Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Grans infraestructures d’energies renovables: solució o problema?

UNIVERSITAT DE TARDOR D’ALZIRA (VIII Edició)

Grans infraestructures d’energies renovables: solució o problema?

Dijous 5 d’octubre de 2023 de 09:00 a 13:30

Museu Municipal d’Alzira (MUMA) – Carrer de Sant Roc, 16 (46600 Alzira)

Inscripció necessària i gratuïta en:https://go.uv.es/E9y1Q99

 

PRESENTACIÓ:

Ja fa vuit anys que la Universitat de València va presentar la primera edició de la Universitat de Primavera d’Alzira (UPA), i probablement no haguera sigut possible sense la col·laboració de l’Ajuntament d’Alzira, la Diputació de València i Caixa Popular. L’any passat vàrem haver de retardar-la, però amb la idea de tornar amb la primavera a les dates habituals. No ha pogut ser, però pensem que aquestes noves dates, només començar la tardor, no ens impediran gaudir de unes bones jornades de ciència i debat sobre el tema que vos plantegem.

Així, i si el temps ho permet, parlarem d’energies renovables i de biodiversitat, de la seua conservació. A priori pareix que tot encaixa, transició ecològica cap a la sostenibilitat i, per tant, cap a la conservació de la biodiversitat que ens envolta. Però, tal com està fent-se, estem aconseguint els nostres objectius? La proliferació de projectes d’infraestructures eòliques, i avui en dia sobre tot d’infraestructures solars, està fent que s’avance ràpidament cap al canvi de sistema energètic, però val de qualsevol manera?

Hi parlarem de tots aquests temes d’importància a escala nacional però també local. I per parlar-nos d’aquests temes d’importància per al nostre futur i per al futur de la biodiversitat, comptarem amb la participació d’experts que treballen amb ells de primera mà. I després discutirem amb ells i amb tot el que vulga participar sobre aquestes idees per a veure si podem resoldre les preguntes que ens preocupen: estem fent-ho bé? hi ha altres camins o el que duem és el correcte? Les conferències estan dirigides, com sempre, a docents, professionals, estudiants i ciutadania en general, i per això tenen un caràcter divulgatiu, però sense perdre la rigorositat científica. La Universitat de València, fidel al seu compromís amb el territori i la societat valenciana, impulsa aquesta nova acció acadèmica, lligada a la formació, la investigació i la transferència del coneixement.

PROGRAMA

09:00 h – Inauguració de la jornada i presentació llibres UPA

10:00 h – Pausa cafè

10:30 h – Conferència

Renovables responsables amb la biodiversitat. Un camí imprescindible per a la transició ecològica

Mario Giménez, delegat a la Comunitat Valenciana, SEO/BirdLife

11:30 h – Conferència

Efectes de les grans infraestructures d’energies renovables sobre la biodiversitat: una xicoteta revisió

Nacho Encabo, Biòleg i Consultor Ambiental.

12:30 h – Taula redona

  • Juan S. Monrós, professor titular, ICBiBE (UV). Moderador
  • Mario Giménez, delegat a la Comunitat Valenciana, SEO/BirdLife
  • Nacho Encabo, Biòleg i Consultor Ambiental.
  • Llorens Pérez, Tècnic de Medi Ambient (Ajuntament d'Alzira)
  • Emilio Barba, Catedràtic de Ecologia, ICBiBE (UV)

13:30 h – Cloenda