Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Espanya és un dels països de l'OCDE amb pitjor qualitat de treball

calidad trabajo OCDE

Un informe recent determina els canvis en la qualitat de treball dels països de l'OCDE avaluant tres aspectes relacionats amb l'àmbit laboral. Espanya és un dels quals registra pitjor qualitat, França es troba en la mitjana i altres estats com Finlàndia o Noruega acumulen els millors estàndards.

20 de de juliol de 2016

Des de l'inici de la crisi s'han produït importants canvis en l'àmbit laboral. El mercat de treball ha viscut i patit noves tendències i fenòmens que abans no s'havien produït. A més, entre totes aquestes evolucions de l'ocupació, la qualitat del treball també s'ha vist afectada al llarg de l'última dècada.

Un informe recent de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) analitza la qualitat del treball actual dels països membres i mostra l'evolució que ha tingut des de l'inici de la crisi. Per a determinar la qualitat de empelo s'han tingut en compte tres indicadors:

  • Qualitat dels ingressos. Amb aquest indicador s'avalua la relació dels ingressos dels treballadors i la seua relació amb el seu benestar, així com la distribució d'aquests entre la força de treball que realitzen.
  • Seguretat del mercat de treball. En aquest apartat es mesura el risc de desocupació i la durada dels treballs.
  • Qualitat de l'entorn laboral. Finalment es valora la qualitat de l'entorn laboral en el qual els treballadors desenvolupen la seua activitat. Aquest aspecte no és purament econòmic, però repercuteix directament en la qualitat de l'ocupació i la productivitat dels empleats.

Espanya és el segon país amb més inseguretat laboral davant el risc de desocupació per darrere de Grècia

Després d'observar les condicions laborals dels països membres de l'OCDE segons aquestes tres dimensions d'anàlisis, els autors classifiquen els països en tres grups diferents segons els nivells de qualitat de treball:

  1. Països amb alta qualitat de treball. Austràlia, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Noruega, Luxemburg i Suïssa.
  2. Països amb una qualitat mitjana. República Txeca, Estònia, França, Irlanda, Japó, Mèxic, Eslovènia, Suècia, Regne Unit, entre uns altres.
  3. Països amb baixa qualitat. Espanya, Hongria, Itàlia, Polònia, Portugal, Eslovàquia i Turquia.

Espanya es troba entre els països amb pitjor qualitat de treball, segons les dades analitzades en aquest informe. En els últims anys el país ha registrat nivells de precarización importants les conseqüències dels quals en el mercat laboral.

La precarització a España

Un dels fenòmens més rellevants és el considerable augment de la inestabilitat en el mercat de treball. Espanya és el segon país de l'OCDE amb el percentatge més elevat d'inseguretat davant el risc de desocupació per darrere de Grècia, una dada que va augmentar més de 20 punts entre 2007 i 2013.

Així mateix, es troba entre els deu països amb pitjor qualitat a l'entorn de treball, més d'un 50% dels treballadors pateixen pressions i han vist incrementats els riscos psicosocials en l'espai laboral. A més, la precarización dels salaris ha augmentat lleument, encara que en aquest cas es manté prop de la mitjana de l'OCDE.