El cicle ‘Igualtat i medi ambient’ reivindica les aportacions de les dones per fer front als reptes mediambientals

  • Botanical Garden
  • October 2nd, 2018
 
Cicle Igualtat i Medi Ambient.

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull, del 3 al 28 d’octubre, el cicle 'Igualtat i medi ambient. Una visió pedagògica' en què participaran expertes de prestigi i activistes feministes com Carmen Castro, Yolanda Domínguez i Yayo Herrero. Aquest dimecres, 3 d’octubre, a les 19 h, l’experta en economia feminista Carmen Castro serà l’encarregada d’obrir el cicle que també compta amb un col·loqui sobre experiències en clau de gènere i medi ambient, tallers per a centres escolars i una jornada de portes obertes amb activitats familiars.

El cicle Igualtat i medi ambient. Una visió pedagògica té com a objectius reflexionar, des de la perspectiva de gènere, sobre els models i experiència que aposten pel progrés sostenible, analitzar la relació home, dona i natura pel que fa a la distribució equitativa dels recursos naturals, i abordar la pràctica pedagògica sobre els propis reptes mediambientals. I per a això, cal tenir present la producció de coneixement realitzat des del feminisme relacionat amb l'accés, ús i aprofitament dels recursos naturals i els seus efectes en el canvi climàtic, la repartició i  producció alimentària, la feminització de la pobresa i els grans moviments migratoris. Cal, com apunta la comissaria del cicle Nubia Forero, incorporar les contribucions, experiències i coneixements de les dones per enfortir un compromís de desenvolupament humà i sostenible del planeta.

Carmen Castro, doctora en Economia especialitzada en Polítiques Europees de Gènere, implicada des de fa més de 30 anys en plataformes pel canvi de model de societat i col·laboradora activa en la posada en marxa de la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València, serà la primera conferenciant d’aquest cicle amb Aportacions ecofeministes per a repensar el model energètic, que tindrà lloc aquest dimecres, 3 d’octubre, a les 19 h, a l’Estufa Freda del Botànic. La necessitat de repensar l’assignació de recursos atenent als processos que sostenen la vida i els ecosistemes i cap a quin model de societat ens dirigim seran punts clau de la seua intervenció.

La següent proposta vindrà de la mà de l’artista visual i activista Yolanda Domínguez, que impartirà una xarrada el dia 10 d’octubre i un taller el dia 11 sota el títol La imatge de la dona a l’espai urbà, en què tractarà el procés de lectura de les imatges i com afecta a la nostra autopercepció, les nostres relaciones i els estereotips de desigualtat.

Yayo Herrero, experta en ecologia social, antropòloga i activista ecofeminista, ens parlarà de Sostenibilitat i cures de la vida. A partir d’un recorregut històric, tractarà d’explicar com es produeix el que anomena guerra contra la vida per passar després a explorar vies i recorreguts per a revertir-la. Això serà el dia 17 d’octubre, també a les 19 h.

El 24 d’octubre tindrà lloc Col·loqui amb experiències en clau de gènere i medi ambient on participaran Lucy Polo (Associació Por Ti Mujer), Catalina Iriarte i Silvia Oto (ONGD Infàncies i dones del món) i Patricia Díaz (Micològic-València), exemples de bones pràctiques de projectes pedagògics i empresarials encaminats a la sostenibilitat i amb perspectiva de gènere.

Per a tancar el cicle, el diumenge 28 d’octubre el Botànic celebrarà una Jornada de Portes Obertes, de 10 a 14 h, amb activitats per a tota la família. A partir de les 10 h del matí tindrà lloc el taller El Jardí dels contes igualitaris. Mitjançant la dramatització de relats infantils, es convidarà als grups participant a replantejar-se els rols del gènere, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats entre xiquets i xiquetes. A les 12 h, serà el torn de l’obra de titelles Els detectius del medi ambient, una proposta per a fer gaudir i aprendre a tots els públics.                

 

Més informació: http://links.uv.es/Z0Q0W7z

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy