Logo de la Universitat de València Logo Grup d'Investigació en Mediació i Arbitratge (MedArb) Logo del portal

Presentació MEDARB

El Grup d'Investigació d'Excel·lència sobre Mediació i Arbitratge de la Universitat de València (Espanya) –grup MEDARBValencia- és un grup reconegut com a tal per la Generalitat València a través del seu Programa Prometeo (PROMETEO/2010/095, Mediació i Arbitratge: Peces essencials en el model de justícia del Segle XXI). El grup d'investigació compta amb una dilatada trajectòria en l'anàlisi de la realitat teòrica i pràctica de les ADRs, reunint a alguns dels més importants especialistes espanyols en aquest àmbit. El grup, que posseeix una naturalesa interdisciplinària i interuniversitària, ha estat dirigit des dels seus orígens per la Profa. Dra. Dra. h.c. Silvia Barona Vilar, Catedràtica de Dret Processal de la Universitat de València i Presidenta de la Cort d'Arbitratge i Mediació de la Cambra de comerç de València.

Les seves activitats es remunten a la fi de la dècada dels 80, al compàs de l'aprovació de la Llei d'Arbitratge espanyola de 1988. A partir d'aquest moment la seva activitat ha estat constant en el temps, i àmplia respecte dels temes abordats en relació amb l'estudi del recurs als mecanismes ADR tant a Espanya com en altres països del planeta, principalment Llatinoamèrica i Àsia. Aquesta perllongada activitat ha permès l'obtenció d'una pluralitat de projectes d'investigació nacionals –del Ministeri d'Educació i Ciència d'Espanya, de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana o de la Universitat de València- i la seva participació com a grup en diversos projectes internacionals d'investigació en aquest sector, reflectit en un amplíssim volum de tesis doctorals elaborades en el seu si i de publicacions, tant llibres com a articles, a Espanya i fora de les nostres fronteres. Igualment, li ha portat cooperar amb alguns dels grups internacionals punters en l'àmbit de les ADRs.

El prestigi i reconeixement del grup MEDARBValencia i dels membres que ho componen s'ha plasmat en la creació de la Col·lecció “Estudis sobre arbitratge” per la prestigiosa editorial Thomson/Civitas. Addicionalment el Grup, molts dels que ho componen tenen la condició d'àrbitres nacionals i internacionals, és informant regular de projectes de lleis en aquest sector temàtic i els seus components són membres habituals en Comissions d'elaboració normativa a Espanya, en la Unió Europea i en altres llocs del planeta. Al seu torn, a través de la Presidència de la Cort d'Arbitratge i Mediació de València, el Grup MEDARBValencia manté relacions constants amb gran part de les Corts d'Arbitratge i Mediació de Llatinoamèrica i d'altres parts del Globus.