
Dijous, 17 d’octubre, de 2024 a les 20.30 h
TEATRE ECHEGARAY D’ONTINYENT
Entrada amb invitació
que es podrà recollir a la consergeria de l’aulari del Campus d’Ontinyent
els dies 14,15 i 16 d’octubre de 10.00h a 20.00h
Entrada amb invitació
que es podrà recollir a la consergeria de l’aulari del Campus d’Ontinyent
els dies 14,15 i 16 d’octubre de 10.00h a 20.00h
els dies 14,15 i 16 d’octubre de 10.00h a 20.00h
PROGRAMA
Simfonia La Passione Hob. I:49
Franz Joseph Haydn (Rohrau, 1732 – Viena, 1809)
I. Adagio
Ein Deutsches Requiem op. 45
Johannes Brahms (Hamburg, 1833 – Viena, 1897)
Cor: Selig sind, die da Leid tragen
Cor: Denn alles Fleisch, es ist wie Gras
Baríton (sol) i cor: Herr, lehre doch mich
Cor: Wie lieblich sind deine Wohnungen
Soprano (sol) i cor: Ihr habt nun Traurigkeit
Baríton (sol) i cor: Denn wir haben hie keine bleibende Statt
Cor: Selig sind die Toten
LAVINIA DAMES, soprano
Alik Abdukayumov, baríton
ORFEÓ UNIVERSITARI DE VALÈNCIA
Francesc Valldecabres, director
KAMMERCHOR DER HOCHSCHULE FRANZ LISZT WEIMAR
Jürgen Puschbeck, director
ORCHESTER GÖTTINGER MUSIKFREUNDE
Javier Huerta, director
ORFEÓ UNIVERSITARI DE VALÈNCIA
Fundat en 1947 en el si de la Universitat de València, està format per estudiants, graduats i professors. Els seus directors han sigut Jesús Ribera Faig (1947-1971), Eduardo Cifre Gallego (1972-1997), Josep Ramon Gil-Tàrrega (1998-2004), Constantino Martínez-Orts (2005-2011) i, des de 2012, Francesc Valldecabres Sanmartín.
Les activitats de l’OUV es duen a terme amb el patrocini de l’Àrea d’Activitats Musicals de la FGUV i gràcies a la col·laboració de la UVEG, GVA, IVC i l’Ajuntament de València.
Ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, ha sigut seleccionat entre els millors del món i ha participat en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lilla, Nova York, Coïmbra, Manila, Roma, Poznan, etc. Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i de Knock, i el primer premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris en Pardubice (República Txeca), en què va obtenir, en 1988, el Premi al millor cor en les deu edicions i va estar convidat com a cor d’honor. Ha sigut guardonat amb el Premi del Jurat en el Festival Vivace 2001 de Veszprém (Hongria), amb la medalla de plata per a cor mixt en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (la Xina) i amb el Premi d’Havaneres i del Públic en el 53è Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella.
Ha fet gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, República Txeca, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l’Índia, Filipines, la Xina, Romania, Noruega, etc. Ha gravat uns trenta discos de música coral dels estils més variats i posseeix la màxima condecoració universitària amb caràcter col·lectiu, la Fulla de Llorer de la Cultura de l’Associació Valenciana de Premsa, la Distinció de l’Orde de Jaume I, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la Medalla d’Or de la Ciutat de València, la Medalla de la Universitat de València, la Medalla de la Universitat Politècnica de València, la Medalla al Mèrit en les belles arts de l’Acadèmia de Sant Carles, el premi Clars de Llum de la Universitat de València, la Medalla del Consell Valencià de Cultura, l’Insigne de l’Acadèmia de la Música Valenciana, a més d’haver sigut reconeguda com a Entitat d’Utilitat Pública pel Ministeri de l’Interior del Govern d’Espanya.
Ha sigut dirigit per Daniel Reuss, P. Pirfano, O. Alonso, E. García Asensio, J. Ferriz, A. Blancafort, L. García Navarro, B. Lauret, M. Galduf, I. Traub, M. Tabachnik, A. Witt, J. Collado, C. Soler, J. Casas, R. Alessandrini, C. Spering, J. L. Martínez, Á. Albiach, J. Rutter, D. Skinner, etc., i ha col·laborat amb diverses agrupacions com ara les orquestres de València, de RTVE, del CSMV, del CSMC, Filharmònica de la Universitat de València, Nacional de Catalunya, Filarmónica de Madrid, Simfònica de València, Simfònica de Castelló, Sinfonierorchester Hannover, Banda Municipal de València, Banda Municipal de Castelló o amb grups com The Orlando Consort, Spanish Brass, Amores Grup de Percussió, Lux Venti, Perku-Va, Música Trobada i en espectacles escènics amb Crea Dance Company, València Dancing Forward i Innovatori de Moviment.
Ha interpretat les obres principals del repertori coral i simfonicocoral: Carmina Burana, d’Orff ; Simfonia dels Salms o Les Noces, de Stravinski; L’estendard de Sant Jordi, d’Elgar ; La creació i Les estacions, de Haydn; Rèquiem i Stabat mater de Dvorák; i un llarg etcètera, i ha realitzat les estrenes a Espanya de Catulli Carmina, d’Orff ; Te Deum, de Kodály; Missa en fa menor de Bruckner; Chichester Psalms, de Bernstein; Cantata txeca, de Smetana; Glòria, de Poulenc; Alexander Nevsky, de Prokófiev; Threni, de Stravinski; El cant dels boscos, de Xostakóvitx; Lux aeterna, de Lauridsen. A més, ha dut a terme les estrenes absolutes del Te Deum de C. Cano; De profundis, d’Esplà ; Missa solemnis, de Lammerz; L’adeu de Lucrècia Borja, de C. Santos; Pax et bonum, de C. Martínez-Orts; Ab urbs condita, de R. Pastor; i Lacrimae, de F. Coll, entre altres.
També ha fet l’estrena mundial de la versió per a banda i cor de la Novena simfonia de Beethoven, realitzada per J. V. Mas Quiles (Ed. Schott).
Des de 1992 coorganitza el Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU). Fins ara, l’Orfeó Universitari de València ha organitzat quatre edicions en què han participat més de seixanta corals universitàries de tot el món. A més, ha organitzat dos projectes internacionals en el marc Erasmus+ de la Unió Europea.
En els últims anys ha participat en les edicions realitzades del Messies Participatiu (IVM-La Caixa). Així mateix , ha participat en projectes singulars com el Festival Greenspace de Heineken, amb música de cinema, sota la direcció de R. Baños; els concerts de comiat del grup Obrint Pas el projecte docent Òpera Prima, amb la representació de Dido and Aeneas, de Purcell; així com dos projectes escènics de caràcter social juntament amb la Diputació de la València, amb la interpretació dels Carmina Burana i Rèquiem de Mozart.
Últimament ha creat tota una xarxa de projectes educatius i socials, amb la col·laboració de diferents institucions, que completen el vessant formatiu, i s’ha relacionat amb altres modalitats artístiques gràcies al Projecte residències, que posa en contacte creadors sonors i gràfics per a crear espais interdisciplinaris nous. També és el promotor de Cercant, un curs de referència en cant i direcció coral anual que compta amb grans especialistes.
KAMMERCHOR DER HOCHSCHULE FRANZ LISZT WEIMAR
El cor de cambra està compost principalment per estudiantes del Curs d’estudi de música escolar i de les especialitats de Direcció i Cant, encara que també compta amb estudiants de la Universitat Bauhaus de Weimar. Va ser fundat en 1926 com a Cor Madrigal per Walter Rein i, des de 1997, està dirigit pel Prof. Jürgen Puschbeck. El cor, reconegut per la seua cultura sonora, fa presentacions regularment tant a Alemanya com a l’estranger en festivals i concursos en llocs com Marktoberdorf, Graz, Belfort, Fulda i Tolosa. Nombrosos premis i reconeixements són testimoniatge de la qualitat artística del conjunt.
En els últims anys el cor ha fet gires a Itàlia, Ucraïna, els Estats Units i el Japó. Alguns dels moments més destacats en el seu treball simfonicovocal han sigut les interpretacions d’obres de Johann Sebastian Bach i Wolfgang Amadeus Mozart, i ha col·laborat amb famosos
directors com ara Kurt Masur, Fabio Luisi, Max Pommer i Helmuth Rilling. No obstant això, el seu enfocament principal és el repertori a capella dels segles XVI al XX.
