institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra AVANT celebra en Quatretonda una jornada sobre sostenibilitat social

  • October 24th, 2019
Image de la noticia

El passat 16 d’octubre es donà inici a la ronda de jornades “Repensar el rural”, l’objectiu de les quals és donar a conéixer els problemes de la despoblació i les causes del descens demogràfic, així com fer partícips als assistents en la posada en comú d’idees i propostes que apareguen al llarg de l’acte.

La Càtedra AVANT de la Universitat de València presentà en el CEE Elvira Veres del municipi de Quatretonda (València) la jornada “Repensar el rural. Sostenibilitat social: noves vies per al rural valencià”. L’objectiu d’aquesta jornada era reflexionar sobre els aspectes positius i negatius que incideixen en la sostenibilitat social dels municipis rurals en risc de despoblació, i elaborar propostes que puguen contribuir a millorar aquest problema.

La jornada s’inaugurà amb la ponència del Prof. Javier Esparcia sobre els factors socials, econòmics i territorials que afecten les dinàmiques demogràfiques que, en general, es donen en el medi rural valencià. A continuació, va intervenir el geògraf i consultor Xavi Delgado, qui exposà i comparà dues iniciatives de lluita contra la despoblació: el programa Savia Rural, desenvolupat en la Comunitat Valenciana des de fa més d’una dècada, i l’actual experiència de les Highland and Islands, en Escòcia, incidint en el perquè dels resultats d’ambdues.

Després de les ponències es donà pas al treball per grups, on una vintena d’assistents discutiren sobre els continguts de les ponències escoltades i sobre la situació de la seua localitat (Quatretonda, Atzeneta d’Albaida, Castelló de Rugat, Llutxent, Otos, etc.), per a posteriorment posar-lo en comú davant de la resta de participants.

Algunes de les conclusions que es pogueren extraure destacaren la importància de la millora de la qualitat de vida dels municipis en risc de despoblament i la seua viabilitat, en algunes ocasions més important que el retorn de la població que va emigrar a la ciutat. Respecte de les causes concretes del motiu del descens de la població en el medi rural, els participants assenyalaren l’escàs mercat immobiliari, la pèrdua de valor de l’agricultura, l’existència d’una baixa autoestima i orgull per ser rural, i el desequilibri entre l’oferta de llocs de treball qualificats enfront del nombre d’habitants capacitats per a aquests, sent els segons molt superiors als primers, circumstància que els fa emigrar.