comentaris
AÇÒ NO ÉS UN BLOG enllaçar notes

POSTERIORS

6-3-08, 16:14
José Luis Pitarch, Gonzalo Anaya i Víctor Baeta són un magnífic "tiquet republicà" per al Senat per la circumscripció de València el 9 de març. Són presentats per forces diferents (respectivament, EUPV-IR, ERPV i RV) que no per casualitat totes tres porten la "R" (i la "V") en les seues sigles, i totes tres presenten un únic candidat titular, deixant així la porta oberta a que l'electorat decidisca el seu vot en la llista oberta que s'utilitza en les eleccions al Senat. I tots tres candidats es caracteritzen per una llarga trajectòria de lluita per la República. Aquest serà el meu vot al Senat el 9 de març, i convide al mateix per impulsar el moviment unitari per la República.

26-2-08, 11:28
Llamazares va guanyar el debat entre Rajoy i Zapatero: com des del seu dretanisme Rajoy no podia criticar les polítiques neoliberals del Govern amb superàvit "macroeconòmic", va agafar prestades les crítiques d'IU contra el dèficit social "microeconòmic", que Zapatero no va poder desmentir; com des del seu autoritarisme Rajoy no podia criticar les il·legalitzacions, va agafar prestades les crítiques d'IU a la incoherència del Govern, que Zapatero no va poder desmentir. Però Zapatero, a més de presumir de les lleis progressistes aprovades amb el vot d'IU i que Rajoy no va poder qüestionar, va fer la crítica, compartida per IU, del belicisme del PP i el seu boicot al procés de pau en Euskadi i va criticar justament que quan el PP va governar ho va fer contra els treballadors, assumint la crítica que aleshores feia IU i el PSOE callava. El cert és que aquest debat bipartidista trampós deixava oculta l'alternativa real: l'alternativa real rau en IU, EUPV-IR al País Valencià.

18-2-08, 21:21
L'autodeterminació de Mitrovica ha de ser defensada per tothom qui s'oposa a l'opressió nacional: l'experiència de Kosova mostra amb quina facilitat, en el terreny nacional, els oprimits es converteixen en opressors (en aquest cas, amb el suport de l'OTAN). En tot cas, els serbis de Mitrovica tenen el mateix dret a incorporar-se a Sèrbia com els albanesos de Kosova a separar-se d'ella, encara que aquest dret d'autodeterminació no es pot exercir sota ocupació militar, com la que ara pateixen uns i altres.
ADDENDA 25-2-08, 17:14
Per a la República Srpska caldria dir el mateix, clar. Cal ser conseqüent en el reconeixement del dret d'autodeterminació.

9-2-08, 21:21
Si els que s'humilien davant les pistoles no caben en democràcia, com he escoltat dir ara mateix a
¡Se sienten, coño! Zapatero en TVE, aleshores en 1981 els únics que cabien en democràcia eren Adolfo Suárez, Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo, els únics que es van mantenir en peu davant les pistoles de Tejero. I ningú del PSOE, per cert. Utilitzar un llenguatge feixista reclamant ser un heroi per a poder fer activitat política té aquestes conseqüències... o és que Zapatero, volent justificar l'antidemocràtica anul·lació d'activitats del PCTV i ANV, pensa que les úniques pistoles són les d'ETA?

1-2-08, 10:31
Els bisbes es fan la sotana un lio amb la família y el matrimoni, cosa que no és estranya per tal com no el practiquen: ara defensa la Conferència Episcopal, per a orientar el vot en les Eleccions Generals, la "promoción de la família fundada en el matrimonio, evitando introducir en el ordenamiento otras formas de unión que contribuirían a desestabilizarla". Doncs bé, per tal com les forces de progrés defensem una família fonamentada en una concepció àmplia del matrimoni, i pel contrari el PP defensa una unió civil diferent al matrimoni per als homosexuals, del que diuen els bisbes es dedueix que no hi ha que votar al PP. I que ara no vinguen amb que això no és el que volien dir: això és el que han dit.

23-1-08, 16:14
Els espanyols d'Arias Cañete tenen la seua butxaca en perill i si han estalviat han perdut 8.000€. Llig aquestes declaracions en Público i vaig asustat a mirar la meua llibreta d'estalvis: veig que he patit algunes exaccions bancàries, però res d'això. M'entra el dubte de si seré espanyol, però llegint amb deteniment m'adone que el que no soc és espanyol d'Arias Cañete: el secretari executiu d'Economia del PP sembla que considera espanyols únicament als que inverteixen en borsa...

17-1-08, 14:15
Menteixen més que alenen Mendi, IPV i F.Arabí: Mendi, que exerceix com a secretari de comunicació d'IU a pesar d'haver estat desautoritzat majoritàriament pel seu Consell Polític Federal, publica una nota en la web d'IU amenaçant amb desacatar l'acord judicial i aprovar uns candidats a partir de les "Primàries" enfront dels presentats per EUPV (que l'acord deixa clar que ara per ara són els elegits per la seua Assemblea el 17 de novembre).
IPV s'agafa com un clau ardent a la nota de Mendi passant per dalt del que diu l'acord judicial subscrit per Rubén Fernández en representació d'IU.
I Arabí, per acabar-ho d'adobar, s'inventa que EUPV admet les "Primàries", cosa que no figura en l'acord: és unicament IU Federal la que es compromet a tenir-les en consideració sense caràcter vinculant, junt amb les aprovades per l'Assemblea que es compromet a fer-ho amb caràcter preferent.
ADDENDA 20-1-08, 16:25
La ratificació avui de les candidatures d'EUPV pel Consell Polític Federal d'IU confirma que aquesta era la única sortida coherent amb l'acord judicial: cal felicitar-se que haja prevalgut la sobirania d'EUPV, el respecte a les resolucions judicials i la unitat d'IU. Ara es l'hora de treballar tots junts per un impuls d'esquerres al País Valencià i al conjunt de l'Estat Espanyol. 

31-12-07, 18:21
Els bisbes aniran a l'infern per mentiders: Rouco Varela menteix quan afirma que "Nuestro ordenamiento jurídico ha dado marcha atrás de los derechos humanos" pel que fa a la família. Ni agilitzar el divorci ni permetre el matrimoni homosexual retalla el dret de ningú, el que fa es minvar deures (de continuar casat sense voler) i prohibicions (de casar-se amb algú del mateix sexe), però a ningú se li lleva el dret de continuar casant-se amb algú d'altre sexe... amb el seu consentiment, clar.
I menteixen també en dir que hi havia 2 milions de persones... en una superfície de 43.395 m2, el que suposaria 46 persones per metre quadrat.
El que deia: aniran a l'infern.

27-12-07, 16:34
Prevaricació és la única manera de descriure la condemna a 9 anys per "col·laboració amb ETA" de Sabino Ormazabal, que reiteradament s'ha pronunciat en contra d'ETA i advocat per la No Violència. De fet, aquesta condemna deslegitima globalment la sentència al sumari 18/98, que parteix de l'aberrant premisa que coincidir parcialment amb determinat objectiu d'ETA significa estar a les ordres d'ETA, per molt que no es coincidisca amb els mitjans utilitzats o fins i tot es rebutgen els seus mètodes. De fet, un sumari i una sentència com aquesta, des d'un aparell judicial que ha mostrat massa reminiscències del franquisme, qüestiona que en Espanya existisca efectivament l'Estat de Dret, i obliga a posar en primer pla la defensa de les amenaçades llibertats democràtiques.
ADDENDA 8-2-08, 18:24
I el mateix val per als autos judicials destinats a pre-jutjar al PCTV i ANV.

28-11-07, 11:21
César Rodríguez se l'envaina: el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Meliana, del PP, després d'haver anunciat públicament que retiraria una enciclopèdia temàtica de la Biblioteca Municipal de Meliana per parlar de "País Valencià", "català" i "Països Catalans", i després de la reclamació feta pels membres d'EUPV de Meliana i de l'advertiment en un Plé de l'Ajuntament de les possibles conseqüències jurídiques de sustraure un bé públic de l'accés públic, ens ha contestat que "ha estado y estará a disposición de cualquier usuario que lo solicite de lunes a viernes de 10 a 14 h y de 17 a 20 h". Cal felicitar-se de la recuperació del seny i lamentar el ridícul de l'intent de censura.

27-11-07, 16:17
És curiós que “ambdues parts [IPV i el Bloc] subratllen que seria molt millor una coalició amb les sigles EU-Bloc, si finalment s’imposa Llamazares“ (LEVANTE-EMV d'avui). És a dir, per a la direcció del Bloc seria millor que Llamazares s’imposés sobre EUPV, anul·lant la seua sobirania.
Iniciativa espera que llavors ordene a totes les federacions que convoquen primàries per a triar candidats o es decidisca a donar un colp en la taula i impose als seus“. És a dir, Iniciativa vol que Llamazares anul·le la sobirania d’EUPV.
En el cas d’EU, seria Isaura Navarro la cap de llista. Com a mínim, ho serà del pacte Bloc-Iniciativa“. És a dir, la direcció del Bloc acceptaria a una candidata imposada per “Madrid”. ??
Curiós, molt curiós. Cada vegada està més clar qui defensa i qui renuncia a la sobirania valenciana.

23-11-07, 19:44
L'aberració de la "propietat intel·lectual" en si mateixa s'ha fet palesa amb la polèmica entre EL PAIS i el periodista de Rebelión Pascual Serrano. En Octubre de 2006 vaig publicar un article en Mundo Obrero amb el títol de ¿"Propiedad intelectual"? (sic) en el qual criticava, seguint a Richard M. Stallman, el mateix concepte de "propietat intel·lectual".  En aquest article, com argument per reducció a l'absurd, escrivia: "Ciertamente, parecería surrealista que cualquiera que haga declaraciones en un medio público (sea la prensa impresa o Internet) reclame la posesión privada de las mismas". Doncs bé, això que semblava surrealista ja s'ha produït: EL PAIS ha exigit a Pascual Serrano retirar de Rebelión un article que criticava a aquest diari. I quin és l'argument? Doncs que, per tal de criticar-les, Pascual Serrano citava unes frases de Mario Vargas Llosa sobre les quals EL PAIS reclama el copyright. A més de fer el ridícul, EL PAIS ens aporta així una prova empírica de que la "propietat intel·lectual" és directament contradictòria amb la llibertat d'expressió, i ens permet donar tot el seu sentit al article 19 de la Declaració de Drets Humans de l'ONU que proclama el dret de "rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió".

13-11-07, 11:33
Defensar a un compatriota perquè sí, sense més valoracions, com ha dit Zapatero, és una mostra palesa de nacionalisme irracional. Això me retrau a un episodi de la meua vida en 1967, en un Camp Internacional de Treball per a estudiants en Tiptree (Essex, UK). Uns estudiants "espanyols" estaven discutint amb u d'altre país sobre si Franco era o no un dictador. Quan passava pel seu costat aquest me va preguntar si Franco era un dictador, i li vaig dir que sí, clar. Aleshores aquests "espanyols",  valorant que havia ofés a Espanya, es van conjurar per agafar-me per la nit entre tots i tallar-me el pel i la barba (en aquella Espanya que Machado deia "de charanga y pandereta" sembla que estava de moda "rapar" als "melenuts" estil Beatles). No ho van aconseguir: vaig agafar el meu sac de dormir i vaig passar la nit lluny del campament. Segons me van contar (tenia un amic "infiltrat" entre ells, que per cert amb el temps arribaria a secretari general del Partit Comunista de Galicia), es van quedar tan frustrats després de passar-se mitja nit donant voltes per a res, que els capitosts de l'escamot no van aconseguir mai més arrosegar a ningú contra mi. Doncs bé, aquesta darrera sortida de Zapatero en defensa d'Aznar per ser compatriota és una bajanada com la d'aquells que en 1967 volien defensar a Franco per ser español. Dit això, he de reconèixer que, al marge del contingut del que va dir, Zapatero va donar una mostra d'elegància enfront de la barroeria de Juan Carlos. Molta gent haurà pensat que tant de bó si Zapatero hagués estat el cap de l'Estat, com a president de la República, enfront d'una testa coronada a la que l'herència familiar no sembla haver-le ensenyat bona educació.

11-11-07, 11:21
La grolleria del monarca es va fer palesa en la Cimera Iberoamericana d'ahir. La foto de l'agència EFE ho diu tot,
¿Por qué no te callas?  mostrant el seu gest eixut i la consternació de Zapatero (que per cert, podia haver-se estalviat defensar al feixista Aznar criticat per Chávez) intentant contenir-lo diplomàticament. El cap no elegit democràticament de l'antiga potència colonial intentava així suplantar a la moderadora, Michelle Bachelet, a qui corresponia la distinció entre una postil·la que enriqueix el diàleg i una interrupció que impedeix parlar. Lamentable és també la confusió entre Espanya i una determinada empresa espanyola, la Unión Fenosa, expressada tant en la intemperància de la sortida de Juan Carlos quan Daniel Ortega la criticava, com en algun peu de foto d'algun diari com "Público".

30-10-07, 10:58
Les preguntes a Gaspar Llamazares que ahir no vaig poder fer-li (l'acte que va realitzar en València va finalitzar en quan va acabar el seu discurs, no tinc clar si per presa, por o una nova forma de "democràcia participativa") les formule ací públicament:
La primera podria semblar ociosa, però no ho és a la vista del que es publica quotidianament en la premsa: tenint en compte que, amb independència del resultat de les Primàries, fins a la propera Assemblea d'IU continuarà essent el seu Coordinador General, volia saber si com a tal anava a respectar i donar suport a les candidatures a les Eleccions Generals per les circumscipcions valencianes que acorde l'Assemblea d'EUPV.
La segona, sense minusvalorar l'activitat dels parlamentaris d'IU, que a banda de discrepàncies sobre algunes votacions puntuals han fet un treball intens, i difícilment podrien haver fet més amb únicament 3 escons, més els 2 d'Iniciativa que quan els rota van al seu aire, és perqué en la carta que Gaspar ens ha enviat diu una exageración com que "Las principales leyes de esta legislatura (...) llevan el sello inequívoco de Izquierda Unida", exageració que considere no afavoreix ni a la seua candidatura ni a IU. Posaré un exemple que conec bé, el de la modificació de la LOU: el senador per Madrid d'IU va fer un bon treball defensant les esmenes elaborades en l'Àrea Federal d'Educació d'IU (al contrari del que va passar al Congrés dels Diputats, on la representant del Grup en la Comissió d'Educació, diputada d'Iniciativa, va passar de defensar les esmenes que no eren d'Iniciativa, com consta en les actes de la mateixa), i així trobem que s'han incorporat al text tot un seguit d'esmenes parcials que milloren la Llei, i fins i tot hi ha 2 transitòries del meu puny i lletra. Però mai se m'acudiria dir que la LOU porta el meu segell, ni el d'EUPV ni el d'IU: la modificació de la LOU la considerem insuficient i alicorta, sense anar al Cos Únic de Professorat ni garantir una democratització de la gestió i obrint més portes a la privatització de la investigació, i en un article publicat en El Pais per l'Àrea d'Educació d'IU la valoravem com altra oportunitat perduda. Per això ens va sobtar la nota del Grup Parlamentari alabant la modificació de la LOU i valorant que obria una nova època progressista per a la Universitat. Aquest tipus de declaracions, amb la intenció de magnificar el que hem aconseguit, el que fan es desdibuixar el nostre perfil, difuminar les nostres alternatives i fer-nos aparèixer com una força subordinada al PSOE. I això considere que no es bo ni per a la candidatura de Gaspar ni per a IU.

29-10-07, 18:12
La censura en una biblioteca que denuncia el Col·lectiu d’EUPV de Meliana ens retrau a temps passats: "Sembla que César Rodríguez, del PP, regidor de Cultura(?) i Joventut de l’Ajuntament de Meliana, pensa que l’ocupar un càrrec públic li dóna patent de cors per a fer i desfer en funció dels seus prejudicis ideològics, ignorant els drets constitucionals a la llibertat d’expressar i rebre informació: s’assabentem per la premsa diària que ha decidit retirar una enciclopèdia temàtica de la Biblioteca Municipal de Meliana por no agradar-li determinades expressions (“País Valencià”, “Països Catalans”, “català”…), i per a més inri amenaça amb ampliar la seua activitat inquisitorial.
No sabem quins coneixements d’història o de filologia té aquest personatge, o si es basa en alguna cosa que “li ha dit algun cosí”. Sí sabem que la censura és pròpia del règim anterior que vam patir durant 40 anys, però que la cultura i la democràcia es basen en la llibertat i en el pluralisme, malgrat els pese a alguns com aquest regidor: qui no està d’acord amb una afirmació d’un llibre, el que ha de fer és escriure altre refutant-la, si és capaç d’argumentar-ho. Però el que no es pot fer en democràcia és dedicar-se a llevar llibres de les prestatgeries de les Biblioteques públiques per a silenciar les idees o informacions que a u no li agraden.
El dret constitucional a la llibertat d’expressió i informació ha de prevaldre sobre la incultura inquisitorial."

