Logo UVDegree in Telematics EngineeringSchool of Engineering (ETSE) Logo del portal

Coneix la presentació de la Falla immaterial 2023

  • February 21st, 2023
Coneix la presentació de la Falla immaterial 2023

Vols sentir les Falles d’una manera diferente? La nova exposicio l’acull el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València aquest dimarts, 21 se febrer de 2023, a les 10.30h, a la Sala Oberta, i estarà comissariada per l'artista sonor Edu.

Així doncs, aquesta edició rep el nom de SentiMent, explora els elements del paisatge sonor de la ciutat de València i interpreta com la ciutat es transforma durant l'época de Falles, una tradició arrelada a la ciutat de València.

En conjunt, la Falla immaterial és una proposta que pretén com a projecte augmentar la cultura científica fent servir les festes locals i la cultura festiva com a canal de transmissió.

Falla Immaterial inaugura la primera mascletá “indoor” de la historia, impulsada des de l’ETSE-UV

Vols sentir les Falles d’una manera diferente? Coneix la nova exposicio que ha acollit el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València aquest dimarts, 21 se febrer de 2023, a les 10.30h, a la Sala Oberta.

Auqesta edició rep el nom de SENTiMENT, i explora els elements del paisatge sonor de la ciutat de València i interpreta com la ciutat es transforma durant l'época de Falles, una tradició arrelada a la ciutat de València. En conjunt, la Falla immaterial és una proposta que pretén com a projecte augmentar la cultura científica fent servir les festes locals i la cultura festiva com a canal de transmissió. Aquesta instal·lació sensorial i interactiva, creada gràcies a la intel·ligència artificial, es pot visitar en aquest espai de la Universitat de València fins al 26 de març.

El projecte Falla Immaterial, impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), avança el calendari faller d’enguany amb la proposta de la seua setena edició, que hui s’ha presentat al Centre Cultural La Nau, on s’ha instal·lat la primera mascletà “indoor” de la història de les Falles.

Falla Immaterial presenta en 2023 una experiència per a la ciutadania dividida en dos parts, la qual permet explorar el paisatge sonor de la ciutat de València al llarg del mes de març. En concret, el Centre Cultural La Nau acull la part de SENT, que consisteix en una instal·lació sensorial, auditiva i sensitiva que recrea una mascletà a escala sonora en un espai interior i fosc, de manera que s’aguditza el sentit de l’oïda i l’efecte de la vibració.

La proposta SENT de Falla Immaterial, que romandrà a la Sala Oberta de La Nau fins al 26 de març, ha sigut creada a partir de la informació que ofereix el portal de dades obertes de l’Ajuntament de València. L’equip de l’ETSE-UV en col·laboració amb l’artista sonor Edu Comelles han treballat les gràfiques generades arran d’eixes dades perquè dibuixen el so i servisquen a manera de partitures. Així, s’ha reproduït la primera mascletà basada en intel·ligència artificial.

A més, la instal·lació de SENT té un caràcter interactiu, de manera que l’espai expositiu transforma cada peça sonora i l’adapta segons les persones que la visiten, ja que la seua presència és capturada a través d’un sistema electrònic de sensors i un algorisme generatiu combina els sons dels coets i petards de la mascletà amb una seqüència diferent cada vegada.

“Gràcies a la ciència hem creat una nova forma de viure la mascletà com un esdeveniment que és patrimoni immaterial de la ciutat. Esperem disparar, almenys, 1.000 mascletaes, que són aproximadament el nombre total de mascletaes que s’han disparat al llarg de la història. Tant de bo siguen més!”, ha afirmat Francisco Grimaldo, subdirector de l’ETSE-UV i director de la Falla Immaterial.

“Cal cuidar el paisatge sonor, que ens defineix com a societat i construeix país més enllà del punt festiu. És una cosa col·lectiva, que és de totes les persones i, alhora, de cap” ha explicat Edu Comelles. “Ens agraden les propostes de cocreació artística com aquesta. Som una falla més i treballem la cultura popular i festiva des de La Nau”, ha dit Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València. “Volem generar coneixement per a la ciutadania a través de les dades obertes i aquest projecte ens ho permet”, ha conclòs Elisa Valía, regidora de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València.