Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Els beneficis de la igualtat de gènere en l'economia

igualdad de genero

La fi de les desigualtats entre homes i dones que desenvolupen el mateix treball afegiria un 26% més de riquesa al Producte Interior Brut mundial i contribuiria al creixement de l'economia pública i privada.

11 de de febrer de 2016

La desigualtat en el mercat laborar entre homes i dones encara és notable en l'actualitat. Segons l'informe anual del Fòrum Econòmic Internacional, les dones van guanyar en 2015 una mitjana de 10.000 dòlars a l'any menys que els homes desenvolupant el mateix treball. La població femenina mundial és similar a la dels homes, però aquesta igualtat no es reflecteix en el món laboral, un fet que influeix negativament a les economies a causa del desaprofitament de gran part de la població activa.

Una sèrie de tendències en tots els nivells socials i econòmics han contribuït a la permanència de la creació de situacions injustes en l'àmbit del treball. Un d'aquests aspectes ha sigut que l'ocupació de la dona s'ha concentrat en sectors laborals amb remuneracions baixes, com el treball domèstic. En tractar-se d'una ocupació que no requereix nivells educatius alts i manca entre altres coses d'associacionisme i regulacions especials, els salaris sempre han sigut precaris i vulnerables. Segons un estudi de l'Organització Mundial del Treball, el 42,5 per cent dels treballadors domèstics en el món “no gaudeixen d'un règim de salari mínim malgrat el fet que en els països en els quals treballen, els salaris mínims sí que es estableixen per als altres treballadors”.

Igualtat i rendibilitat​

Davant la situació de desigualtat, diversos estudis apunten que les empreses que han aconseguit alts nivells de paritat en les quals les dones també ocupen càrrecs de responsabilitat i lideratge han vist incrementada la rendibilitat dels seus comptes. Segons un estudi del Peter G. Peterson Institute for International Economics (PIIE), per a les companyies amb beneficis en l'últim exercici, un 15% de l'augment de la seua rendibilitat se li atribueix a l'increment d'un 30% de la representació femenina en aquests llocs de treball. Així i tot, el 60% d'un total de 22.000 empreses de tot el món que han participat en aquest estudi no tenen dones ocupant alts càrrecs.

Aquest informe estableix una correlació entre la presència de dones en aquests càrrecs i la rendibilitat de la seua empresa en la qual es reflecteix la falta de discriminació de gènere. Un alt grau de paritat contribueix a un rendiment superior a causa de la major “diversitat de funcions” que pot exercir l'equip de treball. Així mateix, l'equitat laboral entre homes i dones podria estimular el creixement de les economies que estan envellint amb rapidesa en mitigar l'impacte de la reducció de mà d'obra, així com podrien contribuir a un desenvolupament econòmic més ampli en les economies en desenvolupament, per exemple a través de taxes més altes de matriculació escolar de les xiquetes segons indica un informe del Fons Monetari Internacional.

Les dones generen el 37% del PIB mundial en una actualitat on preval la disparitat entre tots dos gèneres. Davant aquesta situació, l'Institut McKinsey ha publicat un estudi en el qual adverteix que en un presumible escenari on es donara un alt grau de d'igualtat entre homes i dones que desenvolupen el mateix treball s'afegirien fins a 28 bilions de dòlars a l'economia mundial en 2025, la qual cosa suposaria un increment del 26% del PIB. Per a aconseguir aquestes xifres es destaca que el 75% del treball no remunerat ho realitzen les dones. Resolent aquest problema s'afegirien fins a 10 bilions de dòlars, una xifra que es traduiria en un augment del 13% del PIB global.