Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

L'exili científic republicà. Un balanç històric 70 anys després

El colp militar va alterar el funcionament de laboratoris, aules i hospitals, i va suposar un dur revés per als valors de llibertat de la comunitat científica. L'exili, la presó i la inhabilitació de metges i científics va significar una tremenda sagnia per a la societat espanyola i una pèrdua irreparable de poder intel·lectual.
Descripció

Entre 1907 i 1939 va tenir lloc a Espanya la gènesi d'una comunitat científica impulsada per sectors progressistes i liberals, a través de polítiques públiques, que van crear institucions estatals com l'Institut Nacional de Ciències, el Museu Nacional de Ciències Naturals, la Missió Biològica de Galícia, petits laboratoris i instituts d'investigació en la Junta per a Ampliació d'Estudis i Investigacions Científiques i la Residència d'Estudiants o societats i laboratoris en l’Institut d’Estudis Catalans.

L'esperit de la Institució Lliure d'Ensenyament va impulsar la ciència com a factor de progrés i modernitat, antagònic de l'Espanya conservadora, catòlica i castissa. La Renaixença catalana va aportar iniciatives en la mateixa adreça. També es va iniciar una reforma sanitària d'acord amb el model europeu basada en instituts municipals i provincials d'higiene, un Institut Nacional i una Escola de Sanitat, i un Hospital de Malalties Infeccioses.

La implicació de l'estat liberal en polítiques públiques de promoció de la ciència i la sanitat va comptar amb suport polític i social que va augmentar en la Segona República, però sempre va tenir l'oposició de l'Església catòlica i els sectors conservadors de la societat espanyola.

Malgrat açò, el resultat va ser la gènesi d'una comunitat científica jove, dinàmica, ben articulada, activa en el context internacional, gràcies a una política de pensions per a joves investigadors, que, en dues dècades, va enviar a quasi mig miler de metges, biòlegs, farmacèutics, enginyers, químics i matemàtics als millors laboratoris, universitats i centres d'investigació d'Europa i Estats Units. Un col·lectiu de científics espanyols que va entrar a formar part de les xarxes i programes d'investigació internacionals.

Aquest va ser l'ambient en el qual es van formar Gregorio Marañón, Juan Negrín, Pío del Riu-Hortega, Severo Ochoa, Francisco Jiménez Díaz, F. Gran Covián, R. Méndez, Blas Cabrera, Enrique Moles, Miguel Català, A. Pi Sunyer, Esteve Terradas, Juan Peset, José Puche, Teófilo Hernando, i altres. Un col·lectiu que tenia al capdavant a Ramón y Cajal i que va portar a Espanya a Marie Curie, Albert Einstein o John. M. Keynes.

Però aqueix col·lectiu va patir una profunda crisi entre 1936 i 1939, com a conseqüència del colp militar, la guerra civil i la repressió franquista. Segons dades de Santos Juliá, en acabar la guerra hi havia uns 700.000 presos en presons franquistes; dos anys després quedaven 280.000 republicans empresonats per motius polítics. A més, uns 500.000 republicans van passar per camps de concentració. Francisco Guerra ha aportat un inventari de víctimes de la revolta franquista, que inclou noms de més de seixanta metges assassinats a Andalusia, quaranta a Aragó, una trentena a Galícia i altres a Castella, més d'una vintena en León, xifra semblant a la de Navarra, cinc a Extremadura i altres casos a Astúries i el País Basc. El colp militar va alterar el funcionament de laboratoris, aules i hospitals, i va suposar un dur revés per als valors de llibertat de la comunitat científica. L'exili, la presó i la inhabilitació de metges i científics va significar una tremenda sagnia per a la societat espanyola i una pèrdua irreparable de poder intel·lectual.

Investigadors principals no UV

Barona Vilar, Josep Lluís

Data d'inici
2010 Gener
Data de finalització
2011 Desembre
Entitats finançadores:

Ministeri de Ciència i Innovació