institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València participa en la II Jornada Internacional sobre Somni, Salut Mental i Estil de Vida.

  • April 19th, 2024
Participants en les jornades

El 29 de febrer es va celebrar en la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València la II Jornada Internacional “Somni, Salut Mental i Estil de Vida” que va reunir alumnat i representants d'institucions universitàries del Marroc i de la Universitat de València, així com a professionals d'institucions sanitàries i a públic general.

L'acte d'obertura de la Jornada va estar presidit pel Degà de la FIP, el professor Sr. Antonio Merelles, pel director d'Infermeria del Departament de Salut Clínic-Malva-rosa, Sr. José Luís Domingo i per membres del Comitè Científic i Organitzador de la Jornada, concretament els professors Dr. Omar Cauli, director de la Càtedra i catedràtic en la FIP, i per la professora Dra. Nisrin El Milili, de l'Institut Superior d'Infermeria i Tècniques Sanitàries (ISPITS-T) de Tetuan (el Marroc).

En la jornada, estructurada en tres blocs (somni, salut mental i estil de vida), es van presentar un total de 12 ponències. La primera taula, dedicada al somni, va presentar com a conferència inaugural el treball realitzat per investigadors de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València. Aquesta ponència, va estar centrada en l'estudi de l'insomni en persones majors, símptomes depressius associats i la seua relació amb els nivells del biomarcador salival IL-1β. Es tracta d'un dels primers estudis a explorar associacions entre el nivell de IL-1β mesurat en saliva i la qualitat del somni en persones majors. Els investigadors van alertar sobre la necessitat de detectar precoçment a les persones amb mala qualitat de somni per a poder actuar i evitar la repercussió que aquests problemes desencadenen en la salut de les persones majors. A més, van subratllar la necessitat de continuar investigant sobre l'ús d'eines de valoració objectives del somni, com són els biomarcadors salivares. Es tracta de mètodes no invasius i de fàcil aplicació que poden resultar molt útils en la valoració del patró del somni, sobretot en els casos en els quals hi ha deterioració cognitiva i en els quals la valoració amb escales és menys fiable. A més d'aquesta investigació, es van presentar altres treballs sobre uns altres biomarcadors associats a l'insomni i a la qualitat del somni en diferents grups poblacionals (càncer de mama, estudiants de ciències de la salut i xiquets amb diabetis). En la segona taula, centrada en la salut mental, es van presentar investigacions sobre problemes de salut mental (ansietat i depressió) en estudiants d'Infermeria i Medicina, tant de València com del Marroc, així com en la infància. En la tercera taula sobre estil de vida, van destacar investigacions sobre la influència del consum de substàncies tòxiques (alcohol i cànnabis) i l'ús problemàtic del Telèfon intel·ligent en la qualitat del somni i altres variables com el rendiment acadèmic dels estudiants universitaris. A més, també es va comptar amb la participació de 15 interessants investigacions presentades en format poster.

La jornada va reunir alumnat de Grau, Postgrau i Doctorat de diferents titulacions de Ciències de la Salut de la Universitat de València (Infermeria, Fisioteràpia, Psicologia i Medicina, entre altres) que va participar activament amb la presentació de treballs, així com a estudiants de doctorat del Marroc, concretament del ISPITS-T i del Departament d'Epidemiologia, Salut Pública i Ciències Socials de la Facultat de Medicina i Farmàcia de Tànger, que també van presentar les seues investigacions. Així mateix, va destacar la participació de personal docent i investigador de tots dos països i de professionals de l'àmbit de l'assistència sanitària.

La conferència de clausura va ser dirigida pel director de la Càtedra, prof. Dr. Omar Cauli, i es va centrar en els nous reptes en la investigació sobre somni, salut mental i estil de vida.

Images: