institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra Demetrio Ribes coordina el llibre "Els Poblats Marítims Història, llocs i escenes"

  • January 10th, 2018
Poblats Marítims

El proper dia 15 de gener de 2018 a les 12 hores en l'Ateneu Marítim, situat al carrer de la Reina 68, tindrà lloc la presentació del llibre "Els Poblats Marítims. Història, llocs i escenes", publicació editada per l'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Intervindran en l'acte la tinenta alcalde, coordinadora general de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de València, Gloria Tello Comany; el secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicente Boira Maiques; el vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao Bru i la codirectora de la publicació i directora honorífica de la Càtedra Demetrio Ribes, Inmaculada Aguilar Civera.

Aquesta publicació ha nascut de l'esforç conjunt entre l'Ajuntament de València i la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. L'obra està dirigida pels professors Inmaculada Aguilar Civera i Amadeo Serra Desfilis, catedràtics d'Història de l'Art de la Universitat de València, ha estat coordinada des de la Càtedra Demetrio Ribes i ha comptat amb la participació de 19 especialistes en la matèria, els qui han aportat investigacions inèdites sobre el tema. El llibre recorre la història dels Poblats Marítims de València mitjançant vint-i-un capítols subdividits en sis blocs temàtics dedicats: a la formació dels nuclis urbans marítims des del segle XIII al segle XX; a les xarxes de comunicacions i de reg; als canvis produïts en la segona meitat del segle XIX, que van modernitzar aquests municipis canviant la fisonomia urbana i sobretot la forma de viure; als escenaris socials; a les arts que van saber ressaltar l'essència de la vida mediterrània; i a les tradicions marineres. A través de les seues pàgines s'ha pretès posar en valor la seva història, urbanisme, arquitectura, testimoniatges, tradicions…, la seua cultura.

El projecte va sorgir en 2017, amb motiu de la commemoració dels 120 anys de connexió (1897-2017) dels Poblats Marítims a València, com a reflexió sobre la identitat, la cultura i el futur que poden jugar els Poblats Marítims dins d'una València moderna i oberta al mar.