
L'acte va tenir lloc el dilluns 12 de desembre de 2022 en la Facultat de d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València.
La Regidoria d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, Fundació Amics de la gent Major, l'Associació Telèfon de l'Esperança i la Defensora de les Persones Majors han realitzat una jornada sobre resultats, detecció, actuacions i noves línies en el projecte que duen a terme, “Soledad no desitjada en les persones majors”.
L'acte ha comptat amb ponències de les diferents entitats i ha fet entreveure en els nombrosos assistents el problema cada vegada més apressant que té la societat i al qual s'ha de fer front entre les institucions públiques, les xarxes familiars i el voluntariat.
El doctor Omar Cauli, Director de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, Professor del Departament d’Infermeria de la Universitat de València va exposar les dades d'investigació realitzats a través dels Centre Municipals d'Activitats per a Persones Majors (CMAPM). En el programa pilot que va posar en actiu durant un període de sis mesos -530 persones majors de 60 anys de les quals el 84,2% eren dones i l'edat mitjana 72,7 anys- va observar que quasi la meitat de les persones que acudeixen als CMAPM senten soledat i una tercera part d'elles necessita una prescripció social. El Dr. Cauli va exposar un catàleg d'accions que es deuen realitzen: salut física i mental, nutrició saludable, estimulació cognitiva, visites a exposicions, activitat física i ensenyar-los a conviure amb la soledat. Detectar, actuar i prioritzar són tres línies de treball essencials per al Dr. Cauli.
Convenis de col·laboració
Des de l'any 2012 l'Ajuntament de València ha elaborat convenis de col·laboració amb la Fundació Amics de la Gent Major i des de 2021 ha sigut essencial la coordinació entre aquesta entitat, el Telèfon de l'Esperança, la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la UV, les Coordinadores i Coordinadors d'Acció Social dels CMAPM, el Servei d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València i la Defensora de les Persones Majors.
Més cridades per soledat
L'augment de la soledat el reflecteix també la dada del Telèfon de l'Esperança, 232 trucades de persones majors de 65 anys va rebre en 2003 mentre que en 2021 van ser 1.390. Les dades d'aquesta entitat indiquen que les crides per soledat augmenten amb l'edat, en persones a partir de 65 anys un 23% de les crides era per aquest tema, amb més de 75 anys augmenta a un 36%.
Voluntariat com a estratègia
La Dra. Silvia Corchón, de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, va posar l'accent en la figura del voluntari en edat de jubilació. En la seua investigació sobre la soledat les dades demostren que ser voluntari/voluntària “millora la salut física i mental, hi ha menys risc de depressió i major benestar social i a més els ajuda a valorar la seua pròpia vida” va explicar la Dra. Corchón. “Tots tenim una capacitat per a aportar als altres” va ser un d'entre diversos testimoniatges de les persones majors voluntàries que es va llegir.
El Dr. Omar Cauli va concloure les ponències indicant la necessitat de crear un programa específic en els CMAPM per a derivar a les persones amb soledat no desitjada, “no ens podem quedar només en un catàleg”.
Images: