelería de Valencia i de l’Agència Valenciana de Turisme, i el repte de l’empreniment empresarial, amb la participació de Manuel Alonso, Llavorium, la Fundación Novaterra i Javi Navarro. Aquestes jornades també estudiaren la cuina a diferents parts del món i la dimensió ‘verda’ de la cuina.
Així, sota la denominació ‘Gastroverd’, en aquestes jornades s’ha estudiat la cuina macrobiòtica i les aplicacions de l’herboristeria a la gastronomia, amb la contribució de Patricia Bloom i d’Herbolario Navarro; els professors Pedrós, Sapiña i Terrades han participat en ‘Gastrociència’ presentant la dimensió científica que es troba al darrere de la cuina, mentre que Hugo Brull ha desenvolupat un taller de cuina a baixa temperatura; Tamara Aquilar i Alba Estévez han presentat el paper de les espècies en la cuina mundial i el restaurant La Malaquita ha participat en un taller de cuina exòtic.
Amb aquesta darrera part de les jornades, ‘Gastromón’, han conclòs tres dies intensos que s’havien iniciat amb un curs de fleca impartit per Jesús Machí al CDT de València. La Sala Darwin i el Saló de Graus de la Facultat de Farmàcia del Campus de Burjassot de la Universitat de València han estat els espais en què han tingut lloc aquestes variades activitats organitzades per les i els estudiants del grau en Ciències Gastronòmiques amb el suport de la Facultat de Farmàcies i el Vicerectorat d’Estudis de la Universitat.
Professors, empreses i institucions han col·laborat en unes jornades que han estat organitzades amb el mateix esperit amb què s’ha dissenyat el grau: una mirada transversal i multidisciplinar a les ciències gastronòmiques des d’un treball col·laboratiu i participatiu entre sectors i organitzacions.
El grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València és la primera titulació oficial universitària de grau que s’imparteix a Espanya en una universitat pública i a preus públics. Com a grau universitari té com a objectiu formar professionals amb una bona base de coneixements científics, tecnològics, de salut i de gestió empresarial, capaços de dissenyar projectes i gestionar serveis gastronòmics en els camps professionals de l’alta cuina, de la restauració comercial i col·lectiva i de la indústria alimentària. A més, el grau capacita per a desenvolupar i fomentar la creativitat, la innovació i la investigació en el món de la gastronomia, de gran impacte econòmic i social, donant resposta als canvis que es produeixen en l’àmbit de l’alimentació, en la percepció de la cuina i en les noves formes de consum.