11-10-07, 14:13
Els diners junt al carnet és el que hauria d'haver tornat Alfred Botella. Per a situar-ho, cal recordar que les retribucions dels càrrecs públics d'EUPV són ingressades en un compte de l'organització, i aquesta els paga el sou que els pertoca. Donc bé, Alfred Botella va donar ordre que la seua darrera retribució com a diputat la ingressaren al seu compte personal; les administratives d'EUPV no es van adonar i li van ingressar també el sou corresponent, que va cobrar així a més a més... i no ho va tornar. Si no ho fa (no en tinc notícia que ho haja fet encara), encaixarà bé en el nou partit de furta-escons que es vol constituir el 20 d'octubre, i seria tot un colofó a la seua tortuosa biografia, que ha anat de presentar una candidatura en octubre de 2000 enfront de Joan Ribó per a donar suport a Paco Frutos fins a presentar-se en desembre de 2005 en la candidatura de Gaspar Llamazares en contra de la posició del Partit del que era secretari general, passant per dividir a aquest Partit en novembre de 2002 desplaçant a una dona per a ser diputat per cinquena vegada.

10-10-07, 16:20
Coincidir al revés és una singular manera de coincidir. És una llàstima que el final de l'article de Fernando Delgado al LEVANTE-EMV d'avui encanalle un text que al principli semblava mostrar una distància respectuosa amb el PCE. Perquè afirmar del PCE "su encono con el PSOE y sus coincidencias en ese camino con la más pura derecha" és com allò de "Ha dit vosté que no és de Salamanca? Aleshores som veïns, perquè jo tampoc sóc de Salamanca": és conegut que el PCE ha donat suport a les actuacions del govern de Zapatero més atacades pel PP (la sortida d'Iraq, el matrimoni homosexual...) i s'ha oposat precisament a actuacions, com la política econòmica neoliberal de Solbes, que són aplaudides pel PP. També és singular que del seu desconeixement de les propostes del PCE (no se li acudeix com explicació de que "se sepa tan poco" el silenci, per no dir censura, dels mitjans massius de comunicació?) deduisca que aquestes es reduisquen a "cargarse a Llamazares". Pensava Fernando Delgado que el que volia Borrell era "cargarse a Almunia"? O pensa que els càrrecs públics han de ser vitalicis, i per això no entén que per a un nou manament es presenten candidatures alternatives?
Canviant de terci: en girar la pàgina, trobe un atac de Francisco Mora al divertit vídeo de les Joventuts Socialistes sobre l'Educació per la Ciutadania: sembla pensar que davant dels desaforats atacs de la dreta, seglar i eclesiàstica, la gent progressista l'únic que ha de fer és posar l'altra galta.

4-10-07, 16:43

L'aldarull per les cremades de fotos del Rei resulta curiós, si més no vist des de terres valencianes, on cada 19 de març es cremen efigies de tot tipus de personatges públics: les Falles són una referència més propera que la de la Inquisició de la que alguns han parlat per a desacreditar als joves incendiaris. La veritat, jo allò únic que els retrauria és que, al pas que anem i amb el creixement exponencial de la iniciativa, les emissions de CO2 que provoquen podrien incrementar l'efecte hivernacle. Els suggeriria una alternativa més ecològica: l'exposició de fotos cap avall, com en Xàtiva, que d'aquesta manera serien a més reutilitzables.

4-10-07, 16:24
La inanitat de Carles Arnal és més cridanera encara que el seu maniqueisme (segons ell Gloria Marcos seria la culpable de tot): a l'entrevista en El Punt del 23 al 29 de setembre utilitza com argument a favor seu que "la majoria del que s'han manifestat a través d'articles de premsa, per exemple, han criticat sobretot la posició de Marcos" (i els articles que no s'han volgut publicar?) i afirma que "EU (...) insisteix que ha de ser Marga Sanz la candidata per a les generals" per València, cosa purament imaginària i que mai ha estat proposada.

4-10-07, 15:00
L'orgull és un pecat capital. La Conferència Episcopal se ho hauria d'advertir a Angel Acebes, que la única manera cristiana de ser espanyol és amb humilitat. O potser caldria advertir-se-ho també a la Conferència Episcopal.

30-9-07, 23:40
Altra de desvaris. De nou la caixa dels trons desacarrega sobre una proposta presentada pel lehendakari Ibarretxe: fins i tot la habitualment assenyada vicepresidenta Maria Teresa Fernández de la Vega acusa a Ibarretxe de desvariejar, i el president d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Saura, li demana directament que la retire. Què serà això tan terrible que ha proposat Ibarretxe, amb el suport a més dels socis del tripartit basc, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua-Berdeak? Vejam. Llegint el seu text íntegre trobem el següent: "El próximo 25 de octubre de 2008 la sociedad vasca será consultada para decidir democráticamente. Será la llave que abra un proceso de solución. Podrá acudir a las urnas, bien para refrendar mediante "consulta ratificadora", con validez jurídica, un Pacto Político que hayamos alcanzado con el Estado. O bien, para realizar una "consulta habilitadora" que traslade un mandato imperativo a todas las partes, ETA, Gobierno español y partidos políticos vascos, con el objetivo de desarrollar un doble proceso de diálogo y negociación que desemboque en el final de la violencia y en la solución del conflicto de normalización política en un tiempo fijado. En este segundo caso, soy plenamente consciente de que esta consulta habilitadora a la sociedad vasca no será jurídicamente vinculante, pero tendrá indudable validez política, social y democrática". Davant d'una proposta d'aquest tenor, no seria millor substituir la desqualificació pel diàleg?

28-9-07, 16:27
Una de maccarthisme. Hem d'actualitzar la terminologia. Uno pensava, ingenuament, que l'acatament dels acords majoritaris al si d'una organització, el respecte pels càrrecs públics dels acords de l'organització en representació de la qual van ser elegits, i la lleialtat als acords signats, eren una qüestió de democràcia i honestedat. Doncs no. Segons ens explica Vicent Marqués al LEVANTE-EMV d'avui , això és diu "quieren continuar mandando al precio que sea" o ("Una de intolerantes"). Podriem deduir, doncs, que per a ser tolerants i demòcrates una organització ha d'acceptar el que diga la minoria, i els acords signats al fer una coalició (Compromís pel País Valencià) s'han de considerar paper mullat un lloc s'hagen obtingut escons. Això sí, tot amanit de referències a "Stalin", "las bondades comunistas", "entonando la Internacional con el puño en alto" i "fósiles vivientes" per a parlar de la posició d'EUPV i el 69% del Compromís. Potser ací estiga el quid de la qüestió: quan hi ha comunistes pel mig, no valen ni majories ni acords signats. Com els comunistes som els dolents de la película, tot val en contra nostra, i aquell que coincidisca amb nosaltres es convertís en sospitós, com en temps de McCarthy. Però també potser que la gent honesta d'esquerres es negue a combregar amb rodes de molí i puga alçar-se enfront del bipartidisme i la deshonestedat.
NOTA: per tal com he enviat al LEVANTE-EMV diferents articles sobre el tema que no han estat publicats (potser tinguen por que s'els acuse també de filocomunistes?), enviaré aquesta nota a tota la premsa, a l'espera de veure qui posa la defensa de la llibertat d'expressió per damunt d'altres consideracions.

25-9-07, 10:15
La democràcia en Lizartza, segons Pedro de Silva al LEVANTE-EMV d'avui, és impedir a la majoria de la seua ciutadania presentar candidatura a les Eleccions Municipals i forçar així que governe el PP amb 27 vots. Solament des d'aquesta concepció s'explica que es considere a la seua alcaldessa Regina Otaola (que al seu blog encara apareix com a candidata del PP a l'Ajuntament d'Eibar) "ejemplo vivo de la dignidad democrática", tenint a més la barra d'afirmar que "fue la única que (...) se atrevió a presentar candidatura" quan ANV va presentar una candidatura que va ser anul·lada. En la mateixa línia, Francisco Mora anomena "energúmeno" a Jaume Roura per cremar una foto, enlloc de a qui el voldria en presó per realitzar el que a fi de comptes no és més que un acte simbòlic. El món a l'inrevés.

