La Universitat acull el I Congrés Internacional d’Inclusió Residencial
- Inter-university Institute for Local Development
- December 16th, 2022

El passat 15 de desembre de 2022, va tindre lloc en el Jardí Botànic de la Universitat de València el I Congrés Internacional d'Inclusió Residencial. Aquest congrés, organitzat des del grup d'investigació GESinn de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València, en col·laboració amb l'esmentat institut, la Vicepresidència i Conselleria de Igualtat i Polítiques Inclusives, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, el Departament de Treball Social i Serveis Socials, la Facultat de Ciències Socials, la Diputació provincial de València i la Càtedra Luis Amigó, s'ha constituït com un espai de sinergies on la consciència global emmarcada en l'agenda 2030 es materialitza en intervencions institucionals de caràcter local, nacional i internacional.
L'assistència de més de 200 persones de diferents ciutats ha constatat la necessitat d'abordar la qüestió de la inclusió residencial des de diferents mirades analítiques i des de diferents disciplines acadèmiques.
La inauguració institucional va estar a càrrec de la Rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre Escrivà, la Directora General d'Acció Comunitària i Barris Inclusius de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mª José Cortell Simón, José Vicente Pérez-Cosín, Director de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Albert Moncusí Ferré, Degà de la Facultat de Ciències Socials i Francisco Ródenas Rigla, Director del Departament de Treball Social i Serveis Socials.
Per part seua, es va comptar amb la ponència inaugural d'Adela Cortina, Catedràtica Emèrita de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València i Eduardo José da Silva Tomé Marques, docent i investigador de la Universitat de dues Açores (Portugal). Així mateix, el congrés va comptar amb una taula sobre recomptes nocturns, on van participar Bàrbara Contreras de la Universitat de Granada, Albert Sales de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Raquel Sanz del Centre de Documentació i Estudis SIIS (Fundació Eguía Careaga) i Elena Matamala de la Universitat de València.
La conquesta de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) estan estretament lligades a la resposta al sensellarisme pel seu caràcter multidimensional i per la vulneració de drets que aquest suposa. La falta de llar implica l'incompliment d'altres drets humans, com el dret a la salut, a l'ocupació, a la igualtat de tracte, a la seguretat, entre altres.
La necessitat d'apostar per polítiques integrals que vetlen pels drets de ciutadania en relació a la inclusió residencial de les nostres ciutats, constitueix un dels reptes i desafiaments més importants del segle XXI a atallar en l'agenda política dels governs locals, autonòmics i estatals.
File in: PDI , UV , Investigació a la UV , Facultat de Ciències Socials , Estudiant/a