Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

El rol dels economistes i la seua importància en l'aplicació de polítiques econòmiques

El rol de los economistas y su importancia en el proceso de aplicación de políticas económicas

El paper dels economistes és determinant per a la correcta i eficaç aplicació de les polítiques econòmiques dirigides a complir objectius de millores socials.

7 de de juny de 2016

Un informe del World Institute for Development Economics Research de la Universitat de les Nacions Unides desenvolupa el paper que tenen els economistes en la definició de les polítiques econòmiques que s'adopten en un estat després d'un procés d'aprovació i composició dels objectius als quals es regeixen les posteriors actuacions.

Aquesta anàlisi posa de rellevància la important labor dels professionals de l'Economia en tots els processos d'econòmics que es duen a terme en la societat. Les decisions polítiques requereixen d'aquests professionals per a articular els objectius i trobar les maneres més adequades d'abordar-los.

Els economistes no tenen competència especial en la determinació de quins han de ser els objectius de les polítiques, però s'encarreguen d'ajudar en la traducció dels propòsits en una forma més operativa per a facilitar la seua aplicació

El primer pas per a establir una política econòmica és determinar l'objectiu social que ha de ser perseguit. En aquest procés els participen democràticament molts més actors com a governs, partits polítics, representants d'interessos econòmics com grangers, treballadors, consumidors, intel·lectuals, associacions… Els economistes no s'encarreguen d'establir els objectius, s'encarreguen de traduir els propòsits en una forma operativa per a abordar-los correctament.

El resultat de l'acord entre els diferents actors socials per a la determinació d'uns objectius concrets sobre els quals es construeixen les polítiques econòmiques s'explica d'una forma qualitativa. Un dels exemples ho podem trobar en els Objectius per a un Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, un d'aquests propòsits és “assegurar l'accés a una educació de qualitat a tots els xiquets”. La tasca dels economistes és donar-li forma a aquests enunciats i dotar-los de plans d'actuacions viables, fonamentats i justificats amb una base teòrica.

Factors conjunturals poden determinar el èxit o fracàs de les polítiques econòmiques aplicades

El disseny de programes per a l'aplicació de les mesures econòmiques ocupa gran part de la dedicació dels economistes. Aquest treball resulta complicat quan no és senzill assegurar l'efectivitat de les actuacions o apareixen dificultats durant el procés d'engegada de les mateixes. Factors conjunturals com els canvis de govern, les pressions de grups d'influència o altres aspectes poden posar en reg les polítiques econòmiques que s'havien previst per a complir els objectius socials establits.

L'informe explica que la intervenció prevista dels economistes es veu sotmesa a molts uns altres determinants que influeixen en l'èxit o fracàs del pla. D'aquesta manera, l'autor argumenta que en l'objectiu d'eliminar la malnutrició infantil entren en joc factors com els ingressos dels pares, el sanejament de les aigües, el proveïment de menjar, les condicions meteorològiques que poden arruïnar les collites d'aliments, etc. Uns elements la influència dels quals escapa de les previsions dels economistes.

Un dels reptes del màster en Política Econòmica i Economia Pública de la Universitat de València és formar a aquests professionals de l'Economia perquè duguen a terme les seues funcions de manera eficient i tinga una repercussió positiva sobre la població i la societat en general.