20-9-07, 10:56
The papanata minister drools over English. Els motius de Camps per a la boutade de proposar que la denostada "Educació per a la Ciutadania" s'impartisca en anglés són transparents: els mateixos que donava Lisa Takeuchi Cullen en el Time del 6 d'agost per a defensar el llatí en els púlpits ("I Confess, I Want Latin"), entrebancar que el personal s'assabente del que es diu. Però Mercedes Cabrera sembla que quan li parlen d'anglés la lluentor de la modernor l'obnubila. Proposarà en la propera reunió de ministres d'Educació de la Unió Europea, en la major part dels països de la qual s'imparteix aquesta assignatura, que en cadascú es faça en una llengua diferent de la pròpia: castellà, francés... o, per què no, català? Es de suposar que l'estupor seria majúscul. Afortunadament, tota l'oposició parlamentària valenciana (EUPV, el Bloc i fins i tot el PSPV) han desqualificat tan kafkiana proposta, i de pas a la ministra papanata a la que se li cau la baba per l'anglés.

16-9-07, 19:21
CORDURA.  És l’ABC de l’ètica periodística la separació entre informació i opinió. Per això, els periodistes, en redactar les notícies, intenten habitualment donar una aparença d’imparcialitat. Lamentablement, a Adolf Beltran se li nota molt la parcialitat quan escriu “Joan Ribó trató sin éxito de pedir cordura a la militància“. Lamentablement, perquè així es desqualifica com a narrador dels fets.
El cert és que el Consell Nacional va demostrar la seua no ja cordura, sinó temple i paciència al donar 2 messos a Mònica Oltra i Mireia Mollà per a que rectificaren, fent cas al mateix Gaspar Llamazares que els havia requerit per a que renunciaren a substituir a la Coordinadora General d’EUPV, Gloria Marcos, com a Síndica del grup parlamentari de Compromís. Tothom sap que aquesta actuació, junt amb altres que vulneraven acords d’EUPV i el mateix acord de constitució de Compromís, suposaven un trencament i les situava políticament fora d’EUPV. El Consell Nacional d’EUPV ha demostrat també la seua “cordura” circunscribint la sanció a les 2 diputades trànsfugues, sense estendre-la a aquells que han estat donant suport a la seua actuació.
Per altra banda, la falta de cordura de Joan Ribó li va portar tant a fer acusacions falses sense haver-se molestat en verificar-les prèviament, com a insistir en reeditar acords amb el Bloc per a les generals després que aquest haja incomplit flagrantment els acords autonòmics signats. La gran majoria d’EUPV, pel contrari, ha demostrat una vegada més la seua cordura no caiguent en les provocacions del Bloc i així no trencant el Compromís autonòmic, sinò emplaçant al Bloc a acomplir els acords signats, restituint a Gloria Marcos com a Síndica del grup parlamentari enlloc de recolzar-se en dues trànsfugues en contra d’EUPV. [comentaris]

10-9-07, 14:55
Una mili de 3 messos proposada per l'Associació de Militars Espanyols pot semblar fins i tot raonable, especialment a l'incloure l'opció de Defensa Civil per a qui no vulga empunyar les armes. En la pràctica, vindria a ser quelcom així com incloure optativament elements d'instrucció militar o Defensa Civil (Educació per a la Defensa?) en el sistema educatiu obligatori. Tanmateix, podria tenir algunes conseqüències indessitjades. Han pensat els proposants que ETA es fregaria les mans amb la perspectiva que els seus reclutes reberen gratuitament instrucció militar sense haver d'organitzar campaments clandestins? O hauria que preveure un llistat de desenes de milers de ciutadans i ciutadanes "sospitosos" als quals a més de no deixar-les presentar-se per a regidors també s'els exclouria de la instrucció militar? Això, per cert, no és una fantasia: un vell amic del temps del franquisme que va faltar fa 6 anys va ser "fitxat" quan feia la mili en Galícia, entre altres coses per haver-se solidaritzat amb mi en la Facultat, i li van donar una granera enlloc d'un rifle...
Per altra banda, la proposta entronca amb el mite del "poble en armes" que té se seua plasmació més sagnant en EE.UU., ben recollida cinematogràficament, no solament en l'oscaritzat documental "Bowling for Colombine", sinó en films de ficció que ho tracten satíricament: en "Serving Sara", quan en un espectable en Texas atribueixen a un personatge tenir el virus Ébola, tothom el fa el buit i l'apunten amb pistoles; més corrosiva és una escena de "Predator 2": davant un intent d'atracament en un vagó del metro, tots els viatgers desenfunden les seues pistoles... essent eliminats per un alienígena que únicament mata a gent armada.

6-9-07, 20:26
A què juga Pasqual Mollà? La darrera nota signada per Esquerra i País es dedica a fer les comptes del Gran Capitan per a intentar justificar el fet que un conjunt de dirigents del seu corrent va deixar simultàniament de pagar a EUPV al temps que declaraven que no acatarien els acords dels seus òrgans i anunciaven la formació d'un nou Partit. Després s'ha produït el transfuguisme de dues diputades d'EiP votant en contra dels acords d'EUPV al si del Grup Parlamentari, i s'estenen els rumors que el nou Partit participaria en les Eleccions Generals en una coalició enfront d'EUPV. I ara es queixen que els morosos no podran participar en la propera Assemblea d'EUPV, regla que s'ha aplicat sempre a tothom, al temps que volen encomanar-se a Gaspar Llamazares sense fer cas als seus requeriments respecte a l'actuació de les diputades.
No dubte que molta gent que ha estat vinculada a Esquerra i País estan compromesos amb EUPV, paguen les seues quotes i no estan disposats a secundar una eventual escisió. Tampoc dubte que les dues diputades expedientades fan tot el que poden per a perjudicar a EUPV, i la seua situació s'haurà de clarificar al Consell Nacional de 15 de setempre. Però, a què juga Pasqual Mollà? Dins o fora d'EUPV? Cal recordar que, segons els seu Estatuts (els d'ara i els de quan l'encapçalava Joan Ribó o Albert Taberner) "Tant els partits integrats en EUPV com els corrents d'opinió hauran de (...) Respectar els acords presos pels òrgans de direcció d'EUPV". Està disposat a acceptar-ho, com ho vam fer altres quan estàvem en minoria? Acceptarà les candidatures per a les eleccions generals que aprove la seua Assemblea, amb el seu sistema radicalment proporcional i democràtic? O si els seus candidats no les encapçalen els presentarà enfront d'EUPV? Aquestes qüestions les hauria d'aclarir el més aviat possible per a no fer perdre el temps i que tothom sàpia a què atenir-se. Perqué a EUPV no sobra cap persona honesta. Solament sobra la deshonestedat.

6-9-07, 19:40
Enric Morera torna a canviar d'arguments sobre el Consell d'Administració de RTVV: ara critica al PSPV i EU que "pactaren la configuració d’este important organisme atorgant-li la majoria absoluta al PP". Home, Enric, una mica de serietat: la vostra proposta també donava majoria absoluta al PP, simplement canviava una persona.
Per a fer una oposició seriosa cal ser coherents, no anar canviant d'arguments segons bufe el vent: primer que la persona no era adequada per no haver acceptat un pacte municipal en València, després que no ho era per no ser un "professional independent"; i ara que no havia que donar majoria absoluta al C.A. de RTVV a qui la té en les Corts Valencianes. Dóna la impressió que tot val per a fer oposició... a EUPV. Dones per trencada la coalició? Si és així, pagaria la pena que digueres clarament que trenques el Compromís. I si no ho trenques, hauries de demostrar una mica de lleialtat als teus suposats coaligats. Encara que sembla que demanar-te lleialtat als acords signats és demanarte massa... Sí o no?

4-9-07, 16:53
Prendre a Sarkozy com a referència en polítiques d'immigració resulta, com a mínim, singular, tenint en compte que l'actual president de Frància ha defensat posicions al respecte equiparables a l'extrema dreta del Front Nationale, i que ha proposat un Ministeri d'Identitat Nacional que ja el voldria Sabino Arana. Però això és precisament el que fa Francisco Mora per a arremetre contra el Govern de Zapatero. No sé si recordarà que el mateix Sarkozy es va dirigir al president de Colòmbia, Uribe, per a demanar-li que posés en llibertat al que va ser portaveu de las FARC-EP, Rodrigo Granda. Cal suposar que Francisco Mora prenga també com a referència a Sarkozy si se li acudís demanar-li a Zapatero que pose en llibertat a Arnaldo Otegi, per exemple.

4-9-07, 16:27
Ser laïcs com Turquia podria ser un desideràtum per a Espanya, si més no d'acord amb les declaracions davant el Parlament del seu president "islamista": "La república de Turquia és un Estat democràtic, laïc, social i de dret. Defensaré i enfortiré tots aquests principis sense cap tipus de discriminació. El secularisme, ú dels principis bàsic de la república, té un paper de pau social, al temps que és un model que fa més lliures els distints estils de vida". Recordem que en Espanya els bisbes anatematitzen el "secularisme" como una ideologia perversa, i que en la Constitució espanyola vigent el més que fa és dir que "Cap confessió tindrà caràcter estatal" (Article 16-3), per a continuació fer un esment explícit a la cooperació amb l'Església Catòlica. Ens vindria bé, per tant, adoptar com a principis de la nostra república els de la de Turquia... perdó, oblidava que tampoc som una república...
ADDENDA 10-9-07, 14:49
El Dalai Lama es suma a la defensa de la laicitat, segons les seues declaracions en Barcelona en defensa de "un sistema educatiu laïc". Per a quan l'adhessió de Benedicte XVI o el bisbe Cañizares?

3-9-07, 16:19
Què entendrà per danys materials el Ministre de Defensa del Govern d'Espanya, José Antonio Alonso, que segons el LEVANTE-EMV d'avui "se congratuló de que el incendio se controlara sin producir daños materiales ni humanos"? Cal recordar que l'incendi de Les Useres ha arrasat més de 5.000 hectàrees anihilant els boscos en les mateixes (veure la foto de Carlos Pascual publicada al mateix diari). Potser el Ministre de Defensa volia dir que no s'havia danyat cap caserna ni fins i tot cap edifici? Pensaria que els danys a la natura no són "materials"? Estaria pensant en l'efecte d'una bomba de neutrons que destruiria la vida però no els edificis?
DESTRUCCIÓ

2-9-07, 18:37
L'Educació per a la Ciutadania està sota atac dels bisbes que clamen contra l'"adoctrinament" per a monopolitzar-ho. I ara el president de l'Associació de Professors de Religió de la Comunitat Valenciana diu que bé, que impartiran l'assignatura però "en cuestiones que entren en conflicto con la moral cristiana se adaptarán al ideario religioso" (LEVANTE-EMV d'avui). Digui? Imagineu-se que, per exemple, la Fundació d'Investigacions Marxistes es declarés disposada a impartir l'assignatura però que en qüestions que entraren en conflicte amb la teoria marxista s'adaptaria a l'ideari marxista. No solament els crits arribarien al cel (mai millor dit), sinó que ens invalidarien per a impartir-la. Doncs de la mateixa manera, sembla lògic excloure als professors de religió (confessional, catòlica, apostòlica i romana, recordem-ho) de la impartició d'una assignatura el contingut de la qual ha de ser necessàriament laïc i fonamentat en textos com la Constitució, la Declaració Universal de Drets Humans i la legislació vigent (inclosa, clar, la que possibilita el matrimoni homosexual, diguem-lo clar per a posar el dit en la nafra). I si es vol garantir la pluralitat d'enfocaments, que s'organitzen taules rodones, activitats extracurriculars, etc., on es puguen confrontar posicions cristianes, budistes i atees, per exemple. Perquè seria un frau convertir aquesta nova assignatura en un instrument d'adoctrinament catòlic obligatori...

29-8-07, 17:00
Parlar en valencià és un dret que encara s'ha de defensar: resulta lamentable el corporativisme dels amics parasindicals de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil d'Alacant pretenent justificar l'actuació dels agents de tràfic que presumptivament es dirigiren a Xavi Pons dient-li que "usted tiene la obligación de hablar en castellano porque está en España". Sembla que el mateix Xavi Pons reconeix que era correcta la multa per no portar cinturó, i la seua al·legació que sí portava el rebut del segur és d'esperar s'aclarisca arran del recurs presentat. Però la reacció dels agents de la Guàrdia Civil davant l'ús del valencià no pot justificar-se pel fet que foren "funcionarios que se desplazan desde provincias del interior por el periodo de un mes". És que ningú els ha explicat que els valencians tenen el dret legal de parlar en valencià en la seua pròpia terra? Els problemes organitzatius al respecte que s'en deriven d'aquests desplaçaments els haurà de resoldre la direcció de la Guàrdia Civil que els ha ordenat, però no anul·len els drets lingüístics dels valencians. En tot cas, requereixen una delicadesa per part dels agents de l'ordre envers dels possibles problemes lingüístics que en aquest cas sembla haver brillat per la seua absència, i ens fan pensar en la urgència de posar en marxa una Policia Autonòmica que s'encarregue dels problemes de seguretat i de tràfic al País Valencià. I "Cal recordar que d’ençà del passat mes de maig, gràcies a l’aprovació per part del Congrés dels Diputats de la Llei orgànica del nou Règim Disciplinari de la Guàrdia Civil, un agent podrà ser inhabilitat durant un període d’entre un i tres mesos pel fet de no haver atès degudament una persona que hagi tramitat una denúncia en català o s’hi hagi dirigit en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat".
En aquestes condicions, cal subratllar que, per damunt de les discrepàncies que actualment mantenim amb la direcció del Bloc, aquells dels seus membres, com qualsevol altre valencià o valenciana, que tinga problemes per utilitzar la seua llengua rebrà tot el suport dels comunistes valencians.

20-8-07, 17:01
L'egocentrisme de Xambó li fa escriure, al seu literari article de tornada de vacances publicat avui al LEVANTE-EMV, que "pensava que els qui s'oposaven podrien considerar la meua proposta [per al Consell d'Administració de RTVV] una bona oportunitat per a obrir-se a tots els independents que havíem reclamat el Compromís". Passem per dalt la dubtosa independència de Xambó (és com si a mi se m'acudira donar-me de baixa del PCPV i d'ací a uns messos optar a un càrrec com a "intel·lectual independent" en tant me disposava a promoure un nou partit) i la seua pretensió de representar a "tots els independents", que aparentment es van esvair el dia de les eleccions. Però és surrealista l'afany de protagonisme que li fa descriure als qui havien proposat altra persona, sense que ningú hagués posat el seu nom damunt de la taula, com "els qui s'oposaven" a la seua proposta. Cal recordar, a més, que Rafa Xambó havia publicat l'11 de juny al LEVANTE-EMV un article al qual escrivia "Encara no comprenc com els adversaris polítics [del PP] han acceptat participar en el Consell d’Administració de RTVV, més encara, com tornaran a acceptar formar-ne part per un jornal i uns quants viatges", de manera que no hi havia motius per a pensar que estigués interessat en aquest càrrec. Això va fer més sorprenent el fet que 2 diputades trànsfugues d'EUPV i 2 diputats del BNV portaren directament el seu nom a la Mesa de les Corts Valencianes sense que ningú ho hagués proposat prèviament ni al Consell Polític d'EUPV (a qui, segons l'acord del Compromís, corresponia el nomenament) ni a una reunió del Grup Parlamentari del Compromís, com una forma de fer braça a EUPV i al 69% del Compromís. Potser ara Xambó vulga desqualificar aquestes reflexions com una de les "desqualificacions per Internet" de que parla, però un sociòleg hauria de tenir una visió més acurada de les dinàmiques socials.

18-8-07, 15:52
Enfonsar l'euríbor seria la resposta lògica davant la crisi del sistema hipotecari que ha esclatat als USA però es pot estendre a tot el món capitalista: les altes taxes d'interés porten a que la gent tinga cada vegada més dificultats per a pagar les hipoteques, i la fallida de les mateixes fa trontollar el sistema bancari. Però ara ens anuncien que torna a pujar l'euríbor, fins al 4'564%. Això, a més de ser un atracament a mà armada, mostra que les institucions bancàries europees no actuen en pro de l'estabilitat econòmica ni de l'interés general, sinó estrictament per incrementar fraudulentament els beneficis dels Bancs. Mostra que per a la racionalitat econòmica cal canviar el sistema (capitalista).

15-8-07, 14:10
Desprivatitzar seria la resposta lògica davant el desgavell de la gestió de les empreses privades d'infraestructures elèctriques o ferroviaries. Per això sorpren no haver escoltat aquesta demanda per part de cap grup parlamentari.
Resulta sorprenent també que es vulga responsabilitzar als Governs (central o autonòmic, actual o anterior) de la gestió d'empreses privatitzades, sense fer esment al fet del qual han estat realment responsables: la seua privatització. Solament per a empreses públiques té sentit exigir inversió pública.

3-8-07, 19:00
Un vot útil per a la dreta sembla haver estat el vot al PSOE en Nafarroa, arran la prohibició de pactar amb IU i Nafarroa Bai per una suposada "direcció federal" que sembla reduida al secretari d'organització José Blanco, en contra de la proposta unànime de la direcció regional del PSN. La "cúpula" del PSOE preferís que la seua abstenció permeta governar a la dreta pepera de la UPN, en lloc de governar amb l'esquerra moderada d'IU i el nacionalisme progressista de Nafarroa Bai a qui ningú nega el seu caràcter democràtic. Per a entendre-nos, és com si al País Valencià, quan el PP perda la majoria absoluta, el PSOE prohibeix al PSPV pactar amb EUPV i amb un hipotètic Bloc èticament regenerat. De fet, ja ho va fer en la reforma de l'Estatutet.
En aquestes condicions, el més raonable sembla que, qui vulga que governe la dreta, vote directament a la dreta, i qui vulga que governe l'esquerra, vote directament a l'esquerra  i no a un partit "centrista" a qui en Nafarroa l'obliguen a optar pel "No sap, no contesta".

31-7-07, 16:14
L'irrespecte a la Corona té una objecció fonamental, segons explica Francisco Mora al LEVANTE-EMV d'avui, en el suposat fet que "nuestros representantes políticos (...) decidieron por amplio consenso que, para no volver a las andadas del enfrentamiento fratricida, (...) lo mejor era la restauración de la monarquía en la persona de Juan Carlos I". Per tant, i per tal com això és rigorosament una falsetat històrica (la monarquia no va ser restaurada per cap Parlament democràtic, sinó pel General Franco, i posteriorment acceptada resignadament sota pressió militar), l'objecció s'esvaeix.
RECTIFICAMOS Tanmateix s'hem de felicitar que Francisco Mora considere que "En una democracia no debería existir la figura jurídica del secuestro de publicaciones", i també es podria compartir el qualificatiu de "zafio" per a la portada segrestada de "el jueves" que caricaturitzava als Prínceps d'Asturias en posició coital, però sobretot caldria retraure-li a la imatge una falta de contingut informatiu (cal suposar que els Prínceps d'Asturias hauran de fer alguna cosa així per a tenir descendència, al marge de variants posturals) que amb l'escàndol generat ha ennuvolat el missatge de text: hauria estat molt més corrosiu acompanyar la portada "rectificada" amb l'abella i la flor pel text original: "2500 € por niño - ¿Te das cuenta? Si te quedas preñada... ¡esto va a ser lo más parecido a trabajar que he hecho en mi vida"
[veure article en TIMES-ONLINE del 31 d'agost]

31-7-07, 13:49
Conductors o lladres? El company Carles Mulet publica avui un article en "Mediterráneo" amb el títol "Conduir en política" al qual parla, entre altres coses, de "buscar el diàleg" i que "quan un vehicle no funciona, o s´intenta reparar, o es pot canviar de vehicle".
Naturalment cadascú pot canviar de vehicle quan vulga, és el seu dret. Però el que no és admissible és que algú puge a un vehicle, es negue a pagar el trajecte i després el vulga furtar.
Tampoc és de rebut que es parle de diàleg i al temps es vulga tirar a patades a la conductora.

29-7-07, 21:00
"Enric Morera és un home honest". Me permetreu parafrasejar el discurs de Marco Antonio en el “Julio César” de Shakespeare (el podeu llegir en http://gatopardo.blogia.com/2006/042001-discurso-de-marco-antonio.php ):

Enric Morera és un home honest. Però Enric Morera parla de “la decisió unilateral de la síndica de dur Amadeu Sanchis com candidat a RTVV”. I en relació al Consell d’Administració de RTVV, l’acord constitutiu del Compromís diu textualment: “Correspondrà a EUPV el nomenament dels representants del Grup en Consells i altres entitats en el mateix nombre dels nomenats actualment” (recordem que anteriorment la representant era Gloria Marcos), i va ser el Consell Polític d’EUPV qui va acordar proposar a Amadeu Sanchis.

Enric Morera és un home honest. Però Enric Morera diu que “Els problemes interns d’Esquerra Unida són d’ells” i que “som molt respectuosos amb EU”. I essent així que l’acord constitutui de compromís atribueix a EUPV el càrrec de Síndic/a del Grup Parlamentari, Enric Morera i Josep Panyella, diputats del Bloc, han votat per a substituir a la coordinadora general d’EUPV, Gloria Marcos, com a Síndica del Compromís, per Mònica Oltra, membre del corrent minoritari d’EUPV Esquerra i País.

Que cadascú traga les seues conclusions.


24-7-07, 12:34
Els contraris al pacte amb EUPV dins del Bloc han resultat més honestos que Enric Morera i el seu equip: aquells no amagaven el seu anticomunisme, en tant que aquestos tot eren somriures i bones cares cap a nosaltres quan ens necessitaven per a obtenir escons. Abans eren tan hipòcrites com ara cínics atacant als comunistes. Es que no sabien amb qui pactaven? És que no sabien que EUPV, en el marc de la seua pluralitat interna, tenia "bitxo" dins? El que sí sabien és que els comunistes som gent sèria, que solament tenim una paraula i acomplim els acords. Ara nosaltres sabem que ells no.
NOTA: quan vullguen debatim si les nostres propostes comunistes són adients per al segle XXI i encaixen amb les noves tecnologies, Internet i el programari lliure; encara que me dóna la impressió que això els importa poc.

23-7-07, 14:23
Lladres que entreu per Navellos, no sou lladres de saqueix, que ens poseu la cova en casa i des d'ella governeu...
NOTÍCIA: Bloc i EiP han ratificat aquest matí en la reunió del grup parlamentari el relleu de Gloria Marcos com a portaveu o la seua expulsió.
Diguem NO, nosaltres no som d'eixe món: més lluny, hem d'anar més lluny. Però hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa, i ens mantindrem fidels per sempre, més al servei d'aquest poble. Que tot està per fer i tot és possible.
22-7-07, 17:09
Quina RTVV volem és l'únic tema que es tracta en la declaració del 17 de juliol de l'Executiva Nacional del Bloc. De l'intent de substitució de Gloria Marcos com a Síndica del Compromís no diuen res. Potser hagen renunciat a aquesta substitució? Si és així, molt bé, entrem al debat sobre RTVV i el seu Consell d'Administració.
El seu argument recurrent és la proposta per al Consell d'Administració de RTVV havia d'acomplir criteris de "professionalitat" i "independència partidista".
Tanmateix, el que diu el Manifest del Compromís sobre RTVV és "Garantir la pluralitat i el caràcter públic de RTVV". En el Programa Autonòmic diu també que "ha de garantir-se la independència partidista i el control democràtic dels gestors i professionals de la RTVV". En cap lloc parla de "professionalitat" ni "independència partidista" dels membres del Consell d'Administració. Els "professionals de la RTVV" i els seus "gestors" que han de tenir "independència partidista" no són els membres del seu Consell d'Administració, sinò, respectivament, els treballadors i treballadores de la mateixa i els seus directius. El Consell d'Administració no és un òrgan "professional" ni de "gestió", sinó que ha de ser precisament, com diu el programa del Compromís, un òrgan de "control democràtic" per tal de garantir la seua pluralitat. I això és el que justifica que estiga composat per representants dels grups parlamentaris, com a expressió d'aquesta pluralitat.
Pretendre que aquests representants dels grups parlamentaris siguen "apartidistes" és, a més, surrealista, i pot portar a derivacions anticonstitucionals reaccionàries si pretén desqualificar a les persones per ser membres de partits polítics, que cal recordar que, segons l'article 6 de la Constitució vigent, "expressen el pluralisme polític, concorren a la formació i a la manifestació de la voluntat popular i són instruments fonamental per a la participació política". Si aquesta desqualificació prové a més d'un partit polític resulta, a més, notòriament contradictòria. I espere que la desqualificació no es limite a la pertinença a un partit polític determinat, perquè en aquest cas estaríem parlant de maccarthisme...

20-7-07, 16:03
Emili Piera no és comunista, ara per ara, i pensa que "del comunismo no se puede salvar nada" (LEVANTE-EMV d'avui); naturalment, pot pensar el que vulga. Peró afegís que "no hay lugar para ellos en una izquierda actual y operativa", declaració notòriament sectària i escasament democràtica, encara que la referisca als suposats "nostálgicos del bolchevismo", definició en la que me resulta difícil reconèixer-me: posats a sentir nostàlgia, jo me demane la Comuna de París, que té més pedigrí històric. El que és curiós és que, si els comunistes estem tan fora del món com volen fer creure, perquè aquesta obsessió en excloure-nos, que sembla estar darrere de tantes mogudes. Potser serà perquè l'espectre del comunisme continua cabalcant. Parafrasejant a l'amic Alfons, serà.

12-7-07, 11:23
La distància a Esquerra Unida sembla ser la referència definitòria del nou candidat a secretari general del PSPV, Jorge Alarte, segons els titulars del LEVANTE-EMV d'avui. Resulta sorprenent en un dirigent del PSOE tal subordinació a EUPV que s'haja de definir en relació a ella. Esperem que això no signifique una major "proximitat" al PP, encara que alguna de les seues declaracions podria apuntar en aquest sentit: quan afirma que alguns dels plantejaments d'EUPV "no responden a los de la mayoría" està dient una obvietat, per tal com la majoria de la ciutadania valenciana sembla estar amb el PP. El que és preocupant és que per a Alarte això siga un motiu de distanciament.

12-7-07, 10:54
Lerma versus Hugo Chávez seria una comparació més adequada que la que fa l'ínclito Antonio Such al LEVANTE-EMV d'avui. En efecte, i al contrari del que ell diu, el Govern de Venezuela no ha tancat RCTV, sinó que no ha renovat la concessió caducada a la seua empresa de l'espai radioelèctric públic que ocupava (espai atorgat a la nova televisió pública, que no "estatal", TVES), cosa que no impedeix a RCTV continuar emetent per altres mitjans (satèlit, cable, etc.). Això és similar al que va fer el seu dia el Govern valencià de Joan Lerma, que al posar en marxa Canal 9-RTVV va ocupar l'espai radioelèctric que venia utilitzant-se per a la reemissió de TV3 al País Valencià, aprofitant així l'audiència prèvia dels que la tenien sintonitzada; ningú ho va objectar, per tal com, essent públics els espais radioelèctric, els poders públics tenen la capacitat per a decidir qui els utilitza. Per això, simplement la reemissió de TV3 va canviar de canal, i qui volia escoltar-la la va sintonitzar de nou. La situació es va repetir quan el Ministeri d'Indústria dirigit per José Montilla va atorgar a la nova cadena televisiva "La Sexta" el canal que venia utilitzant-se per a la remissió de TV3. Ningú va qüestionar la seua capacitat per a aquest atorgament, i simplement la reemissió de TV3 es va fer per nous canals de Televisió Digital Terrestre (TDT), i els que voliem continuar veient TV3 al País Valencià vam haver d'adquirit el decodificador corresponent.
En canvi, el que vol fer el govern de Francisco Camps es tancar i precintar sense més els reemissors de TVE3 (i ho continua volent fer a pesar de la concessió pel Ministeri d'Industria de nous canals per a possibilitar aquesta reemissió i la recíproca de Canal 9-RTVV a Catalunya), exercint així una censura directa que no ha practicat mai el govern d'Hugo Chávez (encara que sí els colpistes que van tancar emissores durant els 3 dies que va durar el seu colp d'Estat).
Més sorprenent encara és que el Secretari de Relacions Institucionals del PSPV, després de denunciar el "control absoluto de los medios de comunicación" pel govern de Camps, posant com a exemple "las concesiones de las frecuencias de las TDT", afirme no trovar cap diferència entre Camps i Hugo Chávez. És possible que tan distingit personatge ignore que en Venezuela la gran majoria dels mitjans de comunicació, en mans privades, estan controlats per l'oposició al govern d'Hugo Chávez?

3-7-07, 18:48
Els sindicalistes Cándido i Morala han de ser alliberats. A tal efecte, bó seria que cadascú aclarira si l'objectiu és el seu alliberament o, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, arremetre contra les forces polítiques que governen Xixón. Avui mateix he rebut un missatge amb una sèrie de enllaços que ho pretenen justificar. I ho sent, però de la lectura dels documents enllaçats el que es dedueix és que la denúncia va partir d'un policia municipal que es va arrogar la representació de l'Ajuntament de Xixón i va ser posteriorment desautoritzat per aquest.
En aquest context, la insistència en que la condemna és "a instancias del PSOE e IU", que a més a més ha demanat la llibertat de Cándido i Morala, fa una forta pudor a manipulació.
El que m'estranya és que no hagen sortir Rajoy, Acebes i Zaplana tirant-li la culpa a Zapatero. Però tot arribarà...
(http://www.rebelion.org/noticia.php?id=40104
 http://www.rebelion.org/noticia.php?id=40675

 http://www.glayiu.org/?accion=ver&tipo=analisis&id=839 ...)

30-6-07, 19:36
Una mentida repetida és una doble mentida. Encara que alguns semblen pensar, seguint a Goebbels o Goering, que arriba a tenir apariència de veritat. Com a mostra, l'article de Francesc Arabí al LEVANTE-EMV d'avui, on torna a insistir en el "plan de ahorro" d'EUPV del que ja va parlar el 22 de juny. Tan sols hi ha un problema: cap òrgan d'EUPV ha aprovat cap pla d'estalvi: al seu Consell Polític del 21 de juny únicament es va aprovar la formació d'una Comissió, oberta a totes les sensibilitats, per a la seua elaboració. Si Francesc Arabí ha escoltat campanes, una mínima professionalitat periodística obligaria a la seua contrastació abans de publicar, per exemple, el suposat trasllat a la seu del PCPV. Si ho hagués contrastat amb el PCPV, s'hauria adonat que no ho considerem políticament convenient.
Com no és la primera vegada que passen aquestes coses (altra vegada es va inventar un suposat pacte entre el PCPV i Esquerra i País i el seu suposat trencament), donaria un consell: si llegiu un article al LEVANTE-EMV que parle d'EUPV o el PCPV, mireu la seua signatura: si ho signa F.Arabí, no us cregueu res del que posa.

26-6-07, 18:50
Pérez Benlloch és un "demòcrata". Un "demòcrata" com Kissinguer, clar, que va dir que no permitiria que Xile es fera comunista per la irresponsabilitat del seu poble. O com Carlos Andrés Pérez donant suport al colp d'Estat contra Hugo Chávez (qué importava que hagués guanyat les eleccions). O com els que van boicotejar al Govern Palestí en no agradar-lis el que va votar el poble palestí.

Per a aquests "demòcrates", la democràcia (en un país o en una organització) solament val quan els agraden els que guanyen. En cas contrari, pretendre que s'aplique el que ha aprovat una majoria es "sectarisme". Perqué, naturalment, ja se sap que els comunistes no tenim dret a guanyar, ni tan sols dins d'una organització d'esquerres. I per a evitar-ho, cal excloure als comunistes. Aixó no és sectarisme, clar. És "democràcia". Com la de Kissinguer, Carlos Andrés Pérez o Bush...

26-6-07, 16:18
Fidalgo vol un pacte PP-PSOE en Nafarroa...
El 14 de juny vaig enviar a diverses adresses de CC.OO. el següent missatge:

Os ruego me confirméis la veracidad de la siguiente noticia de Europa Press:
"27-M.- Fidalgo pide a PP y PSOE un mayor entendimiento, incluso en Navarra MADRID, 29 (EUROPA PRESS)
El secretario general de CC.OO., José María Fidalgo, reclamó hoy a los dos grandes partidos políticos un mayor entendimiento, incluso en la comunidad de Navarra, donde dijo que le gustaría que hubiera un acuerdo de gobierno entre PP y PSOE."
En caso de que fuera cierta, pido la inmediata dimisión de José María Fidalgo como secretario general de CC.OO.

Posteriorment he rebut confirmacions des de fora de la direcció de CC.OO., i cap desmentit des d'aquesta. Per tant faig efectiva la petició de dimissió del secretari general del meu sindicat.

15-6-07, 13:43
ANV té raó: és possible respectar la voluntat popular expressada en els vots a les seues candidatures anul·lades aplicant l'article 188.2. de la LOREG, que diu:
"En el caso de que, de acuerdo con el procedimiento anterior, no quedasen posibles candidatos o suplentes a nombrar, las vacantes serán cubiertas por cualquier ciudadano mayor de edad que no esté incurso en causa de inelegibilidad. Estos suplentes serán designados por el partido, coalición, federación o agrupación de electores cuyos concejales hubiesen de ser sustituidos y se comunicará a la Junta Electoral correspondiente, a efectos de la expedición de la oportuna credencial. En este caso, no podrán ser designadas aquellas personas que habiendo sido candidatos o suplentes en aquella lista, hubieran renunciado al cargo anteriormente." (http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/lo5-1985.t3.html#a182)

28-5-07, 12:23
Davant una derrota de la magnitut de la que hem patit, el primer perill és la descomposició. I contribuirem a ella si comencem a tirar-nos les culpes uns a altres: EUPV al Bloc, el Bloc a EUPV, el PCPV a Esquerra i País, Esquerra i País al PCPV, etc.
Per altra banda, una valoració rigorosa requereix una anàlisi comparativa acurada del resultats de municipals i autonòmiques entre elles i amb les de fa 4 anys. Caldria per tant evitar voler arribar a conclussions precipitades. A hores d'ara, únicament es prodrien avançar algunes estimacions provisionals, com per exemple:
1) S'ha manifestat una notória hegemonia social de la dreta extrema del PP a la "Comunitat Valenciana".
2) No s'ha manifestat un clamor social pel pacte entre l'electorat d'EUPV i el Bloc, ni una "complicitat" dels moviments socials amb el Compromís, ni un ampli desig de votar per EUPV a soles, ni per opcions comunistes o republicanes, opcions totes elles que han estat a disposició dels electors amb poc de ressó.
I es podrien avançar algunes idees:
a) Defensar la unitat de les esquerres i de les forces progressistes.
b) Tolerància zero davant d'intents de pactes locals de govern amb el PP: en una situació d'hegemonia social del PP, aquests poden ser fins i tot rendibles electoralment, però suicides per a un projecte alternatiu d'esquerres.
c) A partir d'allò anterior, començar a organitzar la resistència social davant del que s'ens ve damunt.

18-5-07, 16:26
O tots o ningú. Arran la notícia de la presentació com a candidat d'Alianza Nazional en Xiva de l'assassí de Guillem Agulló jr. (bé, ja sé que va ser condemnat per homicidi, però me resulta difícil pensar en ell de forma diferent que com un assassí), s'han fet públiques diverses valoracions contrastant aquest fet amb l'anul·lació de nombroses candidatures en Euskadi per vinculació de membres de les mateixes amb la il·legalitzada Batasuna. Essencialment, les valoracions van en 2 sentits:
Per una banda, els que plantegen que si en el marc de l'Estat de Dret no es pot impedir presentar-se a unes eleccions a persones que no estiguen acomplint una pena d'inhabilitació al respecte com a conseqüència d'una sentència judicial, no s'havia d'haver fet això a cap persona pel simple fet d'haver estat vinculada a Batasuna.
Per altra banda, els que plantegen que si la Llei de Partits permet il·legalitzacions i anul·lacions de candidatures amb uns requisits molt més laxos, el fiscal general Conde-Pumpido que va impugnar centenars de candidatures en Euskadi havia d'haver impugnat també les candidatures d'un partit com Alianza Nazional amb clares vinculacions amb actuacions violentes.
Però el que és en tot cas impresentable és que s'utilitzen diferents vares de mesura amb els independentistes bascos i el nazis espanyols, donant a entendre que la Justícia no és cega, sinó bòrnia i/o torta... o tots, o ningú.

18-5-07, 16:06
La corrupció de l'atzar és notòria en la notícia de que Carlos Fabra, imputat per pressumptes delictes econòmics, va cobrar 2 premis de loteria (de 8611 i 7649 € respectivament) en solament 2 messos.
Vejam. Si hi ha, per exemple, 100.000 números de loteria, la probabilitat de que a un número li toque el premi gros és d'1 entre 100.000. Certament, a algú l'ha de tocar, i el fet que li haja tocat a Carlos Fabra enlloc de a una persona anònima es pot considerar simplement curiós.
Però que a la mateixa persona li toquen 2 premis grossos per pur atzar té una probabilitat d'1 entre 100.000 al quadrat, és a dir, d'1 entre 10.0001000.000, és a dir, d'1 entre 10.000 milions (simplificant; en rigor, si hi havia altre premi en mig, la probabilitat d'obtenir 2 de 3 premis grossos és algo menor, però també exorbitant). Per tant, podem afirmar que hi ha una gran probabilitat que s'haja produït una corrupció de l'atzar que haja establit alguna vinculació entre l'obtenció dels 2 premis.
Quina pot ser l'explicació més probable? Bé, es coneixen casos d'utilització de premis de loteria per a blanqueig de diners obtinguts il·legalment, en els quals el "blanquejador" compra un billet de loteria ja premiat per a justificar el seu cobrament. Naturalment, no podem assegurar que aquest haja estat el cas. Algú podria conjeturar que Carlos Fabra podria ser un bruixot i haver fet un encanteri amb els premis de la loteria. Que cadascú valore quina és l'explicació més raonable.

13-5-07, 12:40
Ecclestone també té raó. La seua afirmació de que "Conozco perfectamente a las personas con las que estoy haciendo los tratos aquí en Barcelona y quiero conocer con quién firmo un acuerdo, y en el caso de Valencia parece que no está claro quién estará en el poder y no se puede firmar el contrato, me parece" està plena de sentit comú, sabent a més que una força que pot ser decisiva (EUPV-Compromís pel País Valencià) s'oposa a un circuit urbà en València que (a diferència del circuit de Montmeló o el de Cheste) generaria moltes perturbacions en la ciutat. Per altra banda, la foto d'Ecclestone amb Carod-Rovira, bèstia negra del PP valencià, deixa en ridícul l'afirmació de Camps de que solament voldria signar amb ell. Van donats...
EFE/TONI ALBIR
Ecclestone va renovar ahir el contracte per a Montmeló amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Carod-Rovira


12-5-07, 16:13
Juan Carlos té raó. I quan té raó, se li dóna. És curiós, tanmateix, que els monàrquics del PP i del govern del PSOE respongueren amb no comments a les declaracions del monarca en favor d'intentar en Euskadi un procés de pau com el d'Irlanda. Però els republicans no compartim aqueixa actitud reverencial envers Juan Carlos: quan no estem d'acord amb les seues declaracions les critiquem, i no tenim problema en aplaudir-les quan, com en aquest cas, les trobem plenes de sentit comú.
Val però la pena recordar quin ha estat el "full de ruta" del procés de pau en Irlanda, segons va resumir un dirigent del Sinn Fein a un intrèpid reporter de "Caiga quien caiga": 1r legalització, 2n fi de les violències, 3r diàleg, 4t desarmament.
S'ha dit que la situació en Euskadi és molt diferent. I tant que ho és! En primer lloc, el Sinn Fein, considerat el braç polític de l'IRA, mai va deixar de ser una organització legal. En segon lloc, i a diferència de l'Ulster, el País Basc té constitucionalment reconegut el dret a l'autogovern, que no depen per tant d'una concessió graciosa del govern d'Espanya, com la que allí ha condicionat l'autogovern de l'Ulster a la formació d'un govern de coalició entre forces polítiques que serien les homòlogues del PP i Batasuna.
Per això, l'atzucat en que es troba la situació en Euskadi ha estat provocada per l'anterior govern del PP, quan va il·legalitzar a Batasuna amb la complicitat del PSOE, oblidant el que va dir el seu dia Aznar quan era o semblava demòcrata: "Las palabras no matan, las que matan son las balas". Per això, l'exigència de legalització de totes les opcions polítiques i d'absència de tot tipus de violència ha de ser prioritària i incondicional per a un procés com el que Juan Carlos recomana judiciosament intentar.

10-5-07, 16:07
Jesús Civera, al LEVANTE-EMV d'avui, afirma que "la otrora conciencia crítica -hablo de la solvente, no de esos dóciles noveles, que más parecen fiscales de una ortodoxia de la subversión extraída de un manual- prefiere no incomodar a los estamentos del poder".
Aquesta és una afirmació de complicada refutació, per tal com qualsevol que alçara el dit i diguera "jo no" s'arriscaria a que el qualificaren de "fiscal de una ortodoxia de la subversión extraída de un manual".
Afortunadament, aquest és un joc al qual pot jugar més d'ú. De manera que si jo afirme que intel·lectuals crítics, encara que Civera no crega en ells, com les meigas, "haberlos, haylos", i Civera m'acusa de "fiscal de una ortodoxia de la subversión extraída de un manual", m'estarà donant la raó.

Per a enllaçar notes cal posar la trajectòria "http://www.uv.es/pla/", el nom del fitxer "noblog.htm" (o "noblog2.htm" si és posterior), el signe "#", la data, el signe de subrratllat "_" i l'hora . Per exemple, la darrera nota s'enllaçaria com http://www.uv.es/pla/noblog.htm#10-5-07_16:07