institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

El Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, en col·laboració amb la Fundació General de la Universitat de València, ha convocat els VIII Premis Manuel Castillo

  • September 27th, 2017
Image de la noticia

El Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, en col·laboració amb la Fundació General de la Universitat de València, ha convocat els VIII Premis Manuel Castillo, l’objecte dels quals és la promoció de la recerca acadèmica, científica i periodística en l’àmbit de la cooperació, la pau i el desenvolupament humà. El termini de presentació dels treballs finalitzà el passat 15 de juny.

Els Premis Manuel Castillo, compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES), què forma part del jurat junt amb la CV ONGDs i la Direcció General de Cooperació de la Generalitat Valenciana.

La convocatòria de 2017 conserva les tres modalitats com en anys anteriors (Monografia Universitària de Recerca Publicada, Reportatge Periodístic Emés i Monografia Universitària Inèdita de Recerca) i, a més, inclou la categoria, ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València, consistent en el reconeixement a quatre iniciatives solidàries procedents dels següents àmbits universitaris: professorat; personal d’administració i serveis; estudiantat; i centres, instituts, serveis o càrrecs institucionals de la Universitat de València.

La Monografia Universitària de Recerca Publicada serà un treball ja editat durant 2016, consistent en un llibre o article científic l’autor del qual siga qualsevol membre acreditat pertanyents a alguna universitat pública espanyola; el Reportatge Periodístic Emés és una modalitat a la qual pot optar qualsevol treball periodístic documental en format audiovisual, digital, imprés, emés o publicat a través d’un mitjà de comunicació (premsa, ràdio, televisió o internet) amb seu a Espanya; i la Monografia Universitària Inèdita de Recerca és una categoria que premiarà el millor treball d’investigació inèdit, sense límit d’extensió, l’autor del qual ha de ser membre d’una universitat pública espanyola (estudiant, PAS o PDI).

El premi a la monografia de recerca publicada està dotat amb 3.200 euros; el reportatge periodístic, amb 2.000; i el treball universitari de recerca inèdit serà publicat en una de les línies editorials de la cooperació de la Universitat de València, a través de l’Àrea de Cooperació de la FGUV: la col·lecció La Nau Solidària, coordinada en col·laboració amb el Servei de Publicacions de la Universitat de València, o la Revista ‘EDHC-Quaderns electrònics sobre cooperació i desenvolupament humà’ de la Universitat de València, amb el suport de la Càtedra UNESCO (no té dotació econòmica).

Per la seua banda, la categoria ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València -sense dotació econòmica igualment- consistirà en el reconeixement de la Universitat de València i del Jurat a qualsevol iniciativa de cooperació destacable realitzada per membres de la comunitat universitària de manera individual o col·lectiva, personalment o institucionalment. Aquest reconeixement podrà atorgar-se a un projecte de cooperació, a una acció de sensibilització, d’educació per al desenvolupament, a tota una trajectòria solidària, o a iniciatives de comunicació per al desenvolupament.

Els aspirants als Premis Manuel Castillo hauran d’accedir a la web de la convocatòria www.uv.es/cooperacio i emplenar el formulari de candidatura presentant-lo amb l’obra candidata per registre d’entrada de la Universitat abans del 15 de juny de 2017, on s’haurà d’incorporar la versió digital de l’obra. A més, els candidats i candidates hauran de presentar un exemplar en paper del treball d’investigació o periodístic en la Unitat de Cooperació del Servei de Relacions Internacionals de la Universitat de València’, per registre d’entrada, adjuntant exemplars originals del llibre, la revista o el periòdic on s’haja publicat el treball candidat.

Manuel Castillo (1870-1964)

La biografia de Manuel Castillo és la d’un personatge singular, que va viure 94 anys i que es va avançar al seu temps. Nascut en 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francés a Càceres i a València.

La seua inquietud social li va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques a Extremadura i a València, on va arribar en 1919. A més de la docència, va continuar amb les seues activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de València a proposta del ministre de Treball. Des d’ambdues institucions, va recolzar obres socials destacades.

En finalitzar la guerra, es va exiliar amb la seua dona i els seus fills a Tolosa de Llenguadoc i posteriorment a Mèxic. Va morir amb 94 anys en 1964. Amb la restauració de la democràcia a Espanya, els seus fills van decidir tornar a les seues arrels i establir-se a València, la ciutat on s’havien format. Dos d’ells van decidir que una part molt substanciosa del llegat familiar es destinaria a la Universitat de València per a activitats solidàries i de cooperació com una forma d’honrar la memòria del seu pare, i així es va crear el Patronat Sud-Nord, al si de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, òrgan que des de 1991 treballa en la cooperació universitària al desenvolupament i que recentment ha esdevingut Àrea de Cooperació.