institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Com poder fer front als incendis forestals i al seu impacte sobre la biodiversitat i el territorio

  • October 25th, 2022
INCENDI FORESTAL

Sota el títol ‘Com poder fer front als incendis forestals i al seu impacte sobre la biodiversitat i el territori’ tindran lloc en la Sala d'actes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València els dies 28 i 29 d'octubre de 2022 unes jornades organitzades per la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, sota la direcció de Artemi Cerdà.

El foc és part dels ecosistemes terrestres des de fa 400 milions d'anys. El foc ha sigut present en les societats humanes al llarg de l'últim milió d'anys, i ha sigut eina per a les cultures agrícoles. En el mediterrani el foc determina la flora i la fauna, i afecta a la formació dels sòls i la seua degradació.

Al País Valencià hi ha una llarga història de l'ús del foc per al pasturatge, el carboneig, i en l'agricultura. La nostra societat post-industrial s'ha trobat a principis del segle XXI amb una recuperació espontània dels boscos com a resultat de l'abandó del camp, la qual cosa pot portar-nos a ecosistemes d'alta qualitat ambiental però introdueix noves amenaces, com l'increment dels incendis i de la seua magnitud, per una combinació de factors adversos com els efectes derivats del calfament global, la falta de gestió tradicional d'aquests espais per part de les comunitats rurals locals així com unes polítiques públiques, tradicionals o recents, que no han ajudat ni han donat els resultats esperats.

Gestionar la massa forestal actual requereix tenir en compte els incendis forestals, i manejar el foc és avui sinònim de gestionar els boscos. Aquestes jornades pretenen donar a conèixer l'efecte dels incendis forestals sobre els ecosistemes terrestres en general, i sobre els valencians en particular. I apuntar solucions consensuades per a una millor gestió dels boscos i els incendis, dau tant l'enorme impacte social, natural i econòmic que generen i que s'estan veient agreujats, per la seua major freqüència i intensitat a conseqüència dels efectes del canvi climàtic i el calfament global.

D'acord amb aquests objectius i els seus aspectes rellevants corresponents la jornada s'estructura concorde a un programa disponible per a la seua consulta en la web de la CCTV (https://catedractv.es/actualidad/). Incloent una eixida de camp amb places limitades que requereix d'inscripció, també disponible en l'enllaç proporcionat, i condicionat a la disponibilitat de places.