Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

5 mesures per a acabar amb la corrupció

medidas corrupción

El problema de la corrupció ha estat present en totes les economies, des dels països en desenvolupament fins als més rics. Les solucions es poden trobar aconseguint una major transparència en les institucions.

13 de d’abril de 2016

El preu de la corrupció es paga molt alt. Els costos de les corruptel·les espanyoles s'eleven, segons alguns estudis, fins a quasi 90.000 milions d'euros cada any. Hi ha uns altres que ho xifren en 7.500 des que va entrar la democràcia. No obstant això, abunden les recerques en les quals el saqueig supera els més de 40.000 milions d'euros.

En l'última legislatura es van detenir a un total de 7.140 persones per delictes de corrupció

Les detencions van augmentar considerablement en l'última legislatura en la qual es van detenir un total de 7.140 persones relacionades amb delictes de corrupció, es va passar de 389 detencions en 2010 a 2.442 en 2015. Aquest problema s'ha establit en l'agenda informativa dels mitjans i en una de les preocupacions de la societat. Les administracions han proclamat les seues intencions d'atallar el frau en les institucions públiques, però encara cal formular i aplicar mesures efectives per a aconseguir-ho.

L'organització Transparència Internacional que treballa per a eliminar la corrupció en tots els nivells de l'administració des de totes les parts del món, ha establit les mesures més importants per a acabar amb el saqueig. A través d'aquests passos els ciutadans i governs poden fer un pas endavant en el progrés cap a societats més justes i amb els comptes clars:

  • Fi de la impunitat. L'organització aposta pel reforç de la Justícia mitjançant modificacions legislatives perquè aquest tipus de delictes no queden impunes. Encara que aquestes mesures són competència dels governs, la societat civil també té al seu abast eines per a deixar evidència dels casos de corrupció que coneixen i poden provar. Mitjançant el portal Unmask The Corrupt els ciutadans poden conèixer d'una manera interactiva tots els casos de corrupció que s'han publicat en totes les parts del món.
  • Reforma de l'administració. Un augment en el control de la distribució dels fons derivats dels pressupostos de cada exercici pot afavorir l'eficiència i claredat d'aquest procés en el qual cobrarien una gran importància les auditories públiques.
  • Major transparència. Millorar la transparència en tots els nivells deixa més exposats els possibles delictes comesos pel que el risc que isquen a la llum és més elevat. Una bona accessibilitat a la informació transmet més confiança als ciutadans.
  • Poder ciutadà. Augmentar la conscienciació de la societat de que la corrupció és un problema endèmic que s'elimina amb la col·laboració de tots els ciutadans. Un major concepció d'aquests delictes permet un progrés més accelerat en la seua eradicació.
  • Control financer internacional. El capital defraudat va a parar habitualment ha paradisos fiscals o comptes en l'estranger on els defraudadors conserven impunement i amb total llibertat els diners que han acumulat de forma il·lícita. Un control exhaustiu d'aquestes vies d'evasió escurçarien el cèrcol a la corrupció.