University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

La Universitat de València impartirà el pròxim curs un nou doctorat per a formar líders polítics

  • February 21st, 2017

La Universitat de València i la Universitat Jaume I impartiran el curs 2017-2018 el nou programa de doctorat interuniversitari 'Disseny, gestió i avaluació de polítiques públiques de benestar social', amb l’objectiu de preparar líders polítics. Amb aquesta finalitat, la proposta formarà en avaluació i gestió de polítiques públiques, en sostenibilitat de sistemes de protecció social, i en com incorporar la participació ciutadana a l’agenda pública, entre altres.

El nou programa de doctorat ha estat impulsat per l’Institut de Recerca de Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València (Polibenestar). Segons ha destacat Jorge Garcés, director de l’institut i catedràtic de política social, la proposta “pretén donar resposta a la necessitat actual de tenir especialistes i investigadors en matèria de modelització, avaluació i gestió de les polítiques públiques que a través de processos sociotècnics siguen capaços d’analitzar i aportar propostes innovadores davant reptes com la desigualtat i la marginació en una societat en canvi constant”.

També és objectiu del nou programa la reformulació de les polítiques públiques que afecten el benestar social i individual per a fer sostenibles els sistemes de protecció social o la necessària participació dels ciutadans i la personalització de les polítiques com a aspectes clau en els processos de canvi.

“La connexió de diferents àrees de coneixement està basada en el desenvolupament de processos sociotècnics –afegeix el professor Garcés– que fan que el nou doctorat siga pioner en l’anàlisi de la realitat i dels processos de presa de decisions”.

Per assegurar el compliment d’aquests objectius, un equip multidisciplinari d’experts nacionals i internacionals en matèria de polítiques públiques i tecnologia durà endavant la docència. El nou doctorat, conclou Jorge Garcés, “no solament permetrà contribuir a incrementar el coneixement científic en els camps que comprèn, sinó que també facilitarà processos de transferència a la societat, l’administració i el mercat per respondre a les prioritats i als nous reptes de les polítiques públiques nacionals i internacionals”.

Per la seua banda, el professor Francisco Ródenas, investigador de Polibenestar, assegura que “cada vegada és major l’interés social, econòmic, mediàtic i acadèmic per la política pública, que s’ha convertit en un element de vital importància per al canvi de paradigma en el qual ens trobem”.

Per aquest fet, afegeix Ródenas, “el nou programa respon a una demanda social real de polítiques públiques basades en criteris contrastats i transparents que requereixen un alt nivell d’especialització i formació per a tots aquells que participen en el seu procés de disseny, posada en marxa i avaluació, que valoren els seus avanços, èxits, riscos, limitacions i impacte social”.

 

Col·laboració entre universitats

La nova proposta és el resultat de la col·laboració entre l’Institut Polibenestar de la Universitat de València i diferents grups de recerca de la Universitat Jaume I. El nou doctorat ha estat informat favorablement per l’ANECA i aprovat pels consells de govern i els consells socials respectius, per la qual cosa s’impartirà en ambdues universitats el curs acadèmic 2017-2018.