Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Universitario de Investigación de Robótica y Tecnologías de la Información y las Comunicaciones (IRTIC) Logo del portal

FUNDA

El grup de recerca LISITT, a través d'un conveni de col·laboració entre la Fundació Oftalmològica del Mediterrani i la Universitat de València, ha aplicat les tendències tecnològiques més noves en el camp dels Sistemes d'Informació i Arquitectures Orientades a Serveis.
Descripción

Per a l'organització dels processos clínics de la Fundació, i per a l'administració, manteniment i utilització dels equipaments i infraestructures de l'hospital.

 

La Fundació Oftalmològica del Mediterrani (FOM) és l'entitat jurídica que gestiona el Centre Superior d'Investigació, Docència i Assistència Oftalmològica de la Comunitat Valenciana . La fi primordial de la Fundació és l'impuls, la promoció i l'afavoriment de la investigació cientificotècnica en l'àmbit de la medicina oftalmològica, el desenvolupament noves tecnologies diagnòstiques i terapèutiques, l'atenció en general de la salut ocular (fonamentalment des de la perspectiva preventiva) , així com la cooperació al desenvolupament de tercers països en matèria sociosanitària.

LISITT desenvolupa des de l'any 2008 uns sistemes d'informació orientats a la gestió hospitalària i dels recursos del FOM. Per a això, s'han utilitzat les últimes tendències tecnològiques en el desenvolupament d'arquitectures orientades a serveis i en sistemes d'informació sobre plataformes web.

HORUS

El treball més important que s'ha realitzat per al FOM consisteix en la creació d'un sistema de gestió hospitalari , que va rebre el nom de HORUS . El sistema, que està funcionant des de 2009, gestiona de forma completa tots els processos clínics que tenen lloc a l'hospital , des de la recepció de pacients, passant per la captura de les dades de les proves clíniques que es realitzen amb els equips oftalmològics , fins la facturació dels serveis.

La creació d'aquest sistema d'informació suposa diversos reptes tecnològics . Entre els més destacats es troben :

  • L'organització de tots els processos hospitalaris sota un model de negoci que s'ha d'implementar a través d'un control de workflow.
  • La integració del sistema amb la infraestructura de l'hospital ( equips oftalmològics per a la realització de proves clíniques ) per obtenir els resultats de les proves i integrar-los amb la història clínica del pacient .
  • La interoperabilitat del sistema amb altres sistemes d'informació coexistents, com els dependents de la Conselleria de Sanitat o els sistemes d'autenticació d'usuaris amb senyals biomètriques.

 

Per a la creació d'aquest sistema s'ha utilitzat una arquitectura JavaEE . Pel seu caràcter obert , s'ha pogut implementar la connectivitat necessària amb els sistemes coexistents , usant una arquitectura orientada a serveis .

Actualment es treballa en la millora del sistema , ampliant les seves funcionalitats i tractant d'estendre el seu àmbit d'aplicació a altres entorns de treball de l'hospital que facilitin les tasques del personal que treballa al FOM .

SCADA

La FOM és una institució moderna, establerta en un edifici que ha estat dissenyat pensant en el futur. Així, una gran part dels components de l'edifici ( climatització, il·luminació, para-sols, equips clínics, càmeres de gravació de quiròfan , etc . ) es poden controlar utilitzant aplicacions informàtiques a través de dispositius electrònics de control automàtic ( PLCs ) .

El control dels equips a través dels PLCs és molt rudimentari , ja que la comunicació es realitza utilitzant un llenguatge expressiu , però complex , que fa de les tasques de control un procés tediós. Habitualment, els proveïdors dels PLCs proporcionen un programari tipus SCADA per facilitar aquest control.

Un SCADA és una aplicació de programari que s'usa per al control de producció, proporcionant comunicació amb els dispositius de camp (controladors autònoms) i que permeten realitzar totes les tasques de control de manera centralitzada des d'un únic ja que aglutina l'accés a tota la informació dels equips sota control i l'enviament d'instruccions de funcionament .

L'objectiu d'aquest projecte ha estat la creació d'un SCADA usant una arquitectura orientada a serveis ( SOA ), que és capaç d'aglutinar diversos dispositius i protocols en un únic interfície , i que proporciona una capa d'abstracció sobre la qual accedir i controlar els dispositius. A més, el SCADA proporciona funcions addicionals per a la seguretat de l'accés als sistemes (control d'accés ), per a la seguretat de les instruccions de control ( per exemple, per evitar situar el climatitzador amb temperatures fora d'un rang raonable ) , i per a la monitorització automàtica del funcionament de tots els dispositius.

A més, el SCADA proporciona 2 interfícies d'accés diferents: un accés tipus web , per al que ha estat necessari desenvolupar l'aplicació corresponent , i un accés tipus navegador 3D , que permet recórrer el FOM de forma virtual i accedir als equips segons la ubicació l'usuari.

Fecha de inicio
2008 Enero
Fecha de fin
2011 Diciembre
Entidades colaboradoras:

FOM