Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Nova entrada a Espais de ciència: Els laboratoris municipals

  • 9 de gener de 2017

Els laboratoris municipals naixien a les darreres dècades del segle XIX com a resposta al repte que per a l’economia i la salut de les poblacions suposaven les noves formes de frau alimentari derivades de la incipient industrialització del procés de producció d’aliments i begudes i la constant extensió de la cadena alimentària; però, sobretot, per contenir la creixent alarma social que tot això estava provocant

"Nova entrada a Espais de ciència: Els laboratoris municipals"
per Antonio García Belmar (Universitat d'Alacant)

Els laboratoris municipals naixien a les darreres dècades del segle XIX com a resposta al repte que per a l’economia i la salut de les poblacions suposaven les noves formes de frau alimentari derivades de la incipient industrialització del procés de producció d’aliments i begudes i la constant extensió de la cadena alimentària; però, sobretot, per contenir la creixent alarma social que tot això estava provocant. La manera en què aquests laboratoris van ser finançats i organitzats, les persones que hi treballaren, els aliments i begudes sobre les quals se centrava l’atenció i, fins i tot,  els mètodes analítics emprats, variaven considerablement d’uns llocs a uns altres. És per això que cal acostar-s’hi al màxim possible per poder veure’ls de prop i identificar-ne tots aquests factors que determinaren finalment el fet que aquests laboratoris acabaren sent en cada lloc. 
Amb aquest treball són estudiats els laboratoris que van ser instal·lats a València i Alacant. Caminarem pels seus carrers per descobrir on se situen dins la ciutat i en quin tipus d’edificis van ser instal·lats, demanarem permís per entrar i veure com foren dissenyats els espais destinats a albergar-los i eixirem d’aquests per veure com interaccionaren amb la resta de la ciutat. Aprofitarem aquestes entrades i eixides per comprovar de quina manera es regulà l’accés dels qui estaven cridats a ser els principals destinataris dels seus serveis: els comerciants i productors, l’Administració i, per descomptat, els consumidors. Observant la forma i la ubicació dels espais ocupats pels laboratoris tractarem d’entendre el que aquests llocs de ciència van ser i van significar.

<http://opinions.laveupv.com/8752>