
El Palau Cerveró de la Universitat de València acollirà els pròxims dies 10 i 11 de febrer unes jornades en les quals experts de diferents disciplines acostaran al públic aspectes fonamentals relacionats amb la ciència de la representació geogràfica. De forma paral·lela s'inaugurarà una exposició, composta per 18 panells, que repassa la història de la cartografia espanyola.
Amb motiu de la commemoració del 175 aniversari de la cartografia oficial a Espanya, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), dependent del Ministeri de Foment (Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana), juntament amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, han organitzat una exposició i un cicle de conferències que tindrà lloc en el Palau Cerveró els pròxims dies 10 i 11 de febrer.
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, inaugurarà els actes commemoratius juntament amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano, el director General de l'Institut Geogràfic Nacional, Amador Elena Córdoba, i el director del Servei Regional de l'IGN a València i comissari de l'exposició, Emilio Benítez Aguado.
La trobada reunirà a especialistes en Geodèsia, Cartografia, Topografia, Astronomia, Geofísica o Geografia, que a través de les seues ponències mostraran els elements clau per a conèixer i entendre avui el territori. La sessió del dimarts dia 10 arrancarà amb la intervenció del sotsdirector General d'Astronomia, Geofísica i Aplicacions Espacials de l'IGN, Jesús Gómez González, que impartirà una conferència titulada "Astronomia i Ciències de la terra: la seua imbricació en l'IGN". A continuació, el catedràtic del Departament de Geografia de la Universitat de València, Joan Mateu Bellés, explicarà la realització del Cadastre Parcel·lari d'Espanya (1906-1959).
El dimecres dia 11, el sotsdirector general de Geodèsia i Cartografia de l'IGN, Sebastián Mas Mayoral, centrarà el seu discurs en els 175 anys del mapa topogràfic a Espanya; i la directora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la UPV, Ana Ánquela Julián, oferirà una ponència sota el títol "Un expert universitari en Geomàtica".
Paral·lelament, l'exposició "175 Aniversari de la Cartografia Oficial. Realització del Mapa d'Espanya", comissariada pel director del Servei Regional de l'Institut Geogràfic Nacional a València, Emilio Benítez Aguado, s'inaugurarà el dimarts dia 10 en el Palau Cerveró, on romandrà exposada fins al dia 20 de febrer. Aquesta mostra, organitzada per la Unitat de suport al Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, juntament amb l'Institut Geogràfic Nacional, persegueix acostar a la ciutadania elements clau per a conèixer el territori, així com la labor que du efectuant l'IGN des de la seua fundació l'any 1870.
Els 18 panells que formen l'exposició, redactats per tècnics de l'IGN, faciliten una visió en el temps de les dificultats inicials per a establir una cartografia moderna de l'Estat en el segle XIX, els treballs necessaris de triangulació geodèsica, anivellació o representació de límits jurisdiccionals del territori, entre uns altres, fins a arribar avui a la consecució de tot un corpus cartogràfic amb material com el Mapa Topogràfic d'Espanya o l'Atles Nacional d'Espanya.