ORCHESTER GÖTTINGER MUSIKFREUNDE
L’Orquestra d’Amics de la Música de Göttingen e.V. (OGM) va ser fundada en 1982 i, amb el temps, s’ha desenvolupat fins a convertir-se en un conjunt notable amb aproximadament 70 membres. Els seus integrants són amants de la música de totes les edats i professions. L’OGM ofereix regularment concerts a Göttingen i al sud de Baixa Saxònia (Süd-Niedersachsen), i col·labora sovint amb artistes i cors de la regió.
El repertori abraça des de l’època barroca fins al postromanticisme. Ocasionalment també s’inclouen obres contemporànies en el programa, algunes fins i tot estrenes mundials. Ein Deutsches Requiem, de Brahms, és part del repertori que s’interpreta repetidament.
Les gires de concerts a l’estranger han portat l’orquestra a Polònia, Hongria, Itàlia, França, Anglaterra i Rússia. Aquestes gires serveixen per a fomentar contactes internacionals, perquè la col·laboració amb cors és de particular importància. En 2001 l’orquestra va interpretar el Rèquiem, de Brahms, al Sheldonian Theatre d’Oxford juntament amb l’Oxford Bach Choir, una actuació que va ser molt destacada i celebrada. En 2003 l’OGM va interpretar també el Rèquiem, de Brahms, a Milà juntament amb el famós Cor Civici de Milà. En 2008 l’OGM va presentar el Rèquiem, de Brahms, en la Kirche am Hof (Església en la cort) al centre de Viena, juntament amb el cor austríac Vox Humana, en dues nits amb l’església completament plena.
LAVINIA DAMES, soprano
Nascuda a Göttingen, s'apassiona pel repertori del segle XX i XXI i és una intèrpret amb una àmplia experiència en l'escenari. Va ser aclamada pel públic i la crítica per la interpretació de Grace en l'estrena de l'òpera Dogville de Gordon Kampe en el Aalto Theater d’Essen (Alemanya) en 2023.
Des de la temporada 2014/15, Lavinia Dames és membre del Ensemble fix de la Deutsche Oper am Rhein a Düsseldorf, on ha interpretat papers de repertori com Susanna (Le nozze di Figaro), Zerlina (Don Giovanni), Pamina (Die Zauberflöte), Gretel (Hänsel und Gretel), Nanetta (Falstaff), Norina (Don Pasquale), Musetta (La Bohème) i Servilia (La Clemenza di Tito). En 2019, va interpretar a Anabella en l'estrena de l'òpera Schade, dass sie eine Hure war, d’Anno Schreier.
Alik Abdukayumov
Va estudiar Filologia a la Universitat Nacional d’Uzbekistan, on va obtenir el seu doctorat en Germanística. Paral·lelament va assistir a l’Acadèmia de Música d’Uzbekistan i va ser membre del Teatre Acadèmic Estatal d’Òpera i Ballet a Taixkent. En 2005 va debutar a Alemanya interpretant Posa (Don Carlo) en el Festival Internacional de Música a Chiemgau. A partir de 2007 va estar sota contracte fix a l’Òpera de Linz, on va interpretar, entre altres papers, el rol principal en Eugeni Oneguin.
Des de 2012, és membre de l’elenc del Teatre Nacional Alemany de Weimar, on ha interpretat papers com Sharpless (Madame Butterfly), Germont (La traviata), Ford (Falstaff), Albert (Werther), [Missatger] Heerrufer (Lohengrin), Papageno (La flauta màgica), Marcello (La Bohème), Iago (Otel·lo), Scarpia (Tosca) i Amonasro (Aida).
En el Teatre de Münster va interpretar el paper principal en El herrero de Gante (Franz Schreker) i Escamillo (Carmen). Va cantar el rol de Tomsky (La dama de piques) a l’Òpera de Toulon, l’Òpera d’Avinyó i al Teatre Petruzzelli de Bari. També va participar com a convidat en l’Òpera Estatal de Budapest, on va interpretar Paolo en Simon Boccanegra, Ford, Leporello en Don Giovanni i Marcello en La Bohème. En l’Òpera de Graz va interpretar Kothner (Els mestres cantaires), Missatger dels esperits (La dona sense sombra), Leporello i Fígaro. A més, va cantar el rol de Fígaro a l’Òpera Estatal de Stuttgart i el de Leporello en els Festivals d’Eutin i a l’Òpera Estatal d’Hamburg. També ha sigut convidat sovint a la Volksoper Wien (Òpera Popular de Viena).
