institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra AVANT celebra un seminari sobre despoblament i fiscalitat diferencial en àrees rurals

  • October 24th, 2019
Image de la noticia

Sota el títol “Afrontant el despoblament: fiscalitat diferencial en àrees rurals?”, el dilluns 14 d’octubre va tindre lloc el primer seminari de la Càtedra AVANT en la Universitat de València amb l’objectiu de difondre la problemàtica que pateix el medi rural a causa de la despoblació, així com proposar possibles mesures per fer-li front, centrant-se en la fiscalitat diferencial.

El passat dilluns 14 d’octubre se celebrà el seminari “Afrontant el despoblament: fiscalitat diferencial en àrees rurals?” en l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València. La jornada va ser organitzada per la Càtedra AVANT, creada recentment per la Direcció General de l’Agència Valenciana Antidespoblament. L’acte plantejà el fenomen de la despoblació en el medi rural i mesures per a actuar en aquests territoris, suggerint la fiscalitat diferencial com a element de discriminació positiva que pot frenar o revertir l’abandonament de les zones amb problemes de despoblació i despoblament. Altres objectius del seminari foren sensibilitzar a la societat sobre la problemàtica de la despoblació i abordar temes clau que de vegades no es pensa que siguen rellevants per a la sostenibilitat i la cohesió territorial de la Comunitat Valenciana.

Al seminari assistiren diferents representants d’administracions públiques, entre els quals es trobaven diversos alcaldes de municipis afectats per la despoblació, presidents i gerents de Grups d’Acció Local i representants de mancomunitats, així com persones interessades a conéixer i reflexionar com afecta la despoblació a les zones rurals de la Comunitat Valenciana. En total, més de 55 participants vinguts no només de la província de València, sinò també de la d’Alacant i la de Castelló.

La sessió va ser inaugurada amb la intervenció del Director General de Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Sr. D. David Torres, per la Sra. Na. Jeannette Segarra, Directora General de l’Agència Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana, pel diputat Ramiro Rivera, encarregat de l’àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València, pel Dr. D. Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, i pels codirectors de la Càtedra AVANT en la Universitat de València, i membres de l’equip UDERVAL de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, el Prof. D. Javier Esparcia i el Prof. Dr. Jaime Escribano.

La jornada va continuar amb dues ponències temàtiques. La primera d’elles, a càrrec del Prof. Dr. Luis Antonio Sáez, director de la Càtedra sobre Despoblació i Creativitat de la Universidad de Zaragoza, i centrada a abordar el tema de “La despoblació i les seues estratègies, a debat”. La segona va ser desenvolupada pel Prof. Dr. José Antonio Herce, col·laborador de la xarxa Southern Sparsely Populated Areas, amb l’exposició “Una fiscalitat diferenciada per al progrés dels territoris despoblats”.

L’acte acabà amb un treball per grups on es convidà als assistents a reflexionar sobre les qüestions tractades, per a posar més tard en comú els resultats derivats d’aquesta reflexió en un debat obert que tancà el seminari. Algunes de les conclusions més destacades incidiren en les causes de la despoblació, d’una banda, com a resultat de les dificultats dels espais rurals (manca de serveis, males infraestructures i comunicacions) i, d’altra, motivades per l’atracció de les zones urbanes per la quantitat més gran d’oportunitats de tota mena que ofereixen. De la mateixa manera, els participants també assenyalaren, com altra de les causes d’expulsió de la població del medi rural, el mateix pensament dels habitants rurals que, en ocasions, associen l’èxit de l’emigració a la ciutat enfront del fracàs de la permanència als pobles. Entre les solucions possibles, es va incidir en la necessitat d’adoptar plantejaments estratègics de caràcter supramunicipal, i apostar per un enfocament territorial a l’hora d’abordar qualsevol problemàtica, motiu pel qual disposar d’una vertadera política d’ordenació del territori que contemple els espais rurals i urbans com un tot, conformat per nodes, xarxes i fluxos, resulta fonamental.