University of Valencia logo Logo Master's Degree in Policies, Administration and Management of Educational Organisations Logo del portal

Mediadors: alumnes contra l'assetjament escolar

Per a atallar els problemes derivats del bullying o assetjament escolar, moltes vegades és més eficaç involucrar als propis alumnes que la intervenció dels docents. El nou model de 'mediadors' ens ho demostra.

6 may 2016

L'assetjament escolar és un dels problemes que més preocupen als docents i els pares de tot el món. Centres, professors i investigadors han intentat durant anys donar amb solucions efectives per a frenar aquests atacs, però no sempre han generat els efectes esperats.

Ara, un nou projecte puja a la palestra com una de les idees més innovadores, i eficientes, per a frenar l'assetjament escolar: els mediadors. Els mediadors són un grup d'alumnes del propi centre la labor del qual consisteix a detectar, intervindre i frenar els casos de conflicte que es puguen donar tant dins com fóra de l'aula.

Els mediadors intervenen quan perceben alguna situació de conflicte o de mala adaptació. Exerceixen de ‘consell’ entre els alumnes implicats, escoltant ambdues versions dels fets, i després apliquen una ‘sanció’ concorde a ambdues parts del conflicte; ja siga realitzar un treball o baixar al pati a arreplegar el fem de forma conjunta, de manera que es fomenten relacions interpersonals.

Els equips de mediadors responen davant un grup reduït de docents que supervisen els conflictes quan aquests no són capaços de resoldre'ls per ells mateixos. Però la idea principal és que la intervenció dels professors no siga necessària, ja que s'intenta motivar als alumnes a implicar-se i desenvolupar les seues capacitats de comunicació i empatia.

La primera comunitat autònoma a implantar aquest model de mediació va ser el País Basc en la dècada dels noranta. Ho van seguir Madrid i Catalunya. Sobre els efectes que han tingut aquests models a Espanya, la pròpia UV ha iniciat un projecte d'estudi, de la mà de la professora del Màster en Política, Gestió i direcció d'Organitzacions Educatives, Laura García Raga.

‘Els mediadors són els que més positivament valoren aquestes propostes, ja que són els qui adquireixen un gran aprenentatge, millorant les seues competències socials que poden transferir a altres àmbits, més enllà del centre’ – explica García Raga.

Un estudi realitzat a la Comunitat Valenciana per l'associació Convives, ha demostrat que un 90% de l'alumnat enquestat (un total de 1771 alumnes) recomanaria la mediació a un amic o amiga.

Animar als alumnes a involucrar-se personalment en els conflictes els espenta a millorar la seua empatia i els aporta seguretat per a prendre decisions morals sobre el que està ben i el que està mal. Al mateix temps, permetre que els alumnes aporten informació de primera mà pot resultar extremadament beneficiós per als docents i pares, ja que, moltes vegades, els conflictes es desenvolupen fora de l'aula o través de xarxes socials; pel que solament els propis alumnes poden percebre'ls íntegrament.