Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Sagunt serà Capital Valenciana de la Romanització a partir d'avui

Parimoni saguntí (valencia plaza)

Les Corts Valencianes aprovaran avui el document pel qual la ciutat de Sagunt serà nomenada Capital Valenciana de la Romanització. L'acte comptarà amb les autoritats saguntines, així com amb representants dels col·lectius relacionats amb el Patrimoni arqueològic de la ciutat.

10 de de febrer de 2016

Les Corts Valencianes aprovaran avui la declaració institucional que proclamarà Sagunt com la Capital Valenciana de la Romanització. Aquest document va ser aprovat per unanimitat pel ple de la corporació i avui serà aprovat de nou en un acte al que acudiran les autoritats locals de Sagunt, entre ells Francesc Fernández, alcalde de la ciutat, una àmplia representació del consistori i altres representants de col·lectius vinculats amb el Patrimoni de la ciutat. 


Sagunt Civitas ha preparat una representació amb ambientació romana que pretén reflectir el grat de la població davant aquest fet i mostrar la il·lusió de les més de 2500 persones que van signar el manifest proposat a la web de l'ajuntament, on s'explicava l'objectiu d'aquesta proposta i les bases. 


El mateix Francesc Fernández afirmava ahir «sabia que aquesta era una gran aposta, però estic molt satisfet de tenir a tota una societat, a tot un poble il·lusionat i entusiasmat per caminar en una mateixa adreça ja que l'assistència a totes les conferències ha estat massiva, la qual cosa demostra que estem molt bé encaminats». També va recalcar «Espere que demà siga aprovada la declaració amb el suport de tots els grups polítics, perquè aquest reconeixement, que a més ha tingut el suport explícit del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la conselleria a través del seu secretari autonòmic, i del secretari de Turisme, compte amb tota la força institucional a nivell valencià perquè Sagunt siga considerada posteriorment Patrimoni de la Humanitat, ja que és una de les garanties que van a permetre que el Ministeri seleccione el nostre projecte perquè siga valorat per la UNESCO».


Aquesta iniciativa, també està recolzada per Jesús Huguet del Consell Valencià de Cultura, la catedràtica d'Arqueologia, Carmen Aranegui, l'escriptor Santiago Posteguillo, i múltiples associacions del municipi, entre les quals es troben, el Col·lectiu pel Patrimoni Saguntí, els Voluntaris pel Patrimoni, el Centri Arqueològic Saguntí, el Centri d'Estudis del Camp de Morvedre, Saguntum Civitas, Ludere et discere, Ascosa AVA Sagunt, la Societat Vitivinícola i l'Associació Cultural Lanceros, entre unes altres.

El text que s'aprova avui recull una argumentació històrica que justifica que Sagunt és una de les principals ciutats ibero-romanes d'Hispània pertanyent a l'àmbit cultural de l'Edetania. En ella s'han trobat vestigis arqueològics que daten del segle VI a. de C. Va ser el nucli més antic i més actiu de l'àrea valenciana. Va assumir la civilització romana sense perdre la seva identitat pròpia. A més va ser la primera fàbrica de monedes que va emetre moneda en la Península Ibèrica, fet que explica la importància de la relació entre la ciutat i el seu port, el Grau Vell.