University of Valencia logo Logo Rector Peset Hall of Residence Logo del portal

Inauguració exposició Cálamos y viñetas. Cómic árabe en movimiento y conferencia inaugural. Dimecres 15 de gener, 19h.

  • January 13rd, 2020
Image de la noticia

L’exposició “Cálamos y viñetas. Cómic árabe en movimiento” es pot visitar al Col·legi Major Rector Peset fins al 26 de gener

 

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull aquesta exposició organitzada per la Casa Àrab i l’IEMed, que recull el panorama de la novel·la gràfica i el còmic en el món àrab mitjançant 23 còmics de diferents països àrabs i de temàtica variada.

 

Tal vegada un fenomen minoritari com el còmic en el món àrab és un fidel reflex d’una societat jove en ebullició. Un mitjà d’expressió que connecta amb un públic que interactua amb les seues obres de temàtiques tan variades com els superherois, els contes tradicionals o les històries de caràcter social o personal. 

Segons Pedro Rojo, comissari de la mostra, “frescor, imaginació, talent, innovació, atreviment... són alguns dels denominadors comuns d’un món, el del còmic àrab, que no solament sorprèn en l’exterior sinó també als seus països”, això és el que podem trobar en les tres seccions en què es divideix la mostra: Revistes. Les precursores del nou còmic àrab, Llibres. El rara avis del còmic àrab. Internet. Espai natural per a la creativitat del còmic àrab.

Encara que trobem a Beirut i al Cairo els epicentres de còmic àrab, podem parlar d’un moviment que abraça tot el món àrab des del Magrib fins al Golf. Cal destacar la capacitat de transformació i d’avantguarda del còmic, que es veu reflectida en l’àmplia presència de dones entre els autors. Així, en aquesta mostra trobarem obres d’artistes com la libanesa Lena Merhej, la tunisiana Noha Habaieb, l’egípcia Hannan al Karargy o la siriana Sawsan Nourallah.

Aquesta exposició s’inclou en la col·laboració que amb l’exposició “Dr. Uriel. Mil dies de guerra” de Sento Llobell es va establir entre el Col·legi Major Rector Peset i l’Aula de Còmic – Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM- Universitat de València. 

El dia 15 de gener, dimecres, a les 19 hores, tindrà lloc la conferència inaugural ‘Panorama del còmic àrab’ a càrrec de Pedro Rojo, comissari de l’exposició i president de la Fundació Al Fanar. Tot seguit, inauguraran l’exposició Pedro Rojo, comissari de l’exposició, Álvaro Pons, de la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València, i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.


L’exposició estarà oberta al públic del 15 al 26 de gener de 2020, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València).

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 963166000