University of Valencia logo Logo Rector Peset Hall of Residence Logo del portal

Exposició [D]ONES, de l'Associació BNM. Del 6/04 al 22/05.

  • May 8th, 2022
Imatge

El Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició col·lectiva [D]ONES de l’associació de dones artistes Blanco, Negro y Magenta a la sala de la Muralla. Del 6 d'abril al 22 de maig de 2022, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull aquesta exposició que es teixeix al voltant de la relació de la dona i el mar.

Amb aquesta exposició l’associació de dones artistes Blanco, Negro y Magenta vol sensibilitzar la societat al voltant de la relació que al llarg de la història s’ha establert entre les dones i el mar i ho fa per mitjà d’un diàleg entre les obres que composen l’exposició en diferents formats com ara dibuixos, fotografies, vídeos, obra tèxtil o escultures.

[D]ones, joc de paraules i origen de vida, element i principi de totes les coses, la dona i la mar han mantingut una relació variada i intensa al llarg del temps. Cap cultura ha sigut aliena a la xarxa que es teixia entre elles. Des de l’Isis egípcia i l’Astarte fenícia que es van convertir en patrones de la navegació, la nòrdica Ati es va convertir en deessa de la mar, i el folklore basc va comptar amb l’Arrainandere. Avui destaquen perquè s’han convertit en excel·lents oceanògrafes i enginyeres navals, sustentadores de les seues llars amb feines diverses en el marisqueig, la venda de peix, les conserves i molt més.

Les artistes membres de l’associació que hi participen són Alexandra R. Rey, Almudena Armenta, Amalie Leschamps, Bárbara Velasco,  Blanca Prendes, Canal Bedia, Concha Mayordomo, Charo Corrales, Emi Azor, Esperanza Durán, Eva Rodríguez, Leticia Reyero, Lo Súper, Marga Colás, María Vega, María Jesús Manzanares, Marta Albarrán, Narges Bazarjani, Pilar Belmonte, Rebeka Elizegi, Rocío Anhert, Soniya Patel, Teresa Blanco, Violeta Andreu, Virginia Rivas, Yolanda Lalonso i en aquesta ocasió l’exposició compta com a artista convidada amb la participació d’Isabel Oliver. 

Segons dades de l’organització Marítima Internacional, organisme de les Nacions Unides, per al 2021, només el 1’2% de la mà d’obra marítima mundial eren dones, aquesta data encara que pareix insignificant suposa un augment d’un 45’8% respecte a l’informe de 2015. Així mateix, al 2019 es va adoptar el 18 de maig com el Dia internacional de la dona en el sector marítim.   

L’exposició serà inaugurada el proper 6 d’abril a les 19h per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València, Mareta Espinosa, representant de l’asssociació Blanco Negro y Magenta i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

L’exposició estarà oberta al públic del 6 d’abril al 22 de maig de 2022, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València). 

L’obra d’Amalie Leschamps, Juani i Montse, últimes teixidores de xarxes es completa amb aquest video.

Juani i Montse són el testimoniatge viu d'un ofici del qual mai es parla i que és exercit en la seua gran majoria per dones.

És el meu homenatge a elles dos i a un ofici que s'està perdent però que requereix siga fet manualment. Ací no serveix la maquinària ni la industrialització. 

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 96 316 6000

Images: