Màrqueting nutricional |
A) Part teòrica:1) Introducció al màrqueting. Definició i doble dimensió respecte a la investigació de mercats i a les polítiques de comercialització. 2) Màrqueting estratègic. Funcions que s'inclouen respecte a l'anàlisi de l'entorn, dels consumidors, dels competidors, i enunciat d'estratègies de segmentació i posicionament. 3) Màrqueting operatiu. Funcions entorn de la política de comercialització i les quatre pes del màrqueting: producte, preu, promoció i distribució. 4) Màrqueting de servicis. S'explica la naturalesa diferencial dels servicis, les dificultats que plantegen per a la seua comercialització i les estratègies recomanades per a superar estes dificultats. 5) Màrqueting social. Es definix el màrqueting social i es destaca el seu paper per a incidir en el comportament voluntari dels destinataris de la seua política. B) Part pràctica:Resolució d'exercicis relacionats amb els continguts teòrics. |
|
Informació alimentària |
1) Generalitats: Alimentació i salut: Bases d'una alimentació òptima. Principals patologies. Etiquetatge alimentari: objectius i comprensió pel consumidor2) Legislació: Descripció de la legislació sobre etiquetatge nutricional. Reglament sobre informació alimentària.3) Informació alimentària obligatòria: Mencions obligatòries en l'etiquetatge nutricional: denominació de productes, ingredients, al·lergògens. Mala praxi. 4) Informació nutricional. Formes d'expressió del valor nutricional en l'etiquetatge. Etiquetatge frontal: monocrom, semàfor nutricional, *NutriScore, uns altres.5) Declaracions nutricionals: Descripció de les declaracions autoritzades a la Unió Europea. Comprensió i utilització correcta en l'etiquetatge d'estes.6) Declaracions de propietats saludables. Tipus de declaracions autoritzades i exemples. Comprensió i utilització correcta en l'etiquetatge d'estes. Registre europeu de declaracions. Principi de flexibilitat. 7) Traçabilitat en l'etiquetatge: Indicacions en l'etiquetatge de la traçabilitat de diferents aliments (ous, carns, peix, llet, fruites i hortalisses, etc.).8) Etiquetat en aliments sense glútens: Concepte i prevalença d'intolerància al gluten. Aliments aptes per a celíacs. Simbologia. Situació a la Comunitat Valenciana. 9) Etiquetat en aliments ecològics: Concepte i dades de producció d'aliments ecològics. Normes generals de producció d'aliments ecològics. Logotips de producció ecològica. 10) Etiquetat en aliments de qualitat diferenciada: indicacions geogràfiques protegides, denominacions geogràfiques protegides, espacialitats tradicionals garantides i altres segells de qualitat. 11) Etiquetat de nous aliments: concepte, legislació, requisits específics i exemples. 12) Sostenibilitat en l'etiquetatge: descripció dels objectius de desenrotllament sostenible, impacte ambiental de l'envàs, producció i transport d'aliments. 13) Etiquetat d'aliments modificats genèticament: concepte, legislació, requisits específics i exemples. |
|
Taller sobre informació alimentària |
1) Supòsits pràctics sobre expressió del valor nutricional en l'etiquetatge, menció correcta d'ingredients i al·lergògens, utilització adequada de les declaracions nutricionals i de propietats saludables. Avaluació i interpretació d'etiquetes reals i simulades.2) Taller pràctic de sostenibilitat en l'etiquetatge. 3) Ferramentes informàtiques: conéixer les principals pàgines web i recursos electrònics sobre etiquetatge. Simuladors divulgatius d'etiquetatge alimentari.4) Informació alimentària i mitjans de comunicació: Avaluar i discutir notícies i vídeos sobre publicitat d'aliments.5) Conferències relatives a diferents aspectes de l'etiquetatge (disseny, control, formació del consumidor, etc.) per part de responsables d'I+D d'empresa del sector alimentari, d'inspecció de l'administració (salut pública, sanitat exterior) i divulgadors científics.6) Elaboració de materials d'educació nutricional: Pautes per a l'elaboració de material divulgatiu per a la promoció del consum d'un aliment o com a ferramenta d'educació nutricional en grups de població específics. 7) Treball individual: Elaboració d'un fullet divulgatiu sobre la composició i valor nutricional d'un aliment o sobre les recomanacions nutricionals en una situació fisiopatològica. 8) Resolució de casos clínics relatius a pautes d'educació alimentària en el gabinet dietoterapèutic utilitzant etiquetatge nutricional. |
|