Altres rols importants inclouen Enrico en Lucia di Lammermoor en Chemnitz i Leipzig, així com Silvio (Pagliacci) a Leipzig. En el Teatre d’Erfurt ja havia interpretat Kothner en Els mestres cantaires de Nuremberg en 2016, i en 2024 serà vist com a Donner en la reescenificació de L’or del Rin, de Richard Wagner. En la temporada 2024-25 Alik tornarà a Erfurt com a Alfio en Cavalleria rusticana i com a Marcello en La Bohème en el marc del Festival Dom-Stufen. Va debutar a Suïssa en la temporada d’agost-setembre de 2024 en el Festival Brig Barock 2024 com a Agamèmnon en Iphigénie en Aulide, de Gluck. Pròximament, es presentarà en el DNT Weimar en Il tabarro, de Puccini com a Michele, i en el Teatre Estatal de Detmold en La fanciulla del West com a Rance.
JAVIER HUERTA, DIRECTOR
Naix a València. A l’edat de 5 anys va començar els seus estudis musicals al Conservatori Professional de València, on va estudiar Piano, Percussió, Violoncel i Trompa amb l’objectiu de conèixer totes les famílies instrumentals de l’orquestra. Amb 17 anys va començar els seus estudis superiors de Violoncel i Direcció d’Orquestra al Conservatori Superior Joaquim Rodrigo de València amb Manuel Galduf, més tard es va centrar exclusivament en el violoncel i va concloure els seus estudis superiors en MUSIKENE amb Asier Polo i María Casado.
Més endavant va continuar els seus estudis de violoncel amb Maria Kliegel al Conservatori de Colònia, on va cursar màster Cello Sol, màster Neue Musik i Konzertexamen, i va acabar amb les millors qualificacions. Entre nombrosos premis rebuts, cal destacar el primer premi i premi a la millor interpretació de Janácek en el 24. Leos Janácek International Cello Competition en Brno, en 2018. Javier és des de 2019 sol violoncel de la Staatskapelle Weimar (membre fix).
Des de 2021 estudia el màster en Direcció Orquestral amb els professors Eckhart Wycik i Nicolás Pasquet en la Hochschule für Musik Weimar. A més ha rebut impulsos artístics de directors com Johannes Schlaefli, Johannes Klumpp, Yaron Traub, Cristóbal Soler, Juan Luis Martínez, George Pelhivanian, Jordi Francés i Miguel Ángel Cañamero.
Al juliol de 2023 va ser elegit per l’orquestra entre 12 candidats per a dirigir en el concert final junt amb el professor Nicolás Pasquet durant una classe magistral en Sofia. Com a assistent ha treballat recentment en la producció de Der fliegende Holländer en la Staatskapelle Weimar junt amb el chefdirigent Dominik Beykirch. A més ha assistit altres directors com ara Bertrand de Billy, Stanley Dodds o Nicolás Pasquet.
Com a director Javier treballa regularment amb orquestres com Staatskapelle Weimar, Göttingen Symphonieorchester, Jena Philharmonie, Thüringen Philharmonie, Anhältische Philharmonie Dessau, Philharmonisches Orchester Landestheater Coburg, Philharmonie Hradec Kralove, Landesjugendorchester Schleswig-Holstein i Orchester Alumni des Universtätsorchester Leipzig. Ha dirigit les orquestres següents: Staatskapelle Weimar, Göttingen Symphonieorchester, Jena Philharmonie, Thüringen Philharmonie, Anhältische Philharmonie Dessau, Philharmonisches Orchester Landestheater Coburg oder Philharmonie Hradec Kralove, Teplice Philharmonie, Orquestra de la Escuela Reina Sofía, Landesjugendorchester Schleswig-Holstein, Orchester Alumni des Universtätsorchester Leipzig, STÜBA Philharmonie, Ensemble Colonia und Ensembla Vimaria. Javier és, des de 2023, director titular de l’orquestra Göttingen Musikfreunde.
En la temporada 2024-2025 debutarà amb l’Orquesta de Extremadura, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquesta de Euskadi, Orquesta de Bilbao, Orquesta Sinfónica de Navarra i l’Orquesta de Córdoba.