University of Valencia logo Logo Departament d'Història de la Ciència i Documentació Logo del portal

.
.
.

Els llibres prohibits del segle XVIII incendien la Biblioteca Històrica de la Universitat de València

  • September 4th, 2023
cartel de la exposición

La mostra es podrà visitar a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica, en el Centre Cultural La Nau, fins al 26 de novembre de 2023.

Els llibres prohibits del segle XVIII incendien la Biblioteca Històrica de la Universitat de València
Amb el suggeridor títol “Foc a la biblioteca. Llibres que van incendiar l'Europa de les Llums”, la Universitat de València presenta una exposició organitzada per la Biblioteca Històrica i pel Vicerectorat d'Investigació juntament amb l'Institut Francés, la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València i la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Gal·lés. La mostra, comissariada pel professor Nicolás Bas Martín amb la col·laboració de l'editor Vicente Chambó, reuneix alguns dels llibres prohibits més emblemàtics del segle XVIII francés. Obres de contingut polític, religiós i literari, entre les quals es troben algunes de caràcter eròtic amb gravats voluptuosos al costat de fotografies artístiques en blanc i negre del fotògraf hispanofrancés Pedro Hernández, que dialoguen per a construir un relat amb un clar missatge: la prohibició genera fascinació. De fet, les peces exposades van ser autèntics best sellers.
En la inauguració, celebrada aquest dijous a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica, han intervingut el vicerector d'Investigació, Carlos Hermenegildo Caudevilla, la directora de la Biblioteca Històrica, María Jesús García Mateu, el comissari, Maxime-Henri Rousseau, Director de l'Institut Francés de València i Karin Nylund, Cònsol honoraria de França a València.
Obres com les que es mostren en aquest projecte, que van ser perseguides i prohibides, constituïen l'anomenat Enfer de les biblioteques i es convirtirían en la gènesi de les democràcies liberals modernes. 
L'exposició arranca al París del XVIII i brinda l'oportunitat de realitzar un recorregut a través d'una selecció de llibres, mai fins ara exposats, procedents de col·leccions particulars i de la pròpia Universitat. És a París on es trobava el món del llibre sediciós, com es pot observar en alguna de les joies exposades, com el pla de Turgot, que va representar una de les gestes cartogràfiques més extraordinàries del món. Li segueixen alguns exemplars de l’Encyclopédie, de Diderot i d’Alembert –obra mestra de la Il·lustració–, així com diverses obres de la captivadora marquesa de Pompadour –propietària de magnífics llibres prohibits– i les obres completes de Voltaire en una raríssima edició en paper blau.
En les vitrines també hi ha espai per a personatges menys coneguts que van contribuir a sembrar les llavors de la Revolució francesa. És el cas del rar manuscrit del capellà Jean Meslier, origen del materialisme que va contagiar als filòsofs més notables, com el baró d’Holbach, Diderot o Voltaire. O, per descomptat, els llibres eròtics de Jean de la Fontaine, Andréa de Nerciat o el marqués d’Argens, que van córrer com la pólvora en aquell efervescent segle de les Llums. 
“Foc a la biblioteca” convida a conéixer una selecta mostra d'obres exposades per primera vegada i a reflexionar sobre el llegat intel·lectual dels protagonistes il·lustrats del segle XVIII, amb l'esperança que la seua filosofia servisca d'inspiració per a afrontar els reptes i desafiaments de l'Europa actual.
La mostra es podrà visitar a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica, en el Centre Cultural La Nau, fins al 26 de novembre de 2023.

CARTEL