Ajust renda a IPC
En aquesta pestanya es posa a disposició una breu presentació sobre l'evolució i ajust de les rendes i l'Índex de Preus al Consum (IPC) publicats en l'INE.
L'objectiu és ponderar les rendes als augments i disminucions de l'IPC (el Cost de vida) amb la finalitat d'aconseguir una aproximació de la renda real i amb ella recalcular una taxa de pobresa que represente millor la realitat social del País Valencià.
Donada l'evolució positiva de les rendes de manera generalitzada en els municipis del País Valencià, es podria pensar que la taxa de pobresa ha disminuït i, de fet, així és com ho mostren les dades que publiquem en aquest observatori. No obstant això, si l'IPC acumulat ha augmentat més del que ho han fet les rendes durant el mateix període, resulta que les rendes han perdut poder de compra enfront d'un cost de vida major. Sent que tant les rendes com la taxa de pobresa han augmentat en lloc de disminuir, com de fet ocorre i vam mostrar en la següent presentació.
Nota metodològica:
Si bé les dades proporcionades per l'INE sobre les variacions de l'IPC estan publicats a data de 2023, les dades del registre dels indicadors de rendes mitjanes dels municipis publicats en l'INE Experimental només abasten l'any 2020. Això ocasiona que la variació de la renda real i el consegüent ajust de la taxa de pobresa siguen xicotets. No obstant això, donat l'augment de l'IPC en més de 15 punts percentuals durant l'exercici de l'any 2021 i 2022 a causa de la pandèmia del COVID-19 o l'augment dels preus de l'energia que, juntament amb una retracció en les rendes per la pèrdua de llocs de treball (ERTO), fan imprescindible aquest tipus d'anàlisi en el mesurament de la desigualtat i la pobresa.
La variació de l'IPC està sobre la base de l'any 2021.
Aquesta anàlisi només té en compte la variació del Cost de Vida i no abasta la variació de la Despesa per la falta d'informació desagregada a nivell de municipis en l'EPF. Això és, una inferència a nivell de municipis deixaria un marge d'error i un interval de confiança tan elevats que no serien representatius de la realitat social que descriuen i serien contraproduents. Malgrat això, la cerca de captar de manera efectiva i sistemàtica tant el Cost com la Despesa de la població és fonamental per a garantir una descripció més fidel a la realitat social.
Finalment, cal esmentar que totes les dades publicades dels municipis són producte de les mitjanes dels seus habitants. Pel que ni la distribució d'indicadors de renda per habitant, ni la desviació típica de la mitjana resultant estan disponibles de manera oberta a causa del secret estadístic.