University of Valencia logo Logo Rector Peset Hall of Residence Logo del portal

'Dr. Uriel. Mil dies de guerra'. Del 29 de maig al 7 de juliol.

  • June 23rd, 2019
Imatge

Exposició 'Dr. Uriel. Mil dies de guerra', de Sento Llobell

Del 29 de maig al 7 de juliol.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull aquesta exposició, organitzada juntament amb l’Aula de Còmic, en la qual Sento Llobell aplega les experiències del jove metge Pablo Uriel durant la Guerra Civil.

Aquesta exposició és el resultat del canvi que va començar amb la publicació el 2013 d’Un médico novato, obra amb què Sento va guanyar el premi Fnac/Sinsentido i en què es narren les experiències del seu sogre Pablo Uriel durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta obra tindrà continuïtat amb Atrapado en Belchite i Vencedor y vencido; el cicle és tanca amb l’edició de la novel·la gràfica Dr. Uriel, publicada per Astiberri el 2017.

En paraules de Sento Llobell i Elena Uriel, «amb aquesta exposició volem contar dues històries, la història d’un llibre que es comença a escriure, a mà, al juliol de 1936 i que, 80 anys més tard, desprès de passar per diversos formats, acaba esdevenint un còmic. I la història de Pablo Uriel, el protagonista d’aquest còmic, un jove metge que un bon dia ix de casa seua, a Saragossa, per a atendre els seus pacients i es veu atrapat, durant 1.000 dies, en l’infern de la Guerra Civil».

Pablo va voler explicar als seus fills el que li havia passat tots aquells anys, i per això ho va escriure, però de segur que no podia imaginar que el seu manuscrit es convertiria en llibre i, després, en una novel·la gràfica que rebria diversos premis i que seria llegida per molta gent.

Els testimoniatges minúsculs, com el seu, no solen figurar en els grans llibres d’història i acaben oblidant-se i desapareixent... Però les paraules de Pablo i els dibuixos de Sento, tot plegat, estan aconseguint que aquesta “petita gran història” siga difícil d’oblidar.

Sento forma part de l’anomenada “Nova Escola Valenciana” dels anys 80. El 1981 abandona la docència a la Facultat de Belles Arts, on s’havia llicenciat, per a dibuixar còmics. Des del 1981 Sento té editats 12 àlbums de còmics, ha il·lustrat 6 llibres i ha dissenyat 25 cartells. Les seues il·lustracions i còmics s’han publicat en diferents mitjans, com TBO, Pequeño País, Cairo. Ha dissenyat falles avantguardistes a la plaça de l’Ajuntament de València (1986 i 1987) i a Na Jordana, també en dos ocasions. Cal destacar el seu treball en la il·lustració publicitària. També és seu el disseny del Parc Gulliver al Jardí del Túria.

En la inauguració de l’exposició, que tindrà lloc dimecres que ve, dia 29 de maig, a les 19 h, hi seran presents Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esports, Sento Llobell, Álvaro Pons, director de l’Aula de Còmic, i Carles Xavier López, director del CM Rector Peset.

_____________________________________________________________

Inauguració: dimecres, 29 de maig, a les 19 h.

L’exposició romandrà oberta al públic del 29 de maig al 7 de juliol de 2019, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València). 

______________________________________________________________

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 96 316 6000

Images: