2.1. Taules

 

 

Les taules bivariants mostren la distribució de freqüències conjuntes de dues variables disposades respecte de dos eixos que representen els valors de cada variable. La freqüència conjunta (fij o nij) és el nombre de casos que presenten el valor "i" en una variable i el valor "j" en l'altra variable.

Exemple

Volem estudiar si hi ha relació entre estat civil i preferència per programes de TV. Demanem a un grup d'individus que ens indiquen el programa preferit i en codifiquem les respostes segons la regla següent:

La variable X simbolitza el tipus de programa i els símbols signifiquen:

La variable Y simbolitza estat civil i els símbols signifiquen:

Agrupació de les dades en una taula bivariant de freqüències:

Els números en negre són les freqüències conjuntes i els obtenim posant en cada casella el nombre de vegades que apareix cada combinació: com a exemple, en la casella 1,1 (intersecció de filera 1 i columna 1) hi ha un 3 perquè la combinació 1,1 apareix 3 vegades en les dades originals. En la casella 2,1 (intersecció de la filera 2 amb la columna 1) hi ha un 0 perquè no trobem cap cas amb la combinació 2,1 en les dades originals, etc. Les taules bivariants poden incloure els totals per fileres i columnes, anomenades "marginals" i el total de casos. També poden expressar les freqüències conjuntes i marginals com a percentatges o proporcions.