institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra DEBLANC organitza el III Curs de Formació “Aprenentatge Automàtic i Detecció del Frau”

  • November 30th, 2018
Image de la noticia

La Càtedra Universitària d'aplicació de metodologies estadístiques, econòmiques i d'aprenentatge automàtic per a la detecció de delictes financers i blanqueig de capitals (Càtedra DEBLANC) de la Universitat de València ha organitzat el III Curs de Formació “Aprenentatge Automàtic i Detecció del Frau” sobre les actuals tècniques d'aprenentatge automàtic o machine learning aplicades al camp de la detecció del frau i la corrupció, que es va impartir el passat 28 de novembre en la Ciutat de la Justícia de València.

Com a curiositat, el curs es va iniciar debatent sobre el primer cas registrat d'estafa. El primer investigador de delictes d'estafa i corrupció del que es té proves documentades va ser Arquimedes. El rei de Siracusa va voler saber si l'orfebre que havia contractat per a fer una corona havia utilitzat tot l'or que li havia lliurat o si ho havia barrejat amb altres metalls. La resolució del problema és conegut avui dia com el "Principi d'Arquimedes".

El curs va anant desgranant les dificultats que tenen els investigadors per a prevenir i detectar el frau i la corrupció a causa que els delinqüents solen ser molt creatius i estan altament motivats. També es van mostrar les noves tècniques d'aprenentatge automàtic per a la detecció del frau, posant atenció als mètodes supervisats, com als no supervisats, i a la utilització d'assembles de models i tècniques.

Es va finalitzar el curs amb dos exemples pràctics de com s'utilitzen aquestes eines. El primer va ser una aplicació de la ja coneguda Llei de Benford, mentre que el segon va ser la detecció de frau en targetes de crèdit amb l'algorisme random forest.