El cicle ‘Igualtat i medi ambient’ reivindica les aportacions de les dones per fer front als reptes mediambientals

  • Jardí Botànic
  • 2 d’octubre de 2018
 
Cicle Igualtat i Medi Ambient.

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull, del 3 al 28 d’octubre, el cicle 'Igualtat i medi ambient. Una visió pedagògica' en què participaran expertes de prestigi i activistes feministes com Carmen Castro, Yolanda Domínguez i Yayo Herrero. Aquest dimecres, 3 d’octubre, a les 19 h, l’experta en economia feminista Carmen Castro serà l’encarregada d’obrir el cicle que també compta amb un col·loqui sobre experiències en clau de gènere i medi ambient, tallers per a centres escolars i una jornada de portes obertes amb activitats familiars.

El cicle Igualtat i medi ambient. Una visió pedagògica té com a objectius reflexionar, des de la perspectiva de gènere, sobre els models i experiència que aposten pel progrés sostenible, analitzar la relació home, dona i natura pel que fa a la distribució equitativa dels recursos naturals, i abordar la pràctica pedagògica sobre els propis reptes mediambientals. I per a això, cal tenir present la producció de coneixement realitzat des del feminisme relacionat amb l'accés, ús i aprofitament dels recursos naturals i els seus efectes en el canvi climàtic, la repartició i  producció alimentària, la feminització de la pobresa i els grans moviments migratoris. Cal, com apunta la comissaria del cicle Nubia Forero, incorporar les contribucions, experiències i coneixements de les dones per enfortir un compromís de desenvolupament humà i sostenible del planeta.

Carmen Castro, doctora en Economia especialitzada en Polítiques Europees de Gènere, implicada des de fa més de 30 anys en plataformes pel canvi de model de societat i col·laboradora activa en la posada en marxa de la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València, serà la primera conferenciant d’aquest cicle amb Aportacions ecofeministes per a repensar el model energètic, que tindrà lloc aquest dimecres, 3 d’octubre, a les 19 h, a l’Estufa Freda del Botànic. La necessitat de repensar l’assignació de recursos atenent als processos que sostenen la vida i els ecosistemes i cap a quin model de societat ens dirigim seran punts clau de la seua intervenció.

La següent proposta vindrà de la mà de l’artista visual i activista Yolanda Domínguez, que impartirà una xarrada el dia 10 d’octubre i un taller el dia 11 sota el títol La imatge de la dona a l’espai urbà, en què tractarà el procés de lectura de les imatges i com afecta a la nostra autopercepció, les nostres relaciones i els estereotips de desigualtat.

Yayo Herrero, experta en ecologia social, antropòloga i activista ecofeminista, ens parlarà de Sostenibilitat i cures de la vida. A partir d’un recorregut històric, tractarà d’explicar com es produeix el que anomena guerra contra la vida per passar després a explorar vies i recorreguts per a revertir-la. Això serà el dia 17 d’octubre, també a les 19 h.

El 24 d’octubre tindrà lloc Col·loqui amb experiències en clau de gènere i medi ambient on participaran Lucy Polo (Associació Por Ti Mujer), Catalina Iriarte i Silvia Oto (ONGD Infàncies i dones del món) i Patricia Díaz (Micològic-València), exemples de bones pràctiques de projectes pedagògics i empresarials encaminats a la sostenibilitat i amb perspectiva de gènere.

Per a tancar el cicle, el diumenge 28 d’octubre el Botànic celebrarà una Jornada de Portes Obertes, de 10 a 14 h, amb activitats per a tota la família. A partir de les 10 h del matí tindrà lloc el taller El Jardí dels contes igualitaris. Mitjançant la dramatització de relats infantils, es convidarà als grups participant a replantejar-se els rols del gènere, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats entre xiquets i xiquetes. A les 12 h, serà el torn de l’obra de titelles Els detectius del medi ambient, una proposta per a fer gaudir i aprendre a tots els públics.                

 

Més informació: http://links.uv.es/Z0Q0W7z