Universitat de ValènciaServei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Guia de laboratoris químics i biològics

Elements de Seguretat i Vies d'Evacuació

  • Cal que us familiaritzeu amb tots els elements de seguretat de què disposeu, heu de conèixer la localització d’extintors, de les mantes ignífugues, de les dutxes de seguretat i dels rentaulls, i localitzar totes les eixides per a una possible evacuació.

Roba Adequada

  • Al laboratori és obligatòri que utilitzeu ulleres de seguretat quan el professor/a ho indique.

Protecció dels Ulls

  • Cal rentar-los amb aigua i després aplicar-hi un apòsit adequat. Si són grans i no paren de sagnar requereixen assistència mèdica immediata.

Normes Higièniques

  • No mengeu ni beveu al laboratori. Els aliments i les begudes s’hi poden contaminar amb productes químics o biològics.
  • Renteu-vos sempre les mans després de fer un experiment i abans d’eixir del laboratori.
  • Fumar hi és prohibit per raons higièniques i de seguretat.
  • No inhaleu ni proveu ni oloreu productes químics si no hi esteu degudament informats.
  • Pipetegeu líquids amb dispositiu especial, mai directament amb la boca.
  • Manteniu neta i ordinada l’àrea de treball. Cal que netejeu inmediatament tots els productes químics vessats. El desordre en la zona de treball equival a risc.

Conducta al Laboratori

  • Ha de ser correcta i de sentit comú. Al laboratori no s’han de fer bromes ni córrer ni jugar ni cridar, etc.

Experiments

  • No s’han de fer experiments que no siguen autoritzats pel professor/a.

Equipament i Aparells

  • No utilitzeu equips o aparells sense conèixer-ne el funcionament. En cas de dubte, pregunteu al professor/a. El material i els aparells utilitzats s’han de deixar sempre nets i en perfecte estat d’ús.

Manipulació de Productes Químics

  • Els productes químics poden ser perillosos per les seues propietats tòxiques, corrosives, inflamables o explosives, per la qual cosa han de ser manipulats amb molta cura.
  • El perill més gran al laboratori és el foc. Cal evitar que hi haja flames obertes sempre que siga possible. Si l’ús d’un Bunsen és inevitable, assegureu-vos que no hi ha productes inflamables al seu voltant.
  • No inhaleu vapors dels productes químics utilitzats.
  • Eviteu el contacte amb productes químics amb la pell.
  • Tots el productes han d’estar correctament etiquetats.
  • En un experiment no substituïu un producte químic per un altre sense el consell del professor/a.
  • No calfeu mai un recipient totalment tancat.

Eliminació de Residus

  • Llanceu el material de vidre trencat en recipients destinats a aquesta finalitat.
  • Llanceu el paper a les papereres.
  • Els productes químics tòxics en contenidors especials.
  • No llanceu directament a la pica productes que reaccionen amb l’aigua (sodi, àcids…) o que siguen inflamables (dissolvents), que facen mala olor o que siguen lacrimògen, ni productes difícilment biodegradables.
  • Llanceu en recipients adequats els residus sòlids que puguen embossar les piques.