University of Valencia logo Logo Departament d'Història de la Ciència i Documentació Logo del portal

Publicació de la monografia d'Enric Novella "Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco" (PUV, 2023)

  • December 20th, 2023
portada llibre

El professor d'història de la ciència de la Universitat de València i investigador de l'IILP Enric Novella acaba de publicar la monografia "Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco" dins la prestigiosa col·lecció Història i Memòria del Franquisme de Publicacions de la Universitat de València. Adjuntem el text de la presentació editorial.

En els darrers anys, l'estudi de l'evolució dels discursos i les pràctiques psiquiàtriques durant el franquisme ha esdevingut un capítol rellevant de la historiografia de la ciència a l'Espanya del segle XX. Tot i que aquesta evolució es va desplegar en coordenades canviants i va comprendre aspectes molt dispars (com el cultiu de l'especulació clínico-teòrica, la introducció de novetats terapèutiques, l'afermament institucional de l'especialitat o la difusió del nou ideari de la salut mental), el franquisme va constituir sobretot un període en què la medicina mental es va veure particularment condicionada pel marc sociopolític regnant. Considerant els principals eixos en què va anar articulant-se la dimensió política i social de la psiquiatria al llarg dels quaranta anys de dictadura (la ideologia, la doctrina, el govern, la gestió i la ciutadania), aquesta monografia ofereix una nova interpretació de conjunt de la peculiar constel·lació "psicopolítica" de l'Espanya de Franco com una complexa i proteica amalgama de reaccionarisme, conservadorisme, totalitarisme, autoritarisme, tecnocràcia i (finalment) desbordament cívic.