Logo UVDegree in LawFacultat de Dret Logo del portal

Fiscal

Introducció

El fiscal és el funcionari públic que porta materialment l'adreça de la recerca criminal i l'exercici d'acció penal pública.

Normativa i requisits d'accés.

  • Constitució Espanyola de 1978 (art. 124)
  • Llei 50/1981, de 30 de desembre, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal i les seves lleis de reforma (Llei 10/1995, de 24 d'abril, per la qual es modifica la Llei 50/1981, de 30 de desembre, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal i es crea la Fiscalia Especial per a la Repressió dels Delictes Econòmics relacionats amb la Corrupció; Llei 12/2000, de 28 de desembre, de modificació de la Llei 50/1981, de 30 de desembre, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal; Llei 14/2003, de 26 de maig, de modificació de la Llei 50/1981, de 30 de desembre, per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal; Llei 24/2007, de 9 d'octubre, per la qual es modifica la Llei 50/1981, de 30 de desembre,reguladora de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal).

L'ingrés en la carrera fiscal requereix:

  • Ser llicenciat/graduat en Dret
  • Superar una oposició lliure que consisteix en tres exercicis deslliuradors.El primer és un tipus test que abasta tot el programa teòric. El segon és oral i en ell ha de desenvolupar-se un tema d'un temari que comprèn nocions de: teoria general del dret; dret constitucional; dret civil i dret penal. El tercer exercici comprèn temes de dret processal civil i penal, dret administratiu i dret laboral.
  • Una estada en el Centre d'Estudis Jurídics.
  • La realització de pràctiques en una Fiscalia.
  • Després del compliment d'aquests requisits es tria destinació.

S'ingressa com a Advocat fiscal i s'ascendeix a Fiscal per antiguitat. Per designació i amb una antiguitat mínima de 20 anys es pot passar a Fiscal de Sala

 Funcions que exerceix

Assenyala l'art. 124.1 CE que “el Ministeri Fiscal, sense perjudici de les funcions encomanades a altres òrgans, té per missió promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans i de l'interès públic tutelat per la Llei, d'ofici o a petició dels interessats, així com vetllar per la independència dels Tribunals i procurar davant aquests la satisfacció de l'interès social”.

Per tant el Ministeri Fiscal a través dels Fiscals:

(a) Promou, d'ofici o a instàncies de part, l'acció de la justícia en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans o de l'interès públic.
(b) Defensa la independència dels tribunals.
(c) Processa que els jutges i tribunals satisfacin l'interès social.

Al seu torn l'art. 3 (EOMF) assenyala com a funcions per complir amb les missions que encomana la Constitució:

1. Vetllar per que la funció jurisdiccional s'exerceixi eficaçment conforme a les lleis i en els terminis i termes en elles assenyalats, exercitant, si escau, les accions, recursos i actuacions pertinents.
2. Exercir quantes funcions li atribueixi la llei en defensa de la independència dels jutges i tribunals.
3. Vetllar pel respecte de les institucions constitucionals i dels drets fonamentals i llibertats públiques amb quantes actuacions exigeixi la seva defensa.
4. Exercitar les accions penals i civils dimanants de delictes i mancades o oposar-se a les exercitades per uns altres, quan escaigui.
5. Intervenir en el procés penal, instant de l'autoritat judicial l'adopció de les mesures cautelars que procedeixin i la pràctica de les diligències encaminades a l'esclariment dels fets o instruint directament el procediment en l'àmbit del que es disposa en la Llei Orgànica reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors, podent ordenar a la Policia Judicial aquelles diligències que estimi oportunes.
6. Prendre part, en defensa de la legalitat i de l'interès públic o social, en els processos relatius a l'estat civil i en els altres que estableixi la llei.
7. Intervenir en els processos civils que determini la llei quan estigui compromès l'interès social o quan puguin afectar a persones menors, incapaces o desvalgudes en tant es proveeix dels mecanismes ordinaris de representació.
8. Mantenir la integritat de la jurisdicció i competència dels jutges i tribunals, promovent els conflictes de jurisdicció i, si escau, les qüestions de competència que resultin procedents, i intervenir en les promogudes per uns altres.
9. Vetllar pel compliment de les resolucions judicials que afectin a l'interès públic i social.
10. Vetllar per la protecció processal de les víctimes i per la protecció de testimonis i perits, promovent els mecanismes previstos perquè rebin l'ajuda i assistència efectives.
11. Intervenir en els processos judicials d'empara així com en les qüestions d'inconstitucionalitat en els casos i forma prevists en la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional.
12. Interposar el recurs d'empara constitucional, així com intervenir en els processos que coneix el Tribunal Constitucional en defensa de la legalitat, en la forma en què les lleis estableixin.
13. Exercir en matèria de responsabilitat penal de menors les funcions que li encoFmani la legislació específica, havent d'orientar la seva actuació a la satisfacció de l'interès superior del menor.
14. Intervenir en els supòsits i en la forma prevista en les lleis en els procediments davant el Tribunal de Comptes. Defensar, igualment, la legalitat en els processos contenciós-administratius i laborals que preveuen la seva intervenció.
15. Promoure o, si escau, prestar l'auxili judicial internacional previst en les lleis, tractats i convenis internacionals.
16. Exercir les altres funcions que l'ordenament jurídic estatal li atribueixi.

Aquests funcionaris, en els casos que tenen al seu càrrec, exerceixen les seves funcions amb independència i autonomia, sota els principis de legalitat i objectivitat, havent de practicar totes les diligències que fossin conduents a l'èxit de la recerca, sent responsables, en l'exercici de les seves funcions, en l'àmbit civil, penal i disciplinari. A més, poden impartir instruccions particulars a la policia, respecte cada causa (sense perjudici que tota actuació que restringeix o afecta drets fonamentals, requereix per regla general d'autorització judicial prèvia).

La seva actuació es regeix pels principis d'unitat d'actuació: S'elaboren criteris d'actuació comuna, la qual cosa garanteix, enfront de la dispersidad pròpia dels jutges i tribunals, el principi de seguretat jurídica.

El principi de dependència jeràrquica: el Ministeri Fiscal té una organització piramidal. El Fiscal General de l'Estat és el seu màxim representant que, encara que pot escoltar als seus òrgans assessoris, té finalment la decisió.

El principi de legalitat. El Ministeri Fiscal només pot actuar d'acord amb la Constitució i la legalitat vigent.

El principi d'imparcialitat. No té més interès que la legalitat i la defensa dels drets de totes les parts. Per això no només acusa, sinó que pot querellar-se, defensar sol·licitar l'arxivament de les actuacions.