Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Mary Beard, guanyadora del Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2016

Mary Beard

La historiadora britànica, guanyadora del Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials, ha estat la responsable de múltiples sèries de la BBC sobre el món clàssic

2 de de juny de 2016

La historiadora britànica Mary Beard és catedràtica de Clàssiques en el Newhham College de la Universitat de Cambridge i ha participat en la direcció de diverses sèries de la BBC sobre el món clàssic Ara ha obtingut el Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2016 entre un total de 37 candidatures que optaven al prestigiós guardó.

Winifred Mary Beard (Much Wenlock, 1 de gener de 1955), es posiciona com una de les majors especialistes sobre l'Antiguitat i una de les intel·lectuals britàniques més rellevants. Alguns dels seus treballs escrits més coneguts són, el llibre de Pompeya, història i llegenda d'una ciutat o un blog denominat A don’s life que es publica en el setmanari literari de The Times. En 2014, la revista Prospect Magazine va qualificar a la catedràtica com una dels pensadores més influents del món, any en el qual també va ser candidata al Premio Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

Llicenciada en Arts en el Newnham College de Cambridge i doctorada en 1982 amb una tesi sobre Ciceró. Al llarg de la seua carrera professional Mary Beard ha dut a terme una intensa lluita feminista reivindicant el paper de la dona en sector, o un món, on es qüestiona constantment el potencial acadèmic de les dones. Una aplaudible actitud que li ha resultat, segons ha afirmat, molt important en la seva vida. De fet, assegura no entendre “el que seria ser una dona sense ser una feminista”.

No existeix cap clasicista actual que aconsegueixi combinar de manera tan eficient l'excel·lència professional en l'estudi de les cultures de Grècia i Roma amb una habilitat excepcional per comunicar l'interès i la importància de tal recerca a una gran audiència

Ha estat docent en el King’s College de Londres entre 1979 i 1983, en 1984 va tornar a Cambridge, on, en 2004, va obtenir la càtedra de Clàssiques. També va ser professora visitant a la Universitat de Berkeley en 2008 i és una reconeguda autora d'obres de referència tal com El triomf romà (2008). Stephen Halliwell, professor de la Universitat de Saint Andrews, apunta al fet que no existeix cap clasicista actual que aconsegueixi combinar de manera tan eficient l'excel·lència professional en l'estudi de les cultures de Grècia i Roma amb una habilitat excepcional per comunicar l'interès i la importància de tal recerca a una gran audiència.

Presentadora de documentals 

És escriptora i presentadora de conegudes sèries documentals televisives tals com com Pompeii: Life and Death in a Roman Town (2010) o Pompeii: New Secrets Revealed with Mary Beard (2016) i és una freqüent col·laboradora en ràdio. Ha estat triada membre de la Societat de Anticuarios (2005), de la British Academy en 2010 i membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències en 2011, en 2013 va rebre l'Ordre de l'Imperi Britànic i actualment és catedràtica de Literatura Antiga de la Real Acadèmia de les Arts. En 2008 va rebre el Wolfson History Prize en el Regne Unit per la seva obra “Pompeya” i en 2013 el Premi de la Classical Association per la seua contribució fonamental al coneixement públic de les Clàssiques i està en possessió a més de la Medalla Bodley (2016).

En la passada edició de 2015 dels citats premis Princesa d'Astúries, va ser l'economista francesa Esther Duflo la guardonada en aquesta modalitat. Reconeguda com una de les personalitats més influents en la iniciativa dels programes d'eradicació de la pobresa.

Els Premis Princesa d'Astúries condecoren “la labor científica, tècnica, cultural, social i humanitària realitzada per persones, institucions, grup de persones o d'institucions en l'àmbit internacional”. En el cas del de Ciències Socials es premia a aquelles personalitats “la labor de les quals creadora o de recerca representi una contribució rellevant en benefici de la humanitat en els camps de la història, el dret, la lingüística, la pedagogia, la ciència política, la psicologia, la sociologia, l'ètica, la filosofia, la geografia, l'economia, la demografia i l'antropologia, incloent les disciplines corresponents a cadascun d'aquests àmbits”.