institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Programa per a pal·liar la soledat no desitjada “Jo cuide el meu envelliment”

  • December 5th, 2024
Participants del programa en Orriols

Programa impulsat per la Càtedra d'Envelliment Actiu i Participatiu d'Universitat de València i la regidoria de Majors de l'Ajuntament de València

La soledat no desitjada és considerada d'un problema de salut pública, que afecta notablement la qualitat de vida i a l'estat de salut físic i psicològic de les persones que la pateixen. Encara que podem experimentar soledat en qualsevol moment de la vida, els problemes de salut i determinades condicions sociodemogràfiques associades a l'envelliment, com la mort de cònjuges i parelles, major probabilitat de viure solos o tenir menys relacions de confiança, fan que les persones majors siguen especialment vulnerables a la soledat i l'aïllament social.

Des de la Càtedra d'Envelliment Actiu i Participatiu, liderada pel professor Dr. Omar Cauli, s'ha posat en marxa la segona edició del programa “Jo cuide el meu envelliment”, un projecte pioner destinat a pal·liar la soledat no desitjada de les persones majors de la ciutat de València. Aquest Programa s'ha realitzat amb la col·laboració de les Dres Vanessa Ibáñez, Alejandra Mafla i Silvia Corchón del Departament d’Infermeria de la Universitat de València, Donya Ayde Rios Corral treballadora social i Donya Georgiana Zaharia doctoranda i compta amb el suport de la Fundació “Amics de la Gent Major”, de l'Associació “Telèfon de l'Esperança” i de la Defensora de les persones majors de la ciutat de València. Es tracta d'un programa que pretén oferir acompanyament, ensenyar eines per a l'autocura i generar vincles afectius i noves xarxes de socialització entre els majors. El programa inclou tallers de teràpia musical, en els quals, a través de l'escolta de cançons, el cant, la dansa, la relaxació guiada amb música i la interpretació instrumental en grup es fomenta el gaudi i l'expressió de sentiments. A més, es complementa amb tallers d'estimulació cognitiva i tallers d'educació per a la salut sobre temes relacionats amb la higiene del somni, alimentació saludable, i diverses activitats per a treballar el pensament positiu, millorar l'estrès entre altres. La fi del programa és que les persones majors puguen participar de manera activa i participativa en les diverses activitats que es realitzen en els 51 Centres Municipals d'Activitats per a Persones Majors (CMAPMs) de l’Ajuntament de València. El projecte, que ha sigut recentment reprès en el CMAPM d’ “Orriols” amb un nou grup de Majors i a causa de la gran acceptació d'aquest programa per part de les persones usuàries s'ha implementat també en el CMAPM de “Salvador Allende”. El programa s'implementarà en el 2025 en uns altres CMAPMs de la ciutat de València.