University of Valencia logo Logo Rector Peset Hall of Residence Logo del portal

L'última defensa. La memòria oblidada. Fotografies de Jose Aleixandre. Del 14 de febrer al 19 de març de 2019

  • February 28th, 2019
Image de la noticia

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, acull aquesta exposició fotogràfica que ens presenta en imatges algunes de les construccions de la Línia de Defensa Immediata, mostrant els aspectes més essencials i interessants, fruit d'un laboriós i rigorós treball de recerca i documentació del fotoperiodista José Aleixandre.

La mostra compatibilitza l'enfocament estètic i l'interés patrimonial, intentant visibilitzar una part del nostre patrimoni oblidat, recuperar la seua importància per a la comprensió de la nostra història més pròxima i sensibilitzar a la ciutadania valenciana per a comprendre aspectes concrets de la contesa patida amb l'objectiu de defensar la seua conservació i posada en valor patrimonial de les restes encara existents.
La construcció de la Línia de Defensa Immediata va començar el 22 de juliol de 1938 encarregada per l'Estat Major Republicà, dirigida per Sebastián Carrer Vilaseca, i que es va finalitzar el 29 de març de 1939, una vegada finalitzada la Guerra Civil espanyola.
La seua longitud és de vora 26 quilòmetres, i discorre pels municipis d'El Puig, Rafelbunyol, Nàquera, Bétera, Montcada, Sant Antoni de Benaixeve, Paterna, L'Eliana i Riba-roja.
Hui dia es pot considerar com la línia defensiva que es manté en millors condicions a la nostra comunitat i suposa un potencial didàctic per a conéixer aquestes construccions de caràcter defensiu de rereguarda construïdes amb escassetat de mitjans i que ens ajuden a comprendre una nova dimensió de la cruesa de la Guerra Civil.

José Aleixandre una trajectòria dedicada a la fotografia

José Aleixandre (València, 1954) reconegut fotoperiodista valencià, va començar com a fotògraf de premsa en el gabinet de premsa de l'Ajuntament de València i de la Mostra de Cinema del Mediterrani. Posteriorment va col·laborar al Diari de València i va ser corresponsal de diversos diaris i revistes com d'El Periódico de Catalunya, El País, Avui, Temps, Interviú i Panorama. Va formar part de l'agència Cover i posteriorment de l'agència Pull. Al 1984 va ingressar en la plantilla de Levante-EMV, en la qual va estar durant 32 anys, des de 1984 a 2016, on va desenvolupar la major part del seu treball com a fotoperiodista.
Entre les exposicions que ha comissariat destaca "Fotografia de premsa...En aqueix precís instant" i "Tot Centelles” sobre Agustí Centelles, amb qui li unia una gran amistat. Entre els seus llibres d'història de la fotografia valenciana destaquen "La Memòria de la Llum", "Història de la fotografia valenciana", "La Comunitat Valenciana en blanc i negre" i "la fotografia en la pintura de José i Cogombre Benlliure". 
En els últims anys s'ha centrat en la investigació sobre el patrimoni militar de la Guerra Civil en la nostra comunitat, en col·laboració d'acadèmics, tècnics en patrimoni i alguns ajuntaments.
L'exposició serà inaugurada dijous vinent, 14 de febrer a les 19h, pel vicerector de Cultura i Esports, Antonio Ariño; José Aleixandre i el director del CM Rector Peset, Carles Xavier López.

______________________________________________________________

Inauguració: dijous, 14 de febrer a les 19h.
La exposició romandrà oberta al públic des del 13 de gener fins al 19 de març de 2019, de dimarts a diumenge d’11:00 a 19:00 hores en la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (Plaça Forn de Sant Nicolau, 4. València).  _______________________________________________________________
 

Organitza: Vicerectorat de Cultura i Esport i Col·legi Major Rector Peset.

Sala de la Muralla. Entrada lliure. Aforament limitat.

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 96 316 6000


 

Images: