Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
Concert d’hivern 2024

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALENCIA
Hilari GarcÍa Gázquez, director

 

 

Concert d’hivern 2024

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Hilari GarcÍa Gázquez, director

Dijous 22 de febrer de 2024 a les 19h al Teatre Echegaray d’Ontinyent

Entrada lliure, aforament limitat

 

 

PROGRAMA

Carnaval romà

Héctor Berlioz (1803-1869) (10’)

Simfonia en re menor

Cesar Franck (1822-1890) (37’)

  1. Lento. Allegro ma non troppo
  2. Allegretto
  3. Finale. Allegro non troppo

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Hilari Garcia Gázquez, director

 

 

ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALENCIA

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) fou creada per Cristóbal Soler l’any 1995 per a donar resposta i cohesió a les diverses ofertes d’agrupacions instrumentals formades per estudiants. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat. Després de la marxa de Cristóbal Soler, els seus directors titulars han sigut Beatriz Fernández Aucejo i Hilari Garcia.

Al llarg dels més de vint-i-cinc anys d’història, han passat per l’OFUV més d’un miler de joves músics, molts dels quals a hores d’ara desenvolupen la seua activitat interpretativa en orquestres espanyoles i europees o exerceixen la docència en diferents conservatoris professionals i superiors. Així mateix, ha participat en un gran nombre de produccions de caràcter variat, com ara l’estrena de la cantata L’adéu de Lucrècia Borja (2001) de Carles Santos, la recuperació de l’òpera de J. Melchor Gomis Le Revenant (2003), l’estrena en Espanya d’Éclairs sur l’au-delà d’Olivier Messiaen (2006) o els ballets Le sacre du printemps d’Ígor Stravinski (2013) Parade d’Erik Satie, Les biches de Francis Poulenc (2017), 4 de Händel-Debussy-Soria-Scriabin (2019), etc.

Entre els directors de renom que han actuat amb l’OFUV es troben José Collado, Laszlo Heltay, Carlos Riazuelo, Carles Santos, Juan Luis Martínez i José M. Rodilla. També han estat abundants els solistes de prestigi que hi han col·laborat: Montserrat Caballé, Stephan Schilli, Luis Michal, Marta Carfi, Michele Marasco, Duncan Guifford, Maria del Mar Bonet, etc.

L’OFUV actua regularment al Palau de la Música de València i a l’Auditori de Saragossa i ha efectuat nombrosos concerts en diverses sales de concert d’Espanya i Europa com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona, l´Auditori de Lleó, l’Academia Philharmonicorum de Liubliana, l’Austria Center Vienna o el Mozarteum de Salzburg. A més, ha dut a terme algunes gires nacionals i internacionals: en 1997 va intervenir en el Festival Internacional de Música Universitària (FIMU) que va tenir lloc a Belfort (França), en 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional de Joves Orquestres realitzat a Viena (Àustria), on va obtenir el primer premi en la categoria d’orquestres simfòniques, i en 2002 va actuar en diferents ciutats d’Àustria i Eslovènia.

El seu repertori inclou obres que van des del Barroc fins a l’actualitat, passant pel gran repertori simfònic clàssic i romàntic i per les peces musicals més representatives del segle XX. En aquest camp, l’OFUV dedica una especial atenció als compositors valencians des de dues perspectives: la recuperació del patrimoni musical valencià (Martín i Soler, Gomis, Giner, Esplà...) i l’estrena d’obres d’autors contemporanis (Orts, Santos, Roncero, Coll, Fayos...).  Una mostra d’aquesta dedicació es troba en la seua discografia, d’entre la qual destaquen els enregistraments Cinc segles de música valenciana (1999), L’adéu de Lucrècia Borja (2001) i Giner infreqüent (2009), València capital de la República: la música del “grup dels joves” (2017) i Concert valencià (2022).

L’OFUV forma part de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). Gràcies al seu impuls, es crea el 2015 SINERGIA (Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles), de la qual és membre, i de 2020 a 2022 va participar como sòcia al projecte Erasmus+ Meets (Music in higher Education to dEvelop Transversal Skills). 

A més, el taller València Violins  hi col·labora en el manteniment i la cura dels seus instruments de corda.

Les activitats de l’OFUV es realitzen amb el patrocini de Caixa Popular i  l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València.

 

 

HILARI GARCÍA GÁZQUEZ

Estudia direcció d'orquestra en el Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València i amplia la seua formació musical en la Haute École de Musique de Ginebra. Entre els seus mestres es troben Manuel Galduf, Eduardo Cifre, Cristóbal Soler, Leonardo García Alarcón, Celso Antunes, etc. Al mateix temps ha assistit a cursos i classes magistrals que han impartit directors de la talla de Simon Rattle, Jorma Panula, Marek Janovski o Riccardo Muti.

Ha treballat com a director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i  de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE), i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l'Orquestra de València (OV), la Jove Orquestra i Cor de Centreamèrica (JOCCA), la Palestine Youth Orchestra (PYO), l'Orquestra Simfònica del Teatre Chapí de Villena, l'Orquestra Simfònica d'Albacete (OSSA), l’Orchestre Symphonique HEM de Genève, etc.

Ha sigut director musical i artístic de la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV), en una primera etapa, entre 2011 i 2018, amb la qual ha fet un treball ingent de consolidació i ampliació del repertori orquestral en tots els seus gèneres. Apassionat de l'ensenyament, així mateix, en aquesta institució ha impartit diversos cursos de direcció musical amb l'objectiu de formar a joves directors en aquesta complexa disciplina.

En l'àmbit líric, ha dirigit noves produccions en el Teatre Chapí de Villena i ha participat com a assistent de la direcció musical en diferents muntatges del Teatre de la Zarzuela de Madrid, com El gato montés de Manuel Penella. A més, ha col·laborat amb el Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts de València i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) com a director musical interpretant una selecció de les òperes de Mozart Die Zauberflöte, Don Giovanni, Le nozze di Figaro i Così fan tutte.

També ha realitzat una intensa incursió en el terreny del ballet i la dansa dirigint noves propostes de ballets clàssics, com El trencanous de Txaikovski, o de ballets contemporanis com La consagració de la primavera de Stravinski, Les biches de Poulenc, Parade de Satie o Appalachian Spring de Copland. Recentment ha col·laborat amb Clotide Vayer i el Teatre Sant Carlo de Nàpols en la direcció musical dels ballets Concerto de Kenneth MacMillan i Thème et variations de George Balanchine.

En l'actualitat pertany al cos de professorat de música i arts escèniques, en situació d'excedència, i inicia un nou període al capdavant la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, al mateix temps que col·labora amb diverses agrupacions musicals nacionals i internacionals.