institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Estudi sobre qualitat de somni en les persones majors de la ciutat de València

  • July 3rd, 2023
MANS DE PERSONES MAJORS

Un estudi realitzat per la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València i el Ajuntament de València, visibilitza els problemes de mala qualitat de somni de les persones majors de la ciutat de València i la seua relació amb l'estil de vida i els marcadors perifèrics de la inflamació.

Les alteracions del somni són freqüents en les persones majors i s'associen a molts problemes de salut i deterioració de la seua qualitat de vida. Igual que amb l'edat es produeixen canvis físics, l'alteració del patró de somni també forma part del procés normal d'envelliment. A mesura que envellim l'arquitectura del somni canvia i el somni es torna més lleuger, el que comporta a majors despertares que priven de temps de somni a les persones majors. A més, l'insomni crònic és una de les principals causes de caigudes, malalties metabòliques i depressió en els majors. Investigacions recents demostren que l'augment de la inflamació afecta negativament a la qualitat del somni i que la interleucina-1β (IL-1β) exerceix un paper crucial en la regulació del somni.

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, juntament amb la regidoria d'Envelliment Actiu del Ajuntament de València, va realitzar un estudi durant els anys 2021 i 2022, en els Centres Municipals per a Persones Majors de la ciutat de València (CMAPM), amb la finalitat de detectar els problemes de qualitat de somni que presenten les persones majors. La investigació va ser liderada pel Dr. Omar Cauli, director de la Càtedra, i van participar les doctores Rut Navarro, Marisa Ballestar i Vanessa Ibáñez, professores i investigadores de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València. Un total de 287 persones majors van ser entrevistades i els resultats van revelar que el 41,5% dels participants patia insomni i el 32,4% presentava símptomes depressius rellevants. A més, es van prendre mostres de saliva dels participants i la seua anàlisi va revelar una correlació significativa entre els nivells del biomarcador IL-1β i la puntuació total de l'escala d'insomni d'Atenes i els subdominis dificulteu per a dormir i somnolència diürna d'aquesta escala. D'aquesta manera, els individus amb insomni moderat o greu tenien concentracions significativament més baixes de IL-1β que els individus sense insomni o amb insomni lleu. Es tracta d'un dels primers estudis a explorar associacions entre el nivell de IL-1β mesurat en saliva i la qualitat del somni en persones majors. Quant a la relació entre la qualitat del somni i els estils de vida, es va observar que la ingesta de begudes alcohòliques (fins i tot una ingesta baixa) pot influir en els símptomes d'insomni, de manera que els individus que prenien begudes amb contingut alcohòlic presentaven menys símptomes d'insomni en comparació amb els que no ho feien. Un 36,9% dels participants prenia fàrmacs hipnòtics i la puntuació total de l'escala d'Atenes d'insomni va ser significativament major en els individus que prenien fàrmacs per a dormir en comparació amb els que no els feien.

L'estudi que ha sigut publicat en la revista internacional Biological Research For Nursing (BRN), conclou alertant de la necessitat de detectar precoçment a les persones amb mala qualitat de somni per a poder actuar i evitar la repercussió que aquests problemes desencadenen en la salut de les persones majors. A més, subratlla la necessitat de continuar investigant sobre l'ús d'eines de valoració objectives del somni com són els bio-marcadors salivares. Es tracta de mètodes no invasius i de fàcil aplicació que poden resultar molt útils en la valoració del patró del somni, sobretot en els casos en els quals hi ha deterioració cognitiva i en els quals la valoració amb escales és menys fiable.

Enllaç de l'estudi

Images: