institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra de Dret Autonòmic Valencià organitza el congrés “Present i Futur de l'Espanya territorial”

  • October 22nd, 2018
Image de la noticia

La Càtedra de Dret Autonòmic Valencià de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Professor Manuel Broseta i la Càtedra Rafael Escudero de la Universitat d'Almeria, organitza el Congrés “Present i Futur de l'Espanya territorial”, que tindrà lloc els pròxims 5 i 6 de novembre en el Saló de Graus de la Facultat de Dret. L'objectiu de l'esdeveniment és, segons la cruïlla en la qual es troba entre temptacions neocentralistes i desafiaments secessionistes, analitzar la viabilitat de l'actual model autonòmic d'Estat i les diferents propostes i alternatives.

La sessió inaugural serà protagonitzada pel Conseller d’Hisenda i Model Econòmic Vicent Soler i Marco; el president de la Fundació Professor Manuel Broseta Vicente Garrido Mayol; i el titular de la citada càtedra de la Universitat d'Almeria Rafael Escuredo Rodríguez. La primera activitat de la jornada està programada a les 10.30 h, amb la conferència “De l'autonomisme al federalisme: Andalusia en l'Espanya federal” a càrrec del Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat d'Almeria Juan Cano Bueso.

A les 11.45 h es té prevista la xarrada “És possible el dret de secessió?” d'Eduardo Vírgala Foruria, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc, i Ángel Rodríguez, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Màlaga. Finalment, a les 12.45 h està planejada la ponència “Cal reformar el títol VIII de la Constitució?” per part del Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Vicente Garrido Mayol.

La jornada del 6 de novembre comença a les 10 h amb la conferència “Està l'Estat autonòmic en crisi?”, a càrrec de Carlos Ruiz Miguel, Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Santiago de Compostel·la. El futur de les Diputacions i els ens socials serà objecte de debat a les 10.45 h per part de la Catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València Remedio Sánchez Ferriz i el magistrat de la Sala contenciosa administrativa del TSJCV Manuel J. Domingo Zaballos.

Després de la pausa del café, a les 11.45 h, està programada la xarrada “La cooperació autonòmica i les relacions entre Comunitats Autònomes”, els protagonistes de les quals seran Carlos Vidal Prado, Catedràtic de Dret Constitucional de l'U.N.E.D., i Sefa Ridaura, Catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València. I a les 12.30 h està prevista la taula redona “La Comunitat Valenciana en el futur territorial de l'Estat”, per part dels professors associats de la Universitat de València Ferran García Mengual i Mariano Vivancos Comes. Modera la Sotssecretària d'Hisenda de la Generalitat Valenciana Zulima Pérez Seguí.

Clausuren el congrés Joaquín Martín Cubes, Director del Departament de Dret Constitucional, Ciències Polítiques i de l'Administració, i Javier Palao, Degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València.