University of Valencia logo Logo Master's Degree in Data Science Logo del portal

Facebook i Google podrien estar combatent els vídeos terroristes amb algoritmes

Les companyies de Silicon Valley han sigut criticades per no fer suficient contra el terrorisme, pero un nou estudi suggereix que això està començant a canviar

13 july 2016

*Notícia traduïda de MIT Technology Review

Google i Facebook han començat, aparentment, a automatitzar el procés d’eliminar els videos radicals de les seues pàgines web. Cap companyia ha confirmat la pràctica, però les fonts han contat a Reuters que les empreses estan utilitzant tècniques similars a les que s’usen per extraure el material que ha sigut plagiat d’Internet.

El procés que suposadament estan utilizant Google i Facebook per a suprimir el contingut extremista s’anomena “hashing”. És una operació matemàtica que recull una llista de dades d’una llargària arbitrària, com una cadena de mol·lècules d’ADN, i li assigna un valor específic d’una llargària determinada, coneguda com a “hash”. Aquests vídeos rebran tots el mateix codi (el mateix “hash”), permetent als ordinadors identificar-los, i eliminar-los ràpida i fàcilment.

En el passat, els “m’agrada” de Youtube i Dropbox han utilitzat la tècnica d’eliminar els vídeos plagiats: el propietari del copyright simplement ofereix el codi del material per a protegir-lo, i la pàgina web elimina els arxius pujats per altres servidors que comparteixen el mateix codi. Segons Reuters, Facebook i Youtube estan utilitzant el mateix plantejament per a bloquejar els videos extremistes que estan sent “re-pujats” al seu lloc web.

El que està menys clar és com els vídeos extremistes són identificats en primera instància. Alguns poden ser denunciats pels usuaris. Però si no es coneix quant esforç humà es gasta en aquestes pàgines revisant els videos per trobar continguts potencialment extremistes, ni si existeixen processos automàtics en el seu lloc per a trobar els vídeos i detectar les imatges no desitjades. De moment, ni Google ni Facebook s’han pronunciat sobre aquesta qüestió.

 

Les iniciatives naixen de les peticions d’ajuda en la lluita contra el terrorisme que han fet els polítics a Silicon Valley. Durant l’últim any, Hillary Clinton demanà a les companyies de noves tecnologies que combateren ISIS online, mentre que recentment treballadors de l’administració Obama s’han reunit amb els directors de Facebook, Twitter, Microsoft, LinkedIn, Youtube i Apple per averiguar com podrien “dificultar l’ús d’Internet als terroristes en la tasca de radicalitzar i mobilitzar seguidors cap a la violència”. Aquest mes, Clinton ha reiterat que, com a presidenta, ella “treballaria amb les companyies que es dediquen a les TIC (…) per a fer un millor treball pel que fa a la intercepció de les comunicacións de l’ISIS, analitzant les xarxes socials, i fent un mapa de les xarxes jihadistes.

Facebook i Google tenen dades suficients per a descriure a cadascun dels usuaris detalladament. Els polítics argumenten que haurien d’usar això per identificar patrons en les dades que pogueren ser utilitzats per descobrir les estratègies terroristes. Eliminar els vídeos “re-pujats” no és el mateix, òbviament. Però pot ser un símptoma de que les empreses de Silicon Valley estan començant a prestar orella a les veus que venen de